Zbilansowana i zdrowa dieta to dziś konieczność, ale i… wyzwanie dla wielu z nas. Szybkie tempo życia, stres i nadmiar obowiązków często sprawiają, że idziemy na kulinarne kompromisy – nie zawsze z korzyścią dla zdrowia.
Tymczasem gotować zdrowo, smacznie i kreatywnie można w bardzo prosty i szybki sposób! Wystarczy do swojej kuchni zaprosić ArtMix PRO – jedyny na rynku próżniowy blender z funkcją automatycznego gotowania. To prawdziwa gwiazda wśród urządzeń klasy premium i kolejna nowość Zepter, marki kultowej, która już od ponad 30 lat dba o to, by gotowanie było zdrowe i nowoczesne. Zobaczmy, co potrafi ArtMix PRO!
W tych wyjątkowo trudnych czasach, dbanie o zdrowie i odporność staje się kwestią podstawową. W codziennej profilaktyce i wzmacnianiu organizmu, to właśnie dieta odgrywa kluczową rolę. Liczy się to, jakie składniki kupujemy i w jaki sposób je przyrządzamy. Czy dbamy o to, by potrawy zachowały pełnię wartości odżywczych, witaminy i minerały? Korzystając z ArtMix PRO możemy mieć absolutną pewność, że domowe posiłki są zdrowe, przygotowane szybko i… automatycznie.
Zobaczcie i wypróbujcie wyjątkowo pyszne, aromatyczne i wspierające odporność przepisy przygotowane przez Zepter i dietetyk kliniczny Klaudia Karpowicz.
Jadłospis
Zepter & dietetyk kliniczny Klaudia Karpowicz
ŚNIADANIE 07:00
- Koktajl „super power”
OBIAD 12:30
- Zupa krem z dyni z „immuno twistem”
- Ryba z warzywami z pesto pietruszkowym
PODWIECZOREK 19:00
- Mus odpornościowy z ananasem i imbirem
ŚNIADANIE 07:00
KOKTAJL „SUPER POWER” (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
Zjedz 1 z 4 porcji
- Słonecznik, nasiona, łuskane – 40 g (4 x Łyżka)
- Szpinak – 100 g (4 x Garść)
- Banan – 240 g (2 x Sztuka)
- Borówki amerykańskie – 500 g (10 x Garść)
- Napój migdałowy naturalny bio – 250 g (1 x Szklanka)
- Miód pszczeli – 48 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
Przygotowanie z ArtmixPro:
- Należy zmiksować składniki używając programu do miękkich owoców.
- Dodać do szklanki nasiona słonecznika (10 gram na porcję)
*Mleko roślinne z różnego rodzaju wcześniej namoczonych orzechów można wykonać samodzielnie używając specjalnie przeznaczonego do tego programu
Inny sposób przyrządzenia:
- Składniki należy zmiksować w blenderze
- Dodać do szklanki nasiona słonecznika (10 gram na porcję)
OBIAD 12:30
ZUPA KREM Z DYNI Z „IMMUNO TWISTEM” (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
Zjedz 1 z 4 porcji
- Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka)
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
- Pietruszka, korzeń – 50 g (1 x Sztuka)
- Seler korzeniowy – 60 g (1 x Plaster)
- Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka)
- Imbir – 20 g (4 x Plaster)
- Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Dynia – 500 g (2.5 x Porcja)
- Mleczko kokosowe (21%) – 80 g (4 x Łyżka)
- Orzechy włoskie – 60 g (4 x Łyżka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
- Mielona słodka papryka – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Mielona papryka chili – 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 30 minut
Przygotowanie z ArtmixPro:
Wszystkie składniki (oprócz przypraw – je na leży dodać na końcu) należy włożyć do blendera. Następnie ustawić program przeznaczony do przygotowywania zup (18 minut).
Na końcu przystroić łyżeczką mleczka kokosowego oraz orzechami włoskimi.
Inny sposób przyrządzenia:
- Należy opiec lub podsmażyć cebulę
- Dodać warzywa do garnka (pokrojone)
- Dodać imbir w plastrach
- Zalać bulionem domowym (500 ml)
- W trakcie gotowania warzyw dynię pokroić w kostkę i dorzucić do bulionu.
