Dieta Gotowanie Przepisy Przetwory Zdrowie

Fasolka szparagowa – jak ją gotować, by była smaczna i chrupiąca? Przepisy na przetwory z fasolką szparagową

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,
Fot. iStock
 

Fasolka szparagowa to roślina strączkowa, której smakiem można do woli nacieszyć się latem. Fantastycznie komponuje się z mięsami, ale smakuje doskonale podana z bułką tartą na maśle. Warto jeść ją nie tylko ze względu na smak, ale także z powodu jej wartości odżywczych.

Fasolka szparagowa jest często serwowana na polskich stołach. Trafiła do Europy z Ameryki w XVI wieku, gdzie szczególną popularność zdobyła z Francji. Stamtąd trafiła na stoły innych państw na całym świecie. Fasolka szparagowa i szparagi mają niewiele wspólnych cech, ponieważ są roślinami należącymi do innych rodzin. Nazwa  została nadana fasolce ze względu smak kojarzący się ze szparagami.

Fot. iStock

Fasolka szparagowa zielona, jak i żółta, mają charakterystyczny, raczej delikatny smak. Obie po krótkim obgotowaniu nadają się do spożycia. Uprawia się także odmianę fioletową, która po ugotowaniu staje się zielona — traktuje się ją tak samo jak fasolkę żółtą i zieloną. Najczęściej sięgamy po nią jako gotowane w wodzie, podane z bułką tartą smażona na maśle, do młodych ziemniaków. Taką fasolkę można dodać do sałatek, mięs, leczo, pyszną, lekką zupę lub zrobić z niej smaczne przetwory na zimę.

Fot. iStock

Fasolka szparagowa — wartości dla zdrowia, kcal

Ugotowana fasolka szparagowa w 100 g zawiera 30 kcal, więc jest ona niskokaloryczna. Surowa ma niski indeks glikemiczny (IG) – 15, jednak im mocniej jest rozgotowana, tym bardziej wzrasta jej IG. Z tego powodu, oraz by nie tracić cennych witamin, należy ją gotować al`dente.

Mimo że aż w 90% składa się z wody, nie brakuje w niej białka roślinnego oraz witamin z grupy B, witaminy C i E. Fasolka szparagowa dostarcza również minerały takie jak: wapń, potas, magnez, fosfor, a także żelazo. Nie brakuje tu błonnika, który dobrze wpływa na układ pokarmowy. Fasolki zielona i żółta nieco różnią się od siebie — w zielonej jest więcej witaminy A i kwasu foliowego, natomiast żółta zawiera więcej potasu i fosforu.

Fasolka wspiera układa pracę układu nerwowego, chroni serce obniżając poziom złego cholesterolu, dobrze wpływa na krzepliwość krwi. Działa także moczopędnie, dzięki czemu organizm skuteczniej zmniejsza obrzęki, pozbywa się toksyn i zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.

Fasolka szparagowa zawiera fitoestrogeny, czyli naturalne roślinne estrogeny podobne do żeńskich hormonów, które  łagodzą zespół napięcia miesiączkowego, a także dolegliwości wynikające z menopauzy.

Trzeba jednak pamiętać, że fasola może powodować wzdęcia, więc osoby z wrażliwym układem pokarmowym nie powinny po nią sięgać zbyt często.

Fasolka szparagowa — przepis, gotowanie

Często pojawia się pytanie, jaki przepis sprawi, że fasolka szparagowa wyjdzie idealna. Aby taka była, gotowanie nie może być zbyt długie.

Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,

Fot. iStock

Fasolka szparagowa — przepis

Składniki:

  • 500 g fasolki
  • 2 litry wody
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Na zasmażkę

  • kilka łyżek bułki tartej
  • kilka łyżeczek masła

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyj, pozbaw końcówek i bocznych, twardych włókien — łyka.
  2. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj łyżeczkę soli i cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem do miękkości ok. 1o minut, co zależy od tego, jak młoda jest fasolka. Szybciej gotuje się fasola żółta, zielona natomiast potrzebuje kilku minut więcej.
  3. Ugotowaną fasolkę odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą.
  4. Na patelni rozpuść masło. Dodaj bułkę tartą i smaż do chwili, aż bułka lekko się przyrumieni. Możesz wrzucić odsączoną fasolę na patelnię z bułką i masłem, lub też polać ją zasmażką na talerzu.
  5. Podawaj od razu.

