Lody kojarzą się nam z różnymi barwami, kształtami i smakami. Do wyboru jest ich niesamowita ilość i można założyć, że trudno wymyślić coś nowego i pysznego. A jednak!
W nowojorskiej lodziarni Morgenstern’s Finest Ice Cream wielkim powodzeniem cieszą się czarne lody.
Ta niecodzienna dla lodów barwa, zrodziła się w wyniku dodania do nich kokosowego popiołu, czyli zwęglonych łupin kokosu, jako alternatywa dla kolorowych, sztucznych dodatków, które do tej pory cieszyły się powodzeniem. Poza tym, do lodów dodaje się także zmielone wiórki kokosa i mleczko kokosowego, więc ich smak jest naturalnie kokosowy. W wyniku tego, powstał organiczny przysmak, który poza niecodziennym kolorem, wyróżnia się także prozdrowotnymi właściwościami. Spalona łupina jest aktywowanym węglem, który ma silne właściwości oczyszczające i detoksykujące, więc pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji.
Skusicie się?
źródło: www.fpiec.pl