Dieta

8 listopada przypada Dzień Śniadania – dlaczego warto je jeść – szczególnie teraz?

Redakcja
Redakcja
6 listopada 2020
Fot. Materiały prasowe
 

Aż 83 proc.[1] Polaków zaczyna dzień od śniadania, a 75%  na pierwszy posiłek w ciągu dnia wybiera kanapki[2]. Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie i dlaczego ten posiłek jest tak ważny dla naszego zdrowia?

Wiele prawdy jest w powiedzeniu, że śniadanie należy jeść jak król. To nadal – i co do tego eksperci zajmujący się żywieniem są zgodni – najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I to niezależnie od wieku, trybu życia czy celów związanych z odchudzaniem. Tak, również osoby odchudzające się powinny zadbać o właściwie zbilansowane śniadanie i nie ograniczać się tylko do filiżanki kawy.

Pamiętaj, że nocą trwa intensywna regeneracja, a więc kiedy Ty śpisz, organizm pracuje. Jesteś osobą aktywną fizycznie od świtu? Z pewnością węglowodany dostarczą Ci porządnej dawki energii – świetnie sprawdzi się pełnoziarnista kanapka z dodatkiem świeżych warzyw. Sycące, prawidłowo skomponowane śniadanie jest jedną z najlepszych rzeczy jaką możemy zrobić dla swojej sylwetki. Zostało to udowodnione wieloma badaniami, że osoby, które jedzą śniadanie, szybciej chudną lub utrzymują zbilansowaną dietę, ponieważ nasz organizm szybciej przerabia kalorie na energię właśnie rano – mówi Katarzyna Piotrowska, dietetyk współpracująca ze szczecińską piekarnią Asprod.

Wartościowe śniadanie powinno składać się z produktów zbożowych o niskim indeksie glikemicznym: np. chleba razowego oraz białka: np. jajek, mleka lub mięsa. Takie zestawienie syci na długo i pozwala uniknąć „podjadania” w ciągu dnia. Co ważne badania pokazują, że niskokaloryczne śniadanie, w czasie którego liczymy kalorie, zwiększa apetyt w ciągu dnia – w szczególności ochotę na słodycze[3].

Zdrowie od rana

Jedzenie śniadań jest ważne nie tylko dla naszej wagi – udowodniono związek pomiędzy pomijaniem pierwszego posiłku a poważnymi problemami zdrowotnymi. Przede wszystkim, co ważne jest szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym, zjedzenie śniadania zwiększa poziom interferonu gamma -białka, które aktywuje komórki odpornościowe i blokuje rozwój wirusów[4].

Zjedzone po kilkugodzinnej nocnej przerwie śniadanie, pobudza nasz metabolizm –  co, jak pokazują badania, chroni nas między innymi przed nadwrażliwością na insulinę oraz cukrzycą typu 2[5]. Znalezienie chwili na dobrze zbilansowane jedzenie chroni również przed kłopotami z sercem: o 27% wzrasta ryzyko wystąpienia chorób serca u osób, które nie jedzą śniadań w porównaniu z tymi, którzy zaczynają dzień od śniadania[6].

Paliwo do rozwoju

Twoje dziecko nie ma rano apetytu lub woli dłużej pospać niż przeznaczyć ten czas na zjedzenie śniadania? Może to wpłynąć negatywnie na jego wyniki w nauce. Zgodnie z oceną specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie osoby, które nie jedzą regularnie śniadania gorzej funkcjonują pod względem fizycznym oraz umysłowym. Brak porannego posiłku może powodować u dzieci i młodzieży bóle głowy, rozdrażnienie oraz problemy ze skupieniem się.

Rozwijający się organizm potrzebuje bardzo dużo kalorii, żeby prawidłowo funkcjonować: dotyczy to zarówno dziecka, jak i nastolatka. Dlatego warto zadbać o to, żeby dziecko przed rozpoczęciem szkolnych zajęć zjadło na przykład sycącą kanapkę z pomidorem i żółtym serem. Zawarte w chlebie witaminy z grupy B wpływają pozytywnie na funkcje poznawcze oraz układ nerwowy – przekonuje dietetyczka Katarzyna Piotrowska.