Fasolkę można też gotować ok. 7-10 minut na parze. Im krótsze gotowanie, tym więcej chrupkości, koloru, oraz smaku fasolki zostanie zachowane.

Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,

Fot. iStock

Fasolka szparagowa — przepisy na zimę

Fasolka szparagowa sprawdzi się także zapakowana do słoików na zimę. Przygotowanie weków nie wymaga wielkiej energii, za to zimą przywoła wspomnienia ciepłych, letnich dni. Jednak by fasolka szparagowa przetrwała bez szwanku, musi zostać dobrze zapasteryzowana, ponieważ ma tendencję do łatwego psucia.

Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,

Fot. iStock

Fasolka szparagowa konserwowa — przepis

Składniki: 

  • żółta fasolka szparagowa
  • 1 litr gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie: 

Fasolkę szparagową umyj, usuń włókna i odetnij końcówki. Wrzuć do wrzącej wody na 5 minut, odcedź i przelej zimną wodą. Poukładaj fasolkę ciasno w słoikach i zalej przegotowaną, gorącą wodą z cukrem i solą. Jeśli fasolki jest dużo, należy zwiększyć ilość zalewy. Wytrzyj szyjkę słoika i wieczko, zakręć. Pasteryzuj przez 3 dni do 30 minut. Za każdym razem odwróć słoik do góry dnem.

Sałatka szparagowa — sałatka na zimę

Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,

Fot.. iStock/fasolka szparagowa

Składniki: 

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 kg marchewki
  • 40 dag cebuli
  • 2 duże papryki czerwone
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki oleju
  • 3 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedź.
  2. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule obierz, pokrój w cieniutkie półtalarki. Paprykę umyj i pokrój w małe paseczki.
  3. Marchewkę i cebulę z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem duś ok. 15 minut na rozgrzanym oleju. Dodaj koncentraty pomidorowe i ocet. Dokładnie wymieszaj zalewę w dużym garnku wraz z fasolką. Duś razem ok. 7 minut. Pod koniec dodaj paprykę.
  4. Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, wysusz szyjkę słoika, wieczko i dokładnie zakręć. Pasteryzuj  przynajmniej 20 minut.

źródło:  bonavita.pl, stronazdrowia.pl,www.przyslijprzepis.pl 

Dieta Gotowanie Przepisy Przetwory Zdrowie

Ogórki kiszone na sucho. Są gotowe już następnego dnia – oszalejecie na ich punkcie!

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
Ogórki kiszone na sucho
Fot. iStock / Ogórki kiszone na sucho – Ogórki kiszone na sucho
 

Kochasz kiszone ogórki, ale nie chce ci się odstawiać tego całego cyrku ze słoikami, gliniankami i – co najgorsze – czekać i czekać? Mamy dobrą wiadomość, możesz je ukisić już w 24 godziny! A zamiast słoika wystarczy woreczek strunowy! Wypróbuj koniecznie przepis na ogórki kiszone na sucho.

Ogórki kiszone na sucho – o co chodzi?

Od pewnego czasu Internet podbija przepis na ogórki kiszone na sucho, bez wody. W zasadzie jest to przepis na ogórki małosolne, bowiem cały proces trwa jedyne 24 h, a to za mało, by otrzymać tradycyjne kiszonki. Ale… małosolne są najlepsze – każdy to wie! Jak je przygotować? To tak proste, że zdziwisz się, że jeszcze tego nie zrobiłaś!

Ogórki kiszone na sucho. Są gotowe już następnego dnia - oszalejecie na ich punkcie!

Fot. iStock

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

 Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
  2. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  4. Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.