- Należy ją gotować do momentu gdy dynia będzie miękka
- Zmiksować i doprawić (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cynamon)
- Na talerzu przystroić mleczkiem kokosowym i orzechami włoskimi
RYBA Z WARZYWAMI Z PESTO PIETRUSZKOWYM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Zioła prowansalskie – 2 g (0.7 x Łyżeczka)
- Łosoś, świeży – 400 g (4 x Porcja)
- Ziemniaki – 420 g (6 x Sztuka)
- Groszek cukrowy (strączkowy) – 70 g (2 x Garść)
- Seler korzeniowy – 360 g (6 x Plaster)
- Pietruszka, liście – 40 g (6.7 x Łyżeczka)
- Czosnek – 15 g (3 x Ząbek)
- Cytryna – 40 g (0.5 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 40 g (4 x Łyżka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
- Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 30 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 30 minut
Przygotowanie w naczyniach Zepter:
- Warzywa – pokrojone warzywa (groszek cukrowy, ziemniak, marchewka) należy ugotować bez wody w naczyniu Zepter (w koszyku) przez 25 minut.
- Ryba i seler – Rybę należy przyprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Seler należy przyprawić ziołami prowansalskimi. Produkty smażyć beztłuszczowo na patelni
Zepter.
Przygotowanie w ArtmixPro:
- Pesto z natki pietruszki – Miksujemy razem natkę pietruszki, orzechy nerkowca, czosnek, wyciskamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy (sól, pieprz). Produkty wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Inny sposób przygotowania:
Ryba i warzywa:
- Rybę smażymy bez tłuszczu przyprawiając ją solą, pieprzem, odrobiną sokiem z cytryny
- Warzywa (marchew, groszek cukrowy, ziemniaki) – gotujemy na parze aż do miękkości
- Selera podsmażamy na patelni wraz z rybą, wcześniej przyprawiając go przyprawami ziołowymi i odrobiną oliwy z oliwek.
Pesto:
- Miksujemy w blenderze natkę pietruszki, orzechy nerkowca, czosnek, wyciskamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy (sól, pieprz)
PODWIECZOREK 19:00
MUS ODPORNOŚCIOWY Z ANANASEM I IMBIREM (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
Zjedz 1 z 4 porcji
- Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
- Siemię lniane (świeżo mielone) – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Kurkuma – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
- Ananas – 720 g (9 x Plaster)
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 300 g (15 x Łyżka)
- Pomarańcza – 100 g (0.5 x Sztuka)
- Imbir – 10 g (2 x Plaster)
- Cynamon – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 10 minut
Przygotowanie z ArtmixPro:
- Składniki należy zmiksować w blenderze za pomocą programu do twardych owoców mrożonych
Inny sposób przygotowania:
- Zmiksować składniki w blenderze (jeśli blender nie posiada dobrych ostrzy należy wykroić korzeń ananasa)
*Świeży cały ananas waży około 1400 gram (po obraniu ok. 720 gram)
*Jeśli występuje nadwrażliwość na laktozę/białka mleka krowiego należy użyć jogurtu bez laktozy/ jogurtu roślinnego (kokosowego, sojowego)
*Dla dzieci polecamy dodać maksymalnie 2 plastry imbiru oraz miód (tak aby deser był słodszy). Dla osoby dorosłej warto dodać więcej świeżego imbiru – mus nabierze
ostrzejszego, ciekawego smaku.
Próżnia – sekret zdrowego gotowania
Dzięki zautomatyzowanej funkcji próżniowej, blender w procesie ekstrakcji pozwala wydobywać z potraw maksymalną ilość składników odżywczych. Przygotowując dania na zimno w ArtMix PRO, zapobiegamy utlenianiu składników, osiągając zdrowy efekt i… jeszcze lepszy, bogatszy smak! Połączenie rewolucyjnego zjawiska próżni z technologią Cyclone Pro gwarantuje zarówno zatrzymanie składników odżywczych w potrawie, jak i jedwabiście gładkie blendowanie dzięki potężnemu silnikowi i systemowi 6 ostrzy z japońskiej stali nierdzewnej.
16 programów – sekret kreatywnego gotowania
ArtMix PRO to prawdziwy profesjonalista w domowej kuchni. 16 automatycznych programów do przygotowywania potraw na gorąco i na zimno dają pewność, że każdy nasz kulinarny pomysł jest do zrealizowania!:) W super cichym ArtMix PRO (wyposażonym w dodatkowy hełm tłumiący dźwięki), można przyrządzić m.in. zupy, koktajle, smoothie, dipy, kremowe ciasta, owsianki z owocami, kompoty, przeciery, dania dla niemowląt, a nawet… mleko roślinne z orzechów i ziaren!
ArtMix PRO nie tylko zdrowo ugotuje i zblenduje ulubione składniki, ale po wszystkim… jeszcze posprząta, dzięki funkcji samooczyszczania.:)
Szybkie i zdrowe gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste! Poznaj bliżej ArtMix PRO i odkryj swoją kuchnię na nowo!:)
Więcej informacji na temat ArtMix PRO: https://www.artmixpro.pl/
Artykuł partnera