Żadna forma głodówki ani diety mocno ograniczającej różnorodność produktów żywnościowych nie jest wskazana, jeżeli chcesz schudnąć trwale. Odchudzanie nie musi być pasmem wyrzeczeń i absolutnie nie powinno kojarzyć się z uczuciem głodu. Dobrze skomponowane posiłki o indywidualnie dopasowanej kaloryczności zapewniają zdrową oraz skuteczną utratę kilogramów. Z naszego artykułu dowiesz się więcej na ten temat.
Zapotrzebowanie kaloryczne i deficyt kaloryczny
Tworzenie prawidłowego planu żywieniowego zaczyna się od sprawdzenia, jakie jest zapotrzebowanie kaloryczne organizmu. Zapotrzebowanie to po prostu ilość energii, jaką potrzebuje organizm w ciągu doby do prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli poprzez pożywienie dostarczysz ilość kalorii pokrywającą wydatki energetyczne, wówczas utrzymasz stałą masę ciała. Natomiast ich nadwyżka spowoduje tycie. Niestety w przypadku chęci pozbycia się nadprogramowych kilogramów, nie wystarczy jadłospis bez nadwyżek kalorycznych – potrzebny jest deficyt kaloryczny. Oznacza to, że ilość spożywanych kalorii
musi być niższa niż w przypadku chęci zachowania dotychczasowej wagi. Nie należy jednak przesadzać, ponieważ nadmierne ograniczenia spowodują spowolnienie przemiany materii i efekt przeciwny od zamierzonego.
Co i jak jeść, żeby schudnąć zdrowo?
W procesie odchudzania najważniejsze jest, aby spożywać mniej kalorii, niż spalasz w ciągu dnia. Co jeść, żeby schudnąć, jest mniej istotne, chociaż oczywiście nie może być tak, że zjesz same puste kalorie, np. w postaci ciasteczek, nawet jeżeli to zdrowsza wersja. Z drugiej strony istnieje wiele diet, które są prezentowane jako pełne „spalaczy” tkanki tłuszczowej.
Nie daj się oczarować obietnicom szybkiego schudnięcia.
Chcesz wiedzieć, co jeść na diecie? Zdrowa dieta opiera się przede wszystkim na produktach nieprzetworzonych. I tak naprawdę można jeść właściwie wszystko, ale w odpowiednich proporcjach. Tylko ewentualne choroby mogą decydować, że jakieś składniki należy mocno ograniczyć. Jeżeli zupełnie nie wiesz, co jeść, aby schudnąć, pomocne informacje znajdziesz
na stronie https://centrumrespo.pl/odchudzanie/co-jesc-zeby-schudnac/. W układaniu planu żywieniowego chodzi przede wszystkim o dopasowanie do indywidualnych potrzeb danej osoby. Dietetycy biorą pod uwagę płeć, wiek, wzrost, wagę, stan zdrowia oraz tryb życia, włączając w to dotychczasową aktywność fizyczną. Zapoznają się również z upodobaniami kulinarnymi podopiecznych, bo dieta naprawdę nie musi być pełna wyrzeczeń.
Co jeść, by schudnąć? Czy istnieją produkty przyspieszające metabolizm? Nie istnieje żywność, która w magiczny sposób pomogłaby w szybkim spaleniu nadmiarowych kilogramów, ale odpowiednia ilość białka w diecie jest potrzebna, aby zachować lub zyskać beztłuszczową masę ciała. Żeby procesy metaboliczne przebiegały prawidłowo, potrzebne jest
też właściwe nawodnienie organizmu.
Włącz trening i zwiększaj zapotrzebowanie kaloryczne
Zapotrzebowanie kaloryczne organizmu wzrasta, gdy zapewniasz sobie większą dawkę ruchu. Trening sprzyja efektywniejszemu spalaniu tkanki tłuszczowej i rzeźbieniu sylwetki, ale przede wszystkim wzmacnia ciało, dzięki czemu poczujesz się lepiej. Zacznij regularnie wykonywać trening dla początkujących, a zobaczysz, jak stopniowo Twoja kondycja będzie wzrastać. Ile powinien trwać trening? Czas trwania treningu na początku zależy przede wszystkim od możliwości wytrzymałościowych. Różne są też podejścia. Zakłada się, że trening wykonywany 2-3 razy w tygodniu powinien trwać 45-90 minut. Propozycje ćwiczeń są dostępne na stronie https://centrumrespo.pl/atlas/. Dobrze ułożony trening online skutecznie zastąpi wizytę na siłowni.
Ciesz się sylwetką na lata bez efektu jojo
Obietnica szybkiego schudnięcia to gwarantowany efekt jojo. Efekt jojo – co to? To po prostu powrót do masy ciała sprzed odchudzania w krótkim czasie. Zdarza się, że niektóre osoby tyją nawet jeszcze więcej. Powodem są niedobory składników potrzebnych organizmowi, a potem pochłanianie kalorii spowodowane niedożywieniem. Jak wygląda efekt jojo? Co można o nim jeszcze powiedzieć? Niestety szybkie odchudzanie to zwykle zbyt mała dawka kalorii, a to wpływa na spowolnienie metabolizmu. Tym łatwiej przytyć po odstawieniu diety.