źródło:  beszamel.se.pl, www.poradnikzdrowie.pl, fajnyogrod.pl

Dieta Gotowanie Przepisy Przetwory Zdrowie

Karaluchy – niszczą zapasy, brudzą i roznoszą choroby. Jak się pozbyć karaluchów z domu?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
karaluchy - karaczany, jak się pozbyć z domu
Fot. iStock

Karaluchy należą do owadów, które wzbudzają mało pozytywne odczucia. Upodobały sobie ludzkie siedziby, gdzie czują się doskonale. Są wyjątkowo uciążliwymi towarzyszami — powodują nieprzyjemny zapach, brudzą, a do tego przenoszą wiele groźnych drobnoustrojów. Jaki tryb życia prowadzą karaluchy i jak się ich pozbyć z domu?

Karaluchy — charakterystyka

Karaluchy zazwyczaj budzą w nas wstręt. Przez ich żywotność, wygląd i ruchliwość niespecjalnie cieszą się sympatią.  Tak właściwie owady, które określamy mianem karaluchów w naszych domach, to karaczany wschodnie.  Mają one niewielkie ciało, osiągające w przypadku samców do 2,5 cm, natomiast samice są większe i dorastają do 3 cm. Samce mają ubarwienie brązowe, jaśniejsze od samic, oraz posiadają długie skrzydła. Natomiast samica ma ciemnobrązowe, niekiedy prawie czarne ciało, bez rozwiniętych skrzydeł. Ciało karalucha jest spłaszczone, z głową niezbyt wyraźnie odgraniczoną od tułowia, posiada wyposażone w haczyki trzy pary odnóży.

Fot. iStock/karaluch

Karaluch w domu — gdzie go można spotkać?

Karaluchy mogą przywędrować od sąsiada, można przynieść je przez przypadek do domu. Co gorsza, można je spotkać nawet w takich miejscach jak piekarnie czy sklepy, które sąsiadują różnymi z mieszkaniami. Zauważamy je przypadkiem — karaluchy unikają ludzi, i przemykają po podłodze najczęściej wtedy, gdy gaśnie światło. Widok karaczana w domu może szokować, a jeśli spotykamy jednego, istnieje spore ryzyko, że jest ich więcej.

Rzadko można spotkać karaczana w ciągu dnia, najczęściej o ich obecności przekonujemy się wtedy, gdy gdy idziemy nocą do kuchni czy łazienki. Najczęściej bytują w miejscach ciemnych, najczęściej suchych. Ponieważ mają dość miękkie i płaskie ciało, umieją się wspinać po szorstkich powierzchniach, więc wciśnięcie się w każdą szparę, nie stanowi dla karaluchów specjalnego problemu. Szczególnie polubiły takie lokalizacje jak: spiżarnie, kuchnie, śmietniki. Bywa i tak, że nawet jeśli ktoś wyjątkowo dba o czystość, może miewać gości, którzy wędrują zza ściany, zawłaszczając sobie nowe terytoria.

Dlaczego obecność karaluchów jest tak niepożądana?

Nie chodzi tu o odczucia estetyczne i sam wygląd karaczanów. Te owady są trudnymi współlokatorami z wielu względów. Jeśli już się zadomowią w mieszkaniu, mogą nie mieć ochoty na wyprowadzkę. Co gorsza, przy odpowiedniej temperaturze, wilgotności i dostępie do żywności, rozmnażają się one dość szybko. Z jednej ooteki (kokonu) może ich wyjść do 16 sztuk. Jeśli przetrwają i się zaczną rozmnażać, sytuacja może być trudna do opanowania.

