Ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu (LDL) we krwi zmaga się coraz większa część społeczeństwa. Istotną rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, nieodpowiedni tryb życia, zbyt dużo stresu czy źle skomponowana dieta. Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Chcesz obniżyć jego poziom? Zacznij doceniać białe warzywa.
Cholesterol – czym jest?
Cholesterol to związek chemiczny występujący w organizmie każdego człowieka. Niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania – np. bierze udział w produkcji hormonów płciowych, ułatwia proces trawienia tłuszczów oraz wchodzi w skład osłonek mielinowych chroniących komórki nerwowe przed uszkodzeniem. Niestety, jego nadmiar jest groźny dla zdrowia, dlatego tak ważne jest, by poziom cholesterolu nie przekraczał określonych norm.
Wysoki poziom cholesterolu – objawy
Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu często nie daje żadnych objawów. Jednak kiedy odkłada się w ścianach tętnic, przybiera postać złogów, co prowadzi do zwężenia i usztywnienia naczyń oraz do rozwoju miażdżycy. Oznaką wysokiego cholesterolu mogą być żółte zgrubienia w okolicy powiek, guzki na ścięgnach nadgarstków czy ból w nogach będący wynikiem nieprawidłowego przepływu krwi przez zapchane tętnice. Mogą się również pojawić problemy z koncentracją, nadwaga i otyłość.
Białe warzywa na obniżenie poziomu cholesterolu
Jednym z lepszych sposobów na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi jest odpowiednio dobrana dieta. Ogromną popularnością w tym przypadku cieszy się dieta śródziemnomorska i wegetariańska. Menu śródziemnomorskie opiera się głównie na daniach przygotowanych z warzyw i owoców w połączeniu ze zdrowymi olejami, a także na rybach i chudym mięsie. Co ciekawe, by obniżyć poziom cholesterolu do codziennego menu warto włączyć dużą ilość białych warzyw będących źródłem siarki, która ogranicza osadzanie się na ścianach naczyń krwionośnych płytek miażdżycowych.
Zobacz również: Jak obniżyć cholesterol? Produkty, które skutecznie ci w tym pomogą
- Kalafior wzmacnia naczynia krwionośne i obniża poziom złego cholesterolu. Jego jedzenie zmniejsza ryzyko udaru czy zawału serca. Jest cennym źródłem antyoksydantów, witaminy A i C, kwasu cytrynowego, jabłkowego, żelaza czy magnezu. Z kolei witaminy z grupy B, które również ukryte są w kalafiorze, wzmacniają układ nerwowy i układ krążenia.
- Czosnek to kolejny produkt, który warto włączyć do diety wspierającej walkę z wysokim poziomem złego cholesterolu. Czosnek chroni organizm przed podwyższonym stężeniem cholesterolu będącego wynikiem nieprawidłowego sposobu odżywiania. Jest źródłem allicyny, czyli związku, który obniża poziom cholesterolu, obniża poziom ciśnienia krwi, a dodatkowo poprawia odporność organizmu.
- Cebula to niedocenianie warzywo, które posiada szereg właściwości zdrowotnych. Wyróżnia się wysoką zawartością związków polifenolowych (flawonoidów). Flawonoidy redukują lipoproteiny o niskiej gęstości, co z kolei prowadzi do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Nie tylko białe warzywa, ale i jabłka
Nie sposób nie wspomnieć o jabłkach. Spożywanie dwóch jabłek dziennie pomaga kontrolować poziom całkowitego cholesterolu i frakcji LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Owoce te zawierają dużą ilość polifenoli, które wykazują działanie obnażające poziom cholesterolu oraz pekryn, które także wspierają walkę z wysokim cholesterolem – oczyszczają tętnice ze złogów cholesterolowych.