Śniadanie mistrzów

Najprostszym sposobem na wartościowe śniadanie jest przyrządzenie pysznej kanapki. Z czym ją jednak zrobić, żeby zapewnić swojej rodzinie posiłek pełen wartościowych składników odżywczych? Wszystko zaczyna się od chleba:

Od pieczywa… należy wymagać. Pamiętajmy o zasadzie: nie ilość, a jakość spożywanych produktów zbożowych jest najważniejsza. Wybierzmy chleb ze sprawdzonej piekarni, gdzie wiemy że jest przygotowywany z naturalnych składników. Im krótsza etykieta, tym lepiej  – mówi Agnieszka Dominiak, z piekarni Asprod.

Dobrym wyborem jest prawdziwy chleb pełnoziarnisty lub razowy, przygotowywany na zakwasie. Takie pieczywo to doskonałe źródło błonnika oraz złożonych węglowodanów, które na długo zaspokajają głód. Z kolei dodatek nasion słonecznika czy dyni w pieczywie lub sałatce dostarczy dodatkowych witamin i minerałów oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Aczkolwiek specjaliści osobom zdrowym zalecają, by nie przywiązywały się do jednego gatunku chleba. Czasem sięgały po razowy, innym razem graham lub biały pszenny. – W powszechnym mniemaniu uważa się, że najzdrowiej jest spożywać wyłącznie chleb razowy na zakwasie. Jest to w pewnym sensie mit, choć chleb ten jest rzeczywiście bardzo zdrowy. Należy pamiętać, że ważna jest również różnorodność spożywanych pokarmów, w tym także pieczywa. Jednak jeżeli ktoś spożywa cały czas chleb razowy na zakwasie, w jego diecie jest mnóstwo fitynianów, które utrudniają wchłanianie składników odżywczych mogąc tym samym zaburzać proces trawienia. Najrozsądniejszym rozwiązaniem dla naszego organizmu jest spożywanie od czasu do czasu także innych rodzajów wypieków.

A co na kanapkę? Polecamy warzywa: pomidor, sałata, ogórki – o tej porze roku kiszone, ale też możemy sięgnąć po awokado czy cukinię. Do tego dokładamy ugotowane jajko, łyżkę twarożku lub plaster wysoko jakościowej wędliny: w ten sposób dostarczymy również bardzo cennej dla organizmu porcji białka. W okresie jesiennym świetnie sprawdzą się też pasty z pieczonych warzyw przygotowane dzień wcześniej: na przykład z dyni lub kalafiora. Wystarczy upiec warzywa w piekarniku, a potem zmiksować je z dodatkiem oliwy oraz ulubionych przypraw.


O Asprod:

Piekarnia Asprod od niemal 30 lat zaopatruje w pieczywo mieszkańców Pomorza Zachodniego. Obecnie posiada 70 sklepów firmowych. Piekarnia oferuje szeroki wybór pieczywa oraz wypieków cukierniczych. Jako jedna z pierwszych piekarni w Polsce wprowadziła chlebomaty: automat do bezdotykowego kupowania pieczywa.

https://asprod.com.pl/

https://www.facebook.com/asprodnaturalnie

[1] https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/sniadania-polakow-badanie

[2] Instytut Badań ARC Rynek i Opinia, Badanie „Zwyczaje żywieniowe Polaków”, N:1036,CAWI, styczeń 2020 r.

[3] https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-02/tes-pwe021820.php

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352291/

[5] https://www.healthline.com/health-news/skipping-breakfast-can-increase-your-risk-for-type-2-diabetes

[6] https://www.health.harvard.edu/heart-health/eat-breakfast-to-lower-heart-risk


Dieta

Placki z dynią na 5 różnych sposobów. Sprawdzone przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 listopada 2020
Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem
Fot. iStock
 

Placki z dynią to dobry pomysł na obiad lub po prostu przekąskę w ciągu dnia. Dynia jest warzywem bardzo zdrowym, po które warto sięgać jak najczęściej. Zupa krem czy właśnie placki są ciekawym sposobem na podanie tego warzywa. Jak przygotować placki z dynią na słodko i na słono?