karaluchy - karaczany, jak się pozbyć z domu

Fot. iStock/karaluch

Ale jest też inny, równie dotkliwy problem. Karaluchy to szkodniki, ponieważ zjadają żywność i zanieczyszczają ją swoimi odchodami. A nie gardzą niczym, zaczynając od produktów zbożowych, przez owoce, warzywa, odpadki, martwe owady, po włosy i tapety. Nie to jest jednak najgorsze — karaczany mogą także przenosić chorobotwórcze drobnoustroje — grzyby, bakterie i wirusy, a także pierwotniaki. Stwierdzono, że karaluchy mogą roznosić choroby takie jak: dżumę, cholerę, gruźlicę, czerwonkę, czy zatrucia pokarmowe. Ponadto działają alergizująco, co jest szczególnie dokuczliwe dla osób nadwrażliwych. I mimo iż te owady nie gryzą, jak widać mogą zagrażać zdrowiu np. brudząc odchodami, a alergeny mogą unosić się w powietrzu. Nie da się również ukryć, że liczna populacja karaluchów wydziela specyficzny zapach.

Karaluchy w domu — jak się ich pozbyć?

Gdy tylko zostanie zauważony pierwszy osobnik, należy działać jak najszybciej, nie pozwalając na to, by karaluchy na dobre zalęgły się w mieszkaniu. Wtedy jeszcze można próbować domowych sposobów na karaczany. Gdy nastąpiła prawdziwa inwazja, trzeba zwrócić się po pomoc do specjalistów.

karaluchy - karaczany, jak się pozbyć z domu

Fot. iStock/karaluch

Domowe sposoby na karaluchy

Można próbować się rozprawić z karaczanami, likwidując napotkane osobniki. Karaluchy nie są tak szybkie, jak np. karaczany prusaki, więc można próbować pozbyć się ich uderzając kapciem lub rolką z gazety. Ta metoda nie należy jednak do najbardziej efektywnych, poza tym karaluchy uaktywniają się po zmroku, więc „polować ” na nie najlepiej jest w nocy.

Jeśli jest szansa, że karaczanów jest niewiele, można walczyć z nimi za pomocą specjalnych łapek z klejem, do których owady się przyklejają. Do dyspozycji są także owadobójcze spraye, którymi traktuje się miejsca, gdzie pojawiają się szkodniki.

Inną metodą jest zastosowanie mieszanki kwasu bornego oraz cukru w równych proporcjach. Gdy mieszanka jest gotowa, należy wysypać ją do wieczka od słoika i następnie rozłożyć tam, gdzie pojawiają się karaluchy. Cukier powinien zachęcić owady do posiłku, a kwas pozbawi je życia. Należy z tą metodą zachować daleko idącą ostrożność, gdy w domu są dzieci lub zwierzęta, które mogłyby spożyć trującą mieszankę.

Konieczne jest także wykonanie generalnych porządków, usunięcie żywności, w której były karaczany, a nowej zapakowanie w szczelne pojemniki. Wszystkie kąty należy odkurzyć oraz umyć wodą z detergentem.

Profesjonaliści kontra karaluchy

W przypadku dużej ilości karaluchów albo braku skuteczności domowych metod warto zwrócić się o pomoc do profesjonalnych firm zajmujących się zwalczaniem karaczanów. Zazwyczaj mają do dyspozycji dwie skuteczne metody na karaluchy — zamgławianie i żelowanie. Zamgławianie wykonuje się specjalnym sprzętem wytwarzającym „mgłę”, która dostaje się wszędzie. Wymagane jest wykonanie dwóch zabiegów. Jest to metoda skuteczna, ale przez pewien czas po zabiegu (ok.2 h) pozostać poza domem.


Żelowanie jest jeszcze bardziej skuteczne i neutralne dla mieszkańców, nie wymaga także szczególnych przygotowań. Polega ono na odpowiednim rozmieszczeniu żelu, który trwale zwalcza karaluchy. Żel działa 6 miesięcy, a nawet i dłużej, więc będzie skuteczny także dla tych karaluchów, które w międzyczasie wyklują się z ooteki.

źródło: www.ekologia.pl,www.stander.pl

Zobacz także

Dokucza ci przeziębienie i osłabienie odporności? Zanim sięgniesz po antybiotyk, wypróbuj skuteczne leki z natury

Spring Rolls czyli wiosna w ruloniku!

10 zmian, które zachodzą w twoim ciele, jeśli przestajesz jeść mięso