Go to content

Produkty pomagające obniżyć poziom cholesterolu

Cholesterol, ten zły. Wypatrywany w jajkach i grillowanej kiełbasce. Czort prawdziwy – tak zazwyczaj o nim myślimy.

Jednak tak naprawdę, mało o nim wiemy. Co ma wspólnego cholesterol z hormonami i do czego w ogóle jest nam potrzebny?

Chcecie wiedzieć, jak obniżyć obniżyć poziom cholesterolu, gdy sprawy zaczynają wymykać się spod kontroli?

Spis treści:

1. Co to jest cholesterol i po co nam on?!
2. Skąd się bierze zły cholesterol?
3. Poziom cholesterolu we krwi – normy
4. Produkty pomagające obniżyć poziom cholesterolu


Na podstawie książki „Hormony pod kontrolą”, Gunther H. Heppen, Wydawnictwo Jedność zdrowie, 2015; dieta.mp.plmp.pl,  obnizcholesterol.pl

1/4 🔰 Co to jest cholesterol i po co nam on?!

Skąd się bierze cholesterol?

Cholesterol jest produkowany w wątrobie oraz jelicie, dostarczamy go również w pożywieniu.

Wbrew pozorom cholesterol jest nam bardzo potrzebny. Pełni on rolę bufora, gdy gospodarka hormonalna ma kłopoty lub z powodu choroby niektóre organy hormonalne zostały usunięte. Cholesterole pełnią rolę rezerwy dla wszystkich hormonów steroidowych (hormony płciowe: estrogen, testosteron,progesteron, hormony kory nadnerczy: kortyzol i DHEA).

Cholesterole są swego rodzaju prekursorami tych hormonów.

Jak się okazuje, bardzo często niedobór tych hormonów prowadzi do podwyższonego pobierania z pożywienia właśnie cholesterolu. Przyczyną takiego stanu mogą być:

  • niewłaściwe odżywianie,
  • stres,
  • choroby przewlekłe,
  • ciąża.

Właśnie te stany powodują niedobór hormonów, a w konsekwencji wzmożone pobieranie cholesterolu z pożywienia – aby jak najszybciej uzupełnić braki właśnie za pomocą cholesterolu.

Z biologicznego punktu widzenia poziom cholesterolu jest zależny od dobrostanu całego organizmu oraz wieku. Po 50 roku życia, gdy obniża się poziom hormonów, podwyższeniu ulega poziom cholesterolu.

Przyczynami podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi mogą również być:

  • antykoncepcja hormonalna
  • przyjmowanie innych leków
  • terapie hormonalne
  • niedoczynność tarczycy
  • zaburzenia pracy wątroby
  • zaburzenia przemiany materii
  • choroby przewlekłe
  • zaburzenia pracy jelit.

2/4 🔰Skąd się bierze zły cholesterol?

Bardzo często mówimy o złym lub dobrym cholesterolu – o co tak naprawdę chodzi?

Cholesterol całkowity w naszym organizmie składa się z kilku frakcji.

Najważniejszymi nośnikami jest:

HDL (high-density-lipoproteine) – dobry cholesterol

Łączony jest ze zmniejszonym ryzykiem chorób naczyniowych.

LDL (low-density-lipoproteine) – zły cholesterol

Odpowiedzialny jest za choroby układu sercowo-naczyniowego.

Sprawa jest więc prosta, właściwości cholesterolu są różne, ten „zły” grozi miażdżycą  i w konsekwencji chorobami układu krążenia. Druga, dobra frakcja HDL, wpływa na utrzymanie stanu naczyń krwionośnych w dobrej formie. Odpowiedni, zdrowy tryb życia i utrzymanie równowagi w naszym organizmie, pomaga utrzymać w ryzach również cholesterol.

Do czego jeszcze służy cholesterol?

  • pomaga w trawieniu tłuszczu
  • jest prekursorem syntezy witaminy D
  • jest składnikiem budulcowym błon lipidowych
  • pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm
  • jest prekursorem niektórych hormonów

3/4 🔰Poziom cholesterolu we krwi

Poziom cholesterolu określa za pomocą badania krwi.

Wartości wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia)

Wartości w normie: poziom całkowity cholesterolu nie powinien przekraczać 200 mg/dl.

Wartości powyżej normy: poziom całkowity cholesterolu przekracza 200 mg/dl; frakcja LDL (Low-Density-Lipoproteine) przekracza 160 mg/dl.

Wartości poniżej normy: niedobór cholesterolu występuje tylko w odniesieniu do frakcji HDL, wtedy gdy jej wartość jest poniżej 40 mg/dl.

4/4 🔰Produkty pomagające obniżyć cholesterol

Jak jeść?

5 posiłków co 2-3 godziny.

Pij dużo wody!

Produkty obniżające poziom cholesterolu

💛 Owsianka

💛 Migdały

„Ostatnio zwraca się także uwagę na znaczenie w diecie płatków owsianych, a zwłaszcza na zawarty w nich beta-glukan. Jest to organiczny związek chemiczny, a dokładnie polisacharyd, któremu przypisuje się właściwości zmniejszające stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL. Beta-glukan redukuje także ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych ze wszystkimi ich następstwami. Warto więc wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu na śniadanie owsiankę, a na podwieczorek garść migdałów”.*

💛 Ryby

💛 Fasola i inne rośliny strączkowe

💛 Oliwa z oliwek 

💛 Olej rzepakowy

💛 Chudy twaróg

💛 Jogurt naturalny

💛 Awokado

💛 Orzechy

💛 Siemię lniane

💛 Zielona herbata

💛 Jabłka

💛 Nasiona płesznika

💛 Sok z winogron

ZAWARTOŚĆ CHOLESTEROLU W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH:

Nazwa produktu Ilość cholesterolu (mg) w 100 g produktu
żółtko jaja kurzego 1062
wątróbka kurczaka 380
pasztet pieczony 370
jaja kurze całe 360
wątroba cielęca 360
wątroba wieprzowa 354
wątroba wołowa 234
salami 107
śmietanka 30% tłuszczu 106
ser feta 89
kabanosy 86
kiełbasa krakowska sucha 82
baranina, udziec 78
ser camembert pełnotłusty 73
cielęcina, udziec 71
ser gouda tłusty 71
polędwica sopocka 63
wieprzowina, szynka 60
wołowina, pieczeń 59
baleron gotowany 58
mięso z piersi kurczaka, bez skóry 58
szynka wiejska 57
śmietana 18% tłuszczu 56
mięso z piersi indyka, bez skóry 49
ser twarogowy tłusty 37
mleko 3,2% tłuszczu 13
jogurt naturalny 2% tłuszczu 8
ser twarogowy chudy 2
białko jaja kurzego 0

Zawartość cholesterolu w wybranych produktach w mg na 100 g produktu jadalnego (wg Kunachowicz i wsp., 2003), za mp.pl


*mgr Dominika Wnęk, dietetyk, dieta.mp.pl

źródła: mp.pl,  obnizcholesterol.pl