Go to content

Dieta Adele? Gwiazda swoją przemianę zawdzięcza diecie sirtfood, to rewolucyjna metoda

Fot. iStock

Dieta Adele, czyli dieta sirtfood to nie tylko dieta odchudzająca, ale przede wszystkim sposób odżywiania, który warto stosować przez całe życie. To właśnie niej swoją spektakularna metamorfozę zawdzięcza sama Adele. Jak działa, na czym polega i czy jest smacznie?  Przeczytajcie.

Dieta sirt łączy ograniczenie kaloryczne ze spożyciem specjalnych zielonych koktajli, które są bogate w aktywatory sirtuin. Najważniejsze w diecie sirt są produkty, które należy włączyć do codziennego jadłospisu, a nie te, które trzeba wyeliminować. Na pierwszym etapie powinniśmy wykluczyć jedynie produkty przetworzone i niezdrowe (np. fast food, instant) oraz te z białej mąki. W porównaniu z innymi dietami nie są to duże restrykcje, a na początku stosowania diety sirt można schudnąć nawet trzy kilogramy tygodniowo! W pierwszych dwóch etapach dieta zakłada znaczne ograniczenie kalorii, ale trwa ono tylko przez kilka dni. (…)

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Adele (@adele)

Dieta Adele – co jeść, by schudnąć?

Badania dowodzą, że aktywacja sirtuin to rezultat nie tylko ograniczenia kaloryczności posiłków (nie zalecamy tego w wariancie radykalnym), obniżenia temperatury otoczenia, stresu oksydacyjnego czy aktywności fizycznej. Podobnie działają niektóre składniki żywności, polifenole, na których opiera się  dieta sirt.

Dzięki polifenolom, czyli związkom stymulującym aktywność sirtuin, można zadbać o piękną sylwetkę, zdrowie i dobre samopoczucie. Jeśli w naszym codziennym jadłospisie będzie dużo polifenoli, to drastyczne i niskoenergetyczne diety nie będą już potrzebne.

Polifenole stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które mają dobroczynne działanie na nasz organizm. Aktywują sirtuiny, wpływając na jakość i długość życia oraz, jak zapewniają twórcy diety sirt, pomagają schudnąć. Żywność sirtuinowa to produkty spożywcze o najsilniejszym oddziaływaniu aktywizującym na geny kodujące sirtuiny. Podstawą zdrowej diety sirtuinowej powinny być: warzywa, owoce, przyprawy, orzechy oraz tłuszcze bogate w polifenole.  (…)

Jak wskazują badania i analiza diety mieszkańców Stanów Zjednoczonych, spożycie pięciu głównych substancji aktywujących geny kodujące sirtuiny jest bardzo niewielkie i wynosi
ok. 13 miligramów dziennie. Przeciętny Japończyk zjada ich pięciokrotnie więcej – warto tutaj podkreślić, że mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni są jedną z najbardziej zdrowych i długowiecznych społeczności na świecie. Twórcy diety sirt twierdzą, że aby uzyskać najlepsze rezultaty, powinniśmy spożywać codziennie nawet kilkaset miligramów substancji pobudzających sirtuiny.

Komponowanie posiłku

Jak podkreślają Goggins i Matten (a my w pełni ich popieramy), najlepiej spożywać substancje odżywcze w postaci jak najbardziej naturalnej, urozmaicając i łącząc różne składniki w posiłku tak, aby jak najlepiej wykorzystać moc substancji aktywnych biologicznie. Jest to tak zwany efekt synergii, czyli uzupełniania się składników i wzmacniania aktywności danej substancji.

Okazuje się, że pojedynczy składnik wyizolowany z danego produktu ma słabsze działanie na organizm niż pełnowartościowy produkt spożywczy. Przykład: resweratrol w formie suplementu diety jest słabo przyswajalny, ale już spożyty w postaci czerwonego wina, w którym występuje w towarzystwie innych polifenoli, osiąga nawet sześciokrotnie wyższą biodostępność.

Dieta Adele, czyli przepisy bogate w sirtuiny:

Sałatka z mango i czerwonej cebuli

Dieta Adele? Gwiazda swoją przemianę zawdzięcza diecie sirtfood, to rewolucyjna metoda

Fot. Materiały prasowe

1-2 porcje

Składniki:

  • dojrzałe mango
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • 2 garście kolendry
  • ¼ ostrej papryczki chili
  • ½ limonki
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Mango obierz i pokrój w kostkę.

Pomidory pokrój w grubą kostkę.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pokrop sokiem z limonki, odłóż na 15-20 minut.

Kolendrę posiekaj dość grubo, chili bardzo drobno.

Składniki wymieszaj, dopraw do smaku i polej oliwą.

Mus czekoladowy z banana

Dieta Adele? Gwiazda swoją przemianę zawdzięcza diecie sirtfood, to rewolucyjna metoda

Fot. Materiały prasowe / Dieta Adele? Gwiazda swoją przemianę zawdzięcza diecie sirtfood, to rewolucyjna metoda

2 porcje

Składniki:

  • dojrzały banan
  • łyżka naturalnego kakao
  • łyżka 100% masła orzechowego (opcjonalnie)
  • sok z limonki do smaku

Przygotowanie:

Banana obierz i włóż do kielicha blendera.

Dodaj kakao, limonkę i ewentualnie masło orzechowe.

Zmiksuj wszystko na gładką masę.

Podawaj mus z waflami ryżowymi lub z pieczywem pełnoziarnistym.


Fragment poradnika Wydawnictwa RM Jedz i chudnij z dietą SIRT, 2020 r. Zdjęcia przepisów pochodzą z książki.

Fot. Materiały prasowe

Prawie 100 przepisów na koktajle sirtuinowe, pyszne sałatki, a także wiele innych receptur z produktami bogatymi w sirtuiny.

Aby cieszyć się zdrowiem i ładną sylwetką, nie trzeba odmawiać sobie jedzenia. Z pomocą przychodzą substancje zwane sirtuinami. Stosunkowo niedawno odkryte odgrywają ważną rolę w regulacji długości życia, a tym samym w terapii wielu chorób związanych z podeszłym wiekiem i otyłością. Dieta SIRT, polegająca na spożywaniu produktów z wysoką zawartością aktywatorów sirtuin, może wpływać na metabolizm tłuszczów i węglowodanów, a także opóźnić starzenie i wydłużyć czas życia.

Autorki, doświadczone dietetyczki, proponują autorską wersję oryginalnej diety SIRT rodem z Wysp Brytyjskich: zdrowszą, mniej rygorystyczną i bogatszą kalorycznie. Omawiają różne produkty dostarczające sirtuin, w tym słynne TOP 20, czyli dwadzieścia pokarmów, które zawierają ich najwięcej, takich jak jarmuż, pietruszka, czerwone wino, truskawki, rukola. Podpowiadają, jak wykorzystać je w kuchni.