Placki z dynią — jak można je przyrządzić?

Jeśli już sięgamy po dynię, to najchętniej przyrządzamy ją na słodko. Delikatny miąższ dyni znakomicie komponuje się ze słodkimi dodatkami.  Nie brakuje przepisów na placki z dynią i jabłkiem lub serem, które najchętniej serwujemy z cukrem pudrem, śmietaną z cukrem kryształem lub z różnymi konfiturami i dżemami. Także słodsze dodatki, takie jak syrop klonowy, czy miód, często trafiają na talerze z plackami z dynią. Nie brakuje także miłośników dyni serwowanej na ostro, z wyrazistymi w smaku przyprawami, takimi jak imbir, czosnek, gałka muszkatołowa. Może na przyrządzić tradycyjnie, smażąc na patelni, lub upiec bez tłuszczu w piekarniku. Placki z wykorzystaniem dyni to ciekawy w smaku zamiennik dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. A ponieważ szczególnie jesienią dyni na straganach i w sklepach nie brakuje, warto skusić się na wypróbowanie choć jednego przepisu na placki z dyni.

Placki jaglane z dynią — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placki jaglane z dynią — składniki: 

  • 250 g dyni
  • 240 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 8 łyżek)
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cm imbiru
  • szczypta cynamonu
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną, odsącz i odstaw do ostygnięcia.
  2. Dynię pokrop oliwą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, przez 10-15 minut.
  3. Miękką dynię zblenduj ze startym imbirem, ugotowaną kaszą jaglaną i oliwą z oliwek.
  4. Do drugiej dodaj 2 jajka, cukier trzcinowy i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, zblendowaną dynię z kaszą i zmiksuj wszystko dodając jogurt.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki po ok. 2 minuty z każdej strony.

Placki z dynią i ziemniakami — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placki z dynią i ziemniakami — składniki: 

  • 0,5 kg dyni bez skóry
  • 5 ziemniaków
  • duża cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • sól,
  • pieprz
  • curry
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1.  Ziemniaki, cebulę i dynię obierz — ziemniaki zetrzyj na drobnym oczku, dynię i cukinię na grubym, odciśnij nadmiar soku i wymieszaj.
  2. Do warzywnej dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz, curry, dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Placki z dynią i jabłkami — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placki jaglane z dynią i jabłkami — składniki: 

  • 300 g dyni bez skóry
  • 100 g mąki
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Dynię i jabłka obierz ze skóry, zetrzyj  na tarce, zblenduj na gładką masę.
  2. Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia, miód, jajka, cynamon, ekstrakt z wanilii — wszystko zmiksuj lub wymieszaj ręcznie do połączenia składników.
  3.  Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką placki. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Placki z dynią i cynamonem — przepis

Fot. iStock

Placki z cynamonem — składniki: 

  • 3 łyżki upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 0,5  szklanki mleka
  • 3-4 łyżki mąki
  • łyżeczka cukru
  • jajko
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki startego imbiru
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Zmiksuj razem jajko, cukier i przecier z dyni. Dolej mleko i dosyp stopniowo mąkę, by masa była nie za rzadka i nie za gęsta.
  2. Dodaj do masy starty imbir i cynamon, wymieszaj.
  3. Smaż placki na oleju na złoty kolor z obu stron.

Placki z dynią i serem feta — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placki jaglane z dynią i serem feta — składniki: 

  • 500 g dyni bez skóry
  • 150 g sera fety
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • imbir

Przygotowanie: 

  1. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do niej mąkę, jajka, pokruszony ser feta, sól, pieprz i imbir.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na rumiany kolor.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Dieta

Dlaczego rozpadają się dzisiejsze związki? Kochamy wyobrażenie, swój ideał, iluzję a nie osobę

Redakcja
Redakcja
6 listopada 2020
Fot. istock/YakobchukOlena

Usłyszałam kiedyś, że dziś się związków nie naprawia, nie pracuje nad