Kapusta to warzywo, które przez wiele osób jest wyjątkowo niedoceniane. Ma specyficzny smak i intensywny zapach wydzielany podczas gotowania, który nie każdemu odpowiada. O wiele chętniej sięgamy po kiszoną kapustę, mimo że surowa jest skarbnicą witamin i minerałów. Co wpływa na to, że kapusta potrafi nam tak samo pomagać, jak i szkodzić?
Kapusta to jedno z popularniejszych warzyw, po które chętnie sięgamy na bazarkach warzywnych i sraganach. Kapusta ma wiele odmian, a do najpopularniejszych z nich zaliczymy: kapustę białą, kapustę włoską i kapustę czerwoną.
Kapusta leczy
Medycyna ludowa podaje kapustę jako przykład warzywa leczniczego, po które bardzo chętnie sięgano. Jest ona bogata w witaminę C i K, E, potas, beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, witaminę B1, siarkę, krzem, magnez, wapń, miedź, jod. Znakomicie wpływa na układ odpornościowy, ale wyjątkowe dobroczynne działanie odnotowano w przypadku:
- leczenia zgagi, choroby refluksowej lub niedoboru kwasu w żołądku. Kapusta silnie stymuluje produkcję kwasu w żołądku. Picie soku ze świeżej lub kiszonej kapusty przed jedzeniem poprawia trawienie i zmniejsza dyskomfort ze strony żołądka,
- pomaga w bólu żołądka i wspiera gojenie wrzodów żołądka. Według raportu opublikowanego na stronie amerykańskiego National Library of Medicine National Institutes of Health, czas gojenia żołądka dla osób z chorobą wrzodową żołądka, które piły sok z kapusty, skrócił się w porównaniu z tymi, które go nie piły.
- Spożywana na surowo wyściela błonę śluzową przewodu pokarmowego kleistymi substancjami i przynosi ulgę w chorobie wrzodowej, zgadze, nieżytach, wrzodziejącym zapaleniu jelit.
Kapusta posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i oczyszczające. Składniki w niej zawarte wykorzystywane są w leczeniu m.in. egzemy, kataru, łupieżu, opryszczki, infekcji, kolki nerkowej, anginy czy dolegliwości gastrycznych. Kapusta posiada również zewnętrzne zastosowanie i warto przykładać ją do niektórych części ciała. Warto wykorzystać ją m.in. przy bólu głowy, nerwobólach, żylakach, bólach piersi podczas karmienia, oparzeniach, odmrożeniach, zwichnięciach, ukąszeniach owadów czy bólach reumatycznych.
Kapusta w kosmetykach
Kapusta, zarówno ta świeża jak i kiszona, może być wykorzystywana w pielęgnacji twarzy. Maseczka z kiszonej kapusty polecana jest szczególnie do cery tłustej i zniszczonej. Rozgnieciony liść świeżej kapusty, przyłożony do twarzy odżywia skórę, regeneruje i poprawia krążenie. Drobno zmielone liście kapusty, po połączeniu z płatkami owsianymi, kładziemy na twarz, pozostawiamy na 10 minut, a następnie dokładnie zmywamy wodą. Z kolei tonik z soku z kapusty to idealny kosmetyk na podrażnienia. Z młodej kapusty wystarczy wycisnąć sok i nasączyć nim wacik. Blanszowane we wrzątku liście świeżej kapusty można również położyć na zmęczone oczy i powieki. Okład pozostawiamy na kilkanaście minut.
Zobacz również: Biała kapusta – niedoceniane warzywo. Jak wpływa na zdrowie i co można z niej przyrządzić?
Bywa, że szkodzi
Kapusta i inne pokrewne jej warzywa np.: brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż, zawierają rafinozę — cukier, który trawiony jest w jelicie grubym. Dopiero na tym etapie bakterie wytwarzają metan, kapusta fermentuje i wytwarza się gaz, który powoduje nieprzyjemne wzdęcia.
Jeśli komuś spożywanie kapusty szczególnie pod surową postacią przynosi więcej szkody, niż pożytku, lepiej z niej zrezygnować na rzecz innych warzyw z tej rodziny. Zanim jednak kapusta zostanie wyrzucona z menu, warto wprowadzać do diety jej umiarkowane ilości i obserwować reakcję organizmu.
źródło: www.lifehack.org, www.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl