Moringa bywa nazywana drzewem długiego życia. Wykazuje szereg właściwości zdrowotnych i jest źródłem wielu cennych witamin. Stosowanie moringi niesie za sobą mnóstwo korzyści, a my przedstawiamy te, na które warto zwrócić uwagę.
Moringa – co to takiego?
Moringa to liściaste drzewo tropikalne, które występuje głównie w Azji, Ameryce Południowej i Afryce. Liście, ale także kwiaty, owoce, nasiona czy kora posiadają szereg cennych właściwości. Wykorzystywane są do produkcji zielonego proszku stosowanego w dietetyce, a także służą do produkcji kosmetyków do ciała.
Moringa – korzyści płynące z jej stosowania
Moringa…
Zapobiega zaparciom
Zaparcia są jedną z dolegliwości, z którą zmagała się chyba każda z nas. Moringa zawiera rozpuszczalne i nierozpuszczalne włókna, które zapobiegają trudnościom z wypróżnieniem. Co więcej, błonnik rozpuszczalny tworzy galaretowatą mieszankę, która spowalnia trawienie i zapewnia uczucie sytości przez długi czas.
Zapobiega wrzodom trawiennym
Zwiększona kwasowość żołądka jest główną przyczyną wrzodów trawiennych. Moringa może obniżyć kwasowość żołądka o prawie 85%, zapobiegając wrzodom trawiennym i zapaleniu żołądka.
Zmniejsza stan zapalny w organizmie
Moringa zawiera związki przeciwzapalne zawierające fitoskładniki, przeciwutleniacze i związki przeciwbakteryjne. Związki te usuwają wolne rodniki, zwalczają stres oksydacyjny i pomagają zwalczać stany zapalne.
Opóźnia starzenie się skóry
Moringa zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i polifenole, które pomagają zapobiegać przedwczesnym zmarszczkom i starzeniu się skóry. Dzięki temu stosowanie Moringi może sprawić, że skóra będzie wyglądała na gładszą i młodszą.
Chroni przed chorobami układu krążenia
Moringa zapobiega zaburzeniom sercowo-naczyniowym dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom, które mogą usuwać wolne rodniki. Jest źródłem przeciwzapalnych składników odżywczych, które zmniejszają stan zapalny, zapobiegając śmierci tkanek mięśni sercowo-naczyniowych.
Zobacz także: Jak rośliny mogą pomóc w kuracji przeciwzmarszczkowej?
Utrzymuje niski poziom cukru we krwi
Proszek z liści Moringi może obniżyć poziom cukru po posiłku u osób z cukrzycą. Wszystko dzięki zawartej w niej specjalnej substancji zwanej kwasem chlorogenowym. Kwas ten stabilizuje poziom cukru we krwi.
Wspomaga gojenie się ran
Ekstrakt olejowy uzyskany z nasion Moringi może zwiększać produkcję kolagenu wokół ran na ciele.
Utrzymuje ciśnienie krwi
Ekstrakt z Moringi może pomóc rozszerzyć naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi. Badanie wykazało, że otyli mężczyźni z wysokim ciśnieniem krwi mieli obniżone skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi po tygodniu stosowania liści Moringi.
Leczy astmę
Obrzęk dróg oddechowych, łagodną astmę i zwężenia oskrzeli można opanować za pomocą ekstraktu z Moringi.
Zapobiega chorobom wątroby
Moringa zapobiega niektórym chorobom, a wszystko dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom, takim jak np. witamina E, które mogą zapobiegać, a czasem odwracać wczesne uszkodzenie wątroby.
Zapobiega kamieniom nerkowym
Badania laboratoryjne wykazały, że ekstrakty z Moringi mogą zapobiegać gromadzeniu się minerałów i tworzeniu kamieni nerkowych. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby ustalić korzystny wpływ Moringi na kamienie nerkowe.
Źródło: providr.com