Palacze nie tylko trują swój organizm dymem papierosowym i szkodliwymi substancjami, które są w nim zawarte, ale również szkodzą sobie sięgając po mniej wartościowe posiłki. Faktycznie osoby nałogowo palące papierosy narzucają sobie niezdrową, ubogą w składniki odżywcze, za to wysokokaloryczną dietę. Tym problemem zajęli się badacze.
Takie postępowanie działa na ich niekorzyść, bo zrównoważona zdrowa dieta może niwelować szkodliwe skutki palenia papierosów.
Badania mówią wszystko
Naukowcy przeprowadzili 24-godzinny eksperyment, w którym wzięły udział 5293 osoby: palacze nałogowi, „okazjonalni”, byli palacze oraz niepalący. Najmniej, bo 1,79 kalorii na gram jedzenia, spożyli w ciągu doby ochotnicy niepalący, a najwięcej, czyli 2,02 kcal/g – regularni palacze, choć ich porcje były najmniejsze, ale niezwykle kaloryczne.
W Wielkiej Brytanii poproszono do badania ponad 2 tys. palaczy. Testy wykazały, że w ich jadłospisie brakuje witaminy C, E, beta-karotenu i błonnika, za to częściej pojawiają się na stole fast foody.
Wiadomo, że dym nikotynowy szkodzi na wiele sposobów — zatruwa ciało , niszczy płuca, odbiera tlen organizmowi, zwiększa ryzyko pojawienia się chorób serca, osteoporozy, nowotworów. Problemy wybitnie pogłębia małowartościowa dieta.
4 rodzaje produktów, które powinny znaleźć się w diecie nałogowego palacza
1. Warzywa i owoce
- zawierające witaminę C — to doskonała odtrutka dla organizmu, w którym krążą toksyczne substancje. Sięgaj jak najczęściej po paprykę, pomidory, kiwi, natkę pietruszki, cytrusy,
- beta-karoten — zapobiega infekcjom i wzmacnia układ odpornościowy. Kryje się on w papryce, marchwi, dyni, morelach, szpinaku czy jarmużu,
- warzywa krzyżowe — takie jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, jarmuż, niszczą wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo.
Badania pokazały, że Szwedzi, którzy jedzą przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, są o 40% mniej narażeni na obturacyjną chorobę płuc POChP, niż ci, którzy spożywają jedynie 2 porcje warzyw i owoców dziennie.
2. Zdrowe tłuszcze
Osoby nałogowo palące powinny sięgać po zdrowe tłuszcze, które są bogate w witaminę E, która chroni serce i pomaga zachować młodość. Znajdziesz je w pestkach, olejach roślinnych, oliwie z oliwek.
3. Tłuste ryby morskie
Wiadomo, że tłuste ryby, które są znakomitym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy D3, więc pomagają z zachować płuca w jak najlepszym zdrowiu. Badania pokazują, że ci, którzy palą, ale mają właściwe stężenie witaminy D3, zachowują dłużej zdrowie płuc od tych, którzy cierpią na deficyt tej witaminy.
4. Mleko i przetwory mleczne
Palacze cierpią na niedobór wapnia, a to prowadzi do zmniejszenia gęstości kości i osteoporozy. Aby temu zapobiec, należy sięgać po mleko, kefir, żółty ser, jogurt . To pomoże zadbać o zdrowe i mocne kości.
źródło: www.hellozdrowie.pl