Jesień – po tym słowie zazwyczaj następują utyskiwanie na pogodę, katar i stanowczo zbyt mało słońca. STOP! Odgońmy od siebie wreszcie jesienną chandrę, przestańmy czepiać się jesieni i spróbujmy się w niej zakochać. Bo, czy istnieje równie wdzięczna pora roku, kiedy wciąż możemy prawie wszystko to, co latem. Wciąż możemy spędzać sporo czasu na zewnątrz i cieszyć się naturą. Możemy z lubością zajadać rozgrzewające zupy, na które brakuje nam ochoty latem i bez wyrzutów sumienia znaleźć więcej czasu na najnowszą książkę. Jesień da się lubić, ale by tak było trzeba zadbać o podstawę – odporność!
Choć o odporność należy dbać cały rok, a nie tylko z okazji zbliżającego się przeziębienia, jest całkiem sporo rzeczy, które podratują nasze zdrowie jesienią. Naturalnie oczywiście.
Sprawdźcie, jak dbać o swoje ciało i samopoczucie, gdy pogoda coraz mniej rozpieszcza słońcem.
Domowe sposoby na jesienną formę
Zaprzyjaźnij się z pszczołami
Jesienią kochamy miód! I bardzo dobrze, nie zapominajmy jednak o innych pszczelich produktach, które są przebogate w składniki odżywcze i mają naprawdę niesamowite działanie wspierające odporność. Oprócz miodu wypróbuj pierzgę czy propolis.
Jedz zdrowo i nietłusto
Bo jesień i zima, wcale nie oznaczają popularnego zawiązywania sadełka i pocieszania się czekoladą. Szczególnie teraz postaw na zdrową, zbilansowana dietę, bogatą w warzywa i owoce. Nie żałuj sobie pysznych i aromatycznych przypraw oraz ziół. Nie ma lepszego czasu na sycące i rozgrzewające zupy pełne warzyw!
Czary mary – kurkuma
Ta żółciutka, jak jesienne liście przyprawa nie tylko świetnie smakuje i wygląda, ale ma swoją małą, odpornościową magię. Kurkuma ma silne działanie przeciwzapalnie i antyoksydacyjne. Podbuduje odporność i pomoże przy pierwszych objawach przeziębienia. Możecie dodawać ją do napojów lub potraw. Świetnie smakuje z mięsem i z warzywami. Nie bójcie się eksperymentować.
Żeby jeszcze podkręcić jej działanie, najlepiej połączyć ją z piperyną – czyli składnikiem zawartym w pieprzu.
Egzotyczna jesień? Proszę bardzo!
Halo, halo, czy to nie cudowne, że znów cieszymy się cytrusami? Jeśli tylko możecie, starajcie się wybierać owoce z pewnych źródeł – i szorujcie przed zjedzeniem porządnie skórki, to w nich ukrywają się pestycydy. Jednak bomba witaminowa, która czeka na was w środku jest nie do przecenienia. Do herbaty, sałatki czy jako świeżo wyciśnięty sok. I oczywiście do zjedzenia, najzwyczajniej na świecie. Pyszności!
Aloes
Aloes, a dokładnie żel aloesowy zawarty w miąższu liścia, wspomaga działanie układu odpornościowego. Zawiera m.in.: polisacharydy, glikoproteiny i aloeniny. Wiedzieliście, że ma tak wszechstronne działanie? Żeby działał najlepiej należy przygotować tzw. wino aloesowe ( z pomocą na przepis przyjdzie wam internet, a aloes możecie hodować w doniczce, bo pięknie wygląda i nie wymaga dużo uwagi).
Jesienny kocyk czy świeże powietrze?
Odpowiedź brzmi: jedno i drugie! Mimo słoty, czy mniej zachęcającej pogody nie zapominajmy o aktywności fizycznej. Ruch jest nam szalenie potrzebny. Dla równowagi ogrzejmy się pod naszym ulubionym, jesiennym kocykiem, bo tak samo ważny jest odpoczynek. Znów dochodzimy do znaczenia równowagi. Aktywność fizyczna i zdrowy sen, to jedne z najczęściej zaniedbywanych składowych zdrowia i odporności.
Spacerujcie często, uprawiajcie sport, nie rezygnujcie z aktywności na sezon jesienno-zimowym. I nie bójcie się pomóc trochę swojemu zdrowiu. Z czułością.
Dużo zdrowia życzy
producent naturalnego preparatu Floradix Odporność i Energia, który zadba o ciebie jesienią!
Zawiera wyciągi wodne z orzeszków koli, marchwi, owoców rokitnika, szpinaku, alg oceanicznych i kiełków pszenicy oraz koncentraty soków owocowych bogatych w witaminy A, C, D, E oraz te z grupy B. Optymalnie dobrane składniki wspomagają pracę układu odpornościowego, pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz w niwelowaniu uczucia zmęczenia i znużenia.
Ma przyjemny, owocowy smak. Nie zawiera alkoholu, konserwantów, barwników, syntetycznych aromatów oraz laktozy. Jest odpowiedni dla wegetarian. Płynna formuła pozwala na efektywniejsze wchłanianie cennych składników.
Dla kogo?
Dzieci powyżej 6. roku życia i dorosłych w okresach wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, a także w czasie intensywnej pracy fizycznej lub umysłowej.
Artykuł powstał we współpracy z Zioło-Piast