Go to content

Uzupełnij braki po zimie dzięki orzechom

Fot. Materiały prasowe

Zima odchodzi w zapomnienie, zmieniamy garderobę na lżejszą, spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu. Choć chciałoby się krzyknąć „chce mi się!”, jakoś nie mamy na to siły… Dlaczego? Zimowa dieta przysporzyła nam w organizmie niedoborów wielu substancji odżywczych, za co odpowiedzialna jest przede wszystkim dieta uboga w składniki odżywcze i witaminy, które wiosną lub latem, znajdziemy w sezonowych owocach oraz warzywach. Podpowiadamy, jak uzupełnić je z pomocą orzechów.

Gdy nic ci się nie chce…

Choć chęci mamy szczere, nasz organizm rozleniwiany regularnie już od późnej jesieni nie potrafi zmobilizować się do zwiększenia obrotów. Czujemy niemoc i zniechęcenie, nawet gdy za oknem świeci słońce. To wpędza nas w wyrzuty sumienia – przecież od wiosny mieliśmy nastawić się na pełną mobilizację i działać w każdej dziedzinie życia! Gdy znowu poczujesz, że nie masz na nic ochoty, sięgnij po miseczkę migdałów. Zawarta w nich witamina E ustabilizuje poziom twojej energii. Wybieraj te sygnowane przez Instytut Żywienia i Żywności. Będziesz mieć pewność, że sięgasz po pełnowartościową przekąskę. W momentach niemocy chrup również orzechy nerkowca – dobroczynne działanie zawartego w nich żelaza wspomoże transport tlenu po twoim organizmie, dzięki czemu szybciej poczujesz przypływ sił witalnych.

Wszystko jasne!

Nie możesz zebrać myśli i potrzebujesz kilku minut na zastanowienie się, o czym przed chwilą myślałeś? Rozkojarzenie często wynika z przemęczenia i znużenia organizmu. Aby wyeliminować ten problem sięgaj po orzechy włoskie, które dzięki zawartości witaminy B6 pomogą ci jaśniej myśleć. Podobnie zadziała zawarty w orzechach laskowych magnez. Dodatkowo samo chrupanie uaktywni twój organizm. Nie sięgaj po kolejną kawę, tylko po garść ulubionych orzechów, które pobudzą twój umysł do działania!

Wzmocnij odporność

Przedwiośnie to okres, w którym jesteśmy wyjątkowo narażeni na różne infekcje. Winne temu jest tzw. wiosenne przesilenie, na które składają się gwałtowne zmiany temperatur i warunków atmosferycznych, a więc ciśnienia czy wilgoci. To sprzyja namnażaniu się wirusów w powietrzu. My zaś dodatkowo ułatwiamy im drogę do naszego organizmu, ubierając się nieadekwatnie do pogody, narażając się na przegrzanie lub wychłodzenie czy sięgając po zimne napoje i lody już w okolicach marca. W tym okresie sięgaj po orzechy brazylijskie. Wysoka zawartość selenu oraz cynku skutecznie wspomogą funkcjonowanie twojego układu odpornościowego. Dzięki temu łatwiej ustrzeżesz się przez czyhającym sezonem grypowym.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland