Go to content

Miód gryczany, to jeden z najzdrowszych miodów. W jaki sposób chroni zdrowie i urodę?

miód gryczany
Fot. iStock

Miód gryczany to jeden z darów natury, cieszący się niesłabnącą popularnością. Ten pszczeli specyfik doskonale wzmacnia organizm, wspiera do walki z chorobą, jak i chroni serce. Jakie inne właściwości ma miód gryczany?

Po czym poznać miód gryczany?

Miód gryczany, pozyskiwany z kwiatów gryki, charakteryzuje się szczególnym kolorem, który pozwala go bez kłopotu odróżnić od innych miodów. Przybiera on ciemną barwę mocnej herbaty, a przechowywany dłużej w jasnym miejscu może stać się prawie czarny. Miód gryczany posiada szczególny piekący i jednocześnie słodki smak, oraz mocno wyczuwalny ziołowy aromat, który nie każdemu odpowiada. Ten rodzaj miodu krystalizuje się wolno, często rozwarstwiając się na dolną warstwę  grubych i twardych kryształów, i górną, bardziej płynną. To jednak nie wpływa na jakość czy właściwości zdrowotne miodu.

miód gryczany

Fot. iStock

Co zawiera miód z kwiatów gryki?

Badania wykazały, że miód gryczany zawiera więcej związków polifenolowych, oraz wyższą zawartość substancji odpornościowych. Dzięki temu, w porównaniu do innych miodów, miód z kwiatów gryki posiada wyższą aktywność antybiotykową. Miód z kwiatów gryki zawiera dużą ilość soli mineralnych (w granicach 1.5-2%) jak: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bor, sód, miedź, cynk, krzem i inne. Jest również dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (szczególnie B1, B2 i PP). W miodzie gryczanym można znaleźć enzymy (amylazy, fosfatazy, inwertazy).

Miód gryczany — właściwości

Miód gryczany ma wiele zalet. Regularne spożywanie go dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, dodaje energii, łagodzi uporczywy kaszel. Ze względu na obecność choliny, zawartość choliny chroni wątrobę i nerki. Miód z kwiatów gryki chroni organizm przed wpływem używek takich jak: kawa, herbata, alkohol, nikotyna; odtruwa krew i dzięki antyoksydantom obniża ryzyko rozwoju nowotworów. A to nie wszystkie jego zalety.

Chroni serce

Miód z kwiatów gryki zawiera rutynę wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne, dlatego poleca się go szczególnie osobom z miażdżycą oraz będącym w grupie ryzyka jej rozwoju. Obecny w nim magnez kojący wpływ na serce. Cukry proste obecne w miodzie gryczanym szybko i skutecznie odżywiają i wzmacniają mięsień sercowy, co sprawia, że jest wartościowym elementem diety osób starszych.

miód gryczany

Fot. iStock

Wspiera odporność

Wspomniana rutyna poprawia przyswajalność witaminy C w organizmie, co wspiera pracę układu odpornościowego. Duża ilość soli mineralnych i substancji odpornościowych również wzmacnia ochronę organizmu przed infekcjami. Miód gryczany wspiera powrót do sił po  chorobach i usprawnia procesy regeneracji organizmu.

Na anemię

Miód z kwiatów gryki jest znakomitym wsparciem w leczeniu anemii (niedokrwistości) u dzieci i dorosłych, ze względu na zawartość żelaza. Regularne spożywanie go umożliwia wzrost poziomu hemoglobiny we krwi.

Na zdrową skórę i włosy

Miód gryczany wpływa nie tylko na poprawę odporności, ale także ochronę urody. Można go stosować w domowych maseczkach do twarzy i włosów, a także samodzielnie przygotowanych peelingów. Miód z kwiatów gryki można znaleźć w składzie wielu produktów pielęgnacyjnych do skóry dojrzałej, ponieważ wykazuje działanie antyoksydacyjne, a tym samym hamuje proces przedwczesnego starzenia się skóry. Wpływa na regenerację i odżywienie skóry, łagodzi objawy trądziku.

Miód z kwiatów gryki stanowi cenne wsparcie dla kondycji włosów. Działa na nie wzmacniająco, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, oczyszcza i odżywia skórę głowy.

Jak stosować miód gryczany?

Można go dodawać do herbaty i innych napojów, smarować nim pieczywo, dodawać do sałatek, wypieków i deserów. Dla wzmocnienia odporności i zachowania zdrowia poleca się miód gryczany wieczorem rozpuścić w szklance letniej wody. Taką miksturę spożywa się na 30 minut przed śniadaniem. Kuracja ta trwa 3 tygodnie, i jest uważana jest za skuteczną.

miód gryczany

Fot. iStock

Miód gryczany — przeciwwskazania

Miodu gryczanego (oraz żadnego innego) nie należy podawać dzieciom do ukończenia 1 roku życia, ze względu na możliwość występowania w nim bakterii  (Clostridium botulinum), które mogą wywołać tzw. botulizm dziecięcy. Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego) to niebezpieczna toksyna, która może wywołać nagłe wiotkie porażenie mięśni, co doprowadzić może nawet do niewydolności oddechowej i stanu przypominającego śpiączkę. Starsze dzieci mają lepiej wykształconą odporność, dlatego można im podawać miód. Warto pamiętać także, że miód może powodować reakcje alergiczne, więc alergicy powinni sięgać po niego ostrożnie.

Miód z kwiatów gryki jest źródłem fruktozy, co nie jest polecane osobom cierpiącym na nietolerancję fruktozy. Natomiast bezpiecznie mogą go spożywać kobiety ciężarne, o ile nie cierpią z powodu cukrzycy ciążowej.

Jak przechowywać miód gryczany?

Miód z kwiatów gryki należy przechować w ciemnym i chłodnym miejscu (poniżej 18°C), aby zachował swoje walory zdrowotne. Przechowywany w temperaturze pokojowej, może rozwarstwić się.

Miód gryczany — cena

Miód gryczany zazwyczaj można kupić w słoikach o pojemności 1 litra. Za taką ilość miodu zapłacimy około 50 złotych. Ostateczna cena miodu gryczanego może być różna w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

FB/ohmepl

 


źródło:  wcinaj-miod.pl, vitapedia.pl