Go to content

Zakwas buraczany do picia. Polecany dla zdrowia i na odchudzanie. Czy warto go pić?

Zakwas buraczany przepis, zakwas buraczany do picia
Fot. iStock

Zakwas buraczany lub inaczej zakwas z buraków, to mało popularna kiszonka, która powoli podbija serca wszystkich, którzy cenią sobie zdrową dietę. Chyba nie ma specjalisty, który by go nie uwielbiał. Zalecają go endokrynolodzy, którzy cenią holistyczne podejście do leczenia i terapii, dietetycy i amatorzy wigilijnego barszczyku. Jest szalenie zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Znajdziecie go nawet w diecie dr Dąbrowskiej. Zakwas z buraków to prawdziwa witaminowa bomba, zawiera również mnóstwo minerałów i antyoksydantów. Co ciekawe, zakwas chroni przed anemią. Może więc warto zaprosić go na stałe do swojego menu i lodówki.

Zakwas buraczany – co to jest?

Najlepszy, bo naturalny, „wspomagacz” odchudzania. Taka zakwas z buraków ma opinią – w dodatku w pełni zasłużoną.

Bardzo upraszczając, zakwas to zwyczajnie zakwas, czyli „woda” po kiszeniu warzyw, w tym wypadku buraków. Ma ciemnofioletowy kolor i powstaje w procesie kiszenia buraków. Proces fermentacji zachodzi przy udziale bakterii kwasu mlekowego, podobnie jak w przypadku innych domowych produktów fermentowanych – np. chleba, zsiadłego mleka. Bakterie kwasu mlekowego przekształcają cukier zawarty w buraków do kwasu mlekowego. To właśnie dzięki jego działaniu kiszonki się nie psują, zachowują swoje właściwości odżywcze i zyskują swój charakterystyczny smaczek.

Zakwas z buraków jest świetnie znany, jako baza pod wigilijny barszczyk. Od niedawna zyskał popularność, jako istne superfood z rodzimej kuchni.

Zakwas buraczany do picia – właściwości

Buraki w stanie surowym są bardzo zdrowie i bogate w substancje odżywcze. Proces kiszenia dodatkowo podnosi te właściwości. Właśnie dlatego zakwas z buraków jest tak rozchwytywany.

 Zakwas z buraków – właściwości zdrowotne:

  • Zawiera wiele witamin: m.in. witaminę A, C, oraz witaminy z grupy B w tym kwas foliowy
  • Jest bogaty w składniki mineralne: in. magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk
  • Zawiera betainę, antocyjany, fitosterole
  • Proces kiszenia sprawia, że zminimalizowana zostaje utrata witaminy C mimo długiego przechowywania
  • Jest naturalnym probiotykiem
  • Zawiera błonnik
  • Proces fermentacji zmniejsza zawartość cukru w warzywach, co obniża jego kaloryczność i poprawia przyswajalność przez organizm
  • Jest doskonałym produktem do przeprowadzenia detoksu – oczyszcza organizm z toksyn
  • Dzięki zawartości kwasu mlekowego oraz błonnika pobudza pracę jelit
  • Ma właściwości alkalizujące (odkwaszające)

Zakwas buraczany – przepis

Zakwas buraczany przepis, zakwas buraczany do picia

Fot. iStock

Przepis na zakwas z buraków jest bardzo prosty. 

Potrzebujesz:

  • 4 duże buraki,
  • kilka liści laurowych,
  • ziarna pieprzu,
  • główkę czosnku,
  • sól,
  • wodę.

Przygotowanie

  • Umyj dokładnie buraki, obierz i pokrój na cienkie plastry.
  • Buraki wrzuć do dużego, wyparzonego słoja i dodaj według uznania: przekrojony na pół czosnek, kilka liści laurowych, ziarna pieprzu.
  •  Zalej wszystko ciepłą wodą z solą (łyżka soli na litr wody), by buraki znalazły się tuż pod zalewą. Jeśli buraki wypływają, możesz przycisnąć je talerzykiem lub szklanką, ale nie zakrywaj zupełnie ich powierzchni.
  • Słój przykryj ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze).
  • Raz dziennie zbieraj z wierzchu tworzącą się pianę.
  • Po 7-14 dniach zakwas będzie gotowy.
  • Jeśli jest go więcej, zlej zakwas do wyparzonych butelek lub słoika, zamknij i przechowuj w lodówce.
Zakwas buraczany przepis, zakwas buraczany do picia

Fot. iStock

Zakwas buraczany –  gdzie kupić?

Jeśli nie przygotujesz go samodzielnie możesz z powodzeniem poszukać go w sklepach. W dużych marketach odnajdziesz go najczęściej na dziale ze zdrową lub ekologiczna żywnością lub w lodówce obok soków jednodniowych.

 

Zakwas buraczany przepis, zakwas buraczany do picia

Fot. iStock

FB/ohmepl