Jeśli dbasz o swoją linię, lub po prostu troszczysz się o to, co ląduje na twoim talerzu, zasady zdrowego odżywania nie są ci obce. Jednak wbrew pozorom, nie wszystko co wydaje się być zdrowe, takie jest do końca. Ale czy ty o tym wiesz? Istnieją pozornie zdrowe produkty, które przy bliższym przyjrzeniu się im, tracą na swoich walorach. Sprawdź sama, na co do tej pory dawałaś się złapać, myśląc że robisz coś dobrego dla swojej figury i zdrowia.
Te produkty, zamiast ci pomóc, mogą zaszkodzić
1. Granola pełna węglowodanów
Granola, czyli po prostu mieszanka płatków zbożowych, orzechów, ziaren, suszonych owoców i cukru, zapieczona do chrupkości. Zazwyczaj podaje się ją na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Pomyślana jako zdrowa alternatywa dla zwykłych płatków zbożowych, podawana jest także najmłodszym. A co tak naprawdę znajdziemy w jej składzie? Poza chemicznie konserwowanymi suszonymi owocami, znajdziesz w niej prawie same węglowodany, oraz cukier, dostarczając nawet 500 kalorii w jednej porcji. Zdrowiej samodzielnie kupić składniki i przyrządzić granolę słodzoną miodem.

Fot. Pixabay / rosegold / CC0 Public Domain
2. Bananowe chipsy – skarbnica tłuszczu
To częsty widok – osoby dbające o linię, w wolnej chwili chrupią sobie bananowe chipsy, jako zdrową alternatywę dla standardowych słodkości. Zdrowe, bo przecież to czysty owoc. Tyle że ten czysty owoc smażony jest w dużej ilości tłuszczu, wchłaniając go! I tak, poza samymi bananami, pochłaniamy mało dietetyczne nasycone tłuszcze, które podnoszą poziom cholesterolu.

Fot. Pixabay / szjeno09190 / CC0 Public Domain
3. Nektary, klarowane soki owocowe, zubożone o błonnik
Chętnie pijemy gotowe soki owocowe, bo nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa są niezbędne dla zachowania szczupłej sylwetki oraz zdrowia. Jednak wybierając dla siebie sok, jako jedną z 5 porcji warzyw i owoców, patrzmy na etykiety. Zdarza się, że klarowane soki bez naturalnych wiórków, nie zawierają tylu wartościowych witamin (ich ilość może obniżyć zastosowany przy produkcji proces technologiczny) i pozbawione są cennego dla jelit błonnika, za to zawierają więcej naturalnych cukrów. Lepiej wybierać sok wyciskany z fragmentami miąższu.
Pamiętajcie, że sok i nektar to nie to samo – sok produkowany jest ze 100 procent owoców lub warzyw, bez dodatku cukru, barwników i konserwantów. Natomiast nektar (mieszanina np. soku lub m.in. przecieru owocowego i wody) może zawierać dodatek cukru lub miodu.

Fot. Pixabay / Foundry / CC0 Public Domain
4. Tuńczyk. Nie taki znowu zdrowy
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, spożywamy coraz więcej tłustych ryb morskich. Obfitują one w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są potrzebne dla podtrzymania m.in. prawidłowej pracy naszego mózgu czy wzroku. Lubimy wędzone łososie i tuńczyki, ale jak się okazuje, tu tkwi niebezpieczeństwo. Okazuje się, że tuńczyk jest bogaty nie tylko w kwasy, ale także w rtęć oraz inne metale ciężkie. Znajduje się on na szczycie łańcucha pokarmowego, więc gromadzi w ciągu swojego życia więcej tych metali. Skutki zatrucia mogą być poważne, na szczęście nie zjadamy aż tyle tej ryby, by każdemu takie zatrucie realnie zagrażało.

Fot. Pixabay / kpgolfpro / CC0 Public Domain
5. Izotonik tylko dla zadeklarowanych sportowców
Izotoniki pomyślane zostały jako napoje uzupełniające gospodarkę elektrolitową, po intensywnym wysiłku fizycznym. Jeśli ty uprawiasz umiarkowaną aktywność fizyczną raz w tygodniu i raczysz się izotonikami, popełniasz błąd. Izotoniki są bogate w cukier, potrzebny do uzupełnienia energii zużytej w trakcie wysiłku, przez co dostarczający dużej dawki kalorii. Efekt? Jeśli więcej będziesz wypijać kalorii niż ich spalać, efekt cię nie zachwyci. Lepiej pij wodę mineralną.

Fot. Pixabay / kropekk_pl / CC0 Public Domain
6. Produkty bezglutenowe i często bezwartościowe
Osoby chorujące na celiakię nie mogą jeść glutenu, ponieważ to prowadzi do wielu problemów ze strony układu pokarmowego. Natomiast osoby zdrowe nie powinny tego robić, ponieważ najczęściej te produkty nie zawierają pełnego ziarna, więc są uboższe w błonnik i związki przeciwutleniające. Diety bezglutenowa jest trudna do zbilansowania, u osób zdrowych może prowadzić wręcz do niedoborów ważnych substancji w organizmie.

Fot. Pixabay / Oldmermaid / CC0 Public Domain
7. Mrożone owoce i warzywa – najlepsze domowe
Jeśli samodzielnie robicie mrożonki w domu, otrzymujecie zdrowy produkt, co do którego możecie mieć sto procent pewności, szczególnie gdy robicie je z własnych upraw. Te mrożonki, które dostępne są w sklepach, poza owocami i warzywami, mają również tłuszcz, cukier oraz sól, którymi producenci ratują smak owoców, często z niewiadomego pochodzenia.

Fot. Pixabay / Unsplash / CC0 Public Domain
8. Pieczywo wielozbożowe, to nie to samo co „bogate w składniki odżywcze”
Wielozbożowe, czyli zawierające najczęściej różne gatunki zbóż, ale pieczone z oczyszczanej mąki. Tylko mąka pełnoziarnista zagwarantuje, że ziarna zostały zmielone z bielmem i łuską, bogatymi w błonnik.

Fot. Pixabay / condesign / CC0 Public Domain
9. Suszone owoce z siarką
Suszone owoce są dobrą alternatywą dla zwykłych słodyczy. Poprzez odparowanie z nich wody, stają się skarbnicą skoncentrowanych witamin i minerałów. Jednak niektórzy producenci dodają do nich dużo dużo cukru żeby poprawić smak, oraz siarkę, która zapobiega brązowieniu owoców. Ponadto te, do kupienia na wagę zanim trafią na twój stół, mogą przechodzić w sklepie przez różne ręce, a to też nie zachęca do konsumpcji.

Fot. Pixabay / szejnao09190 / CC0 Public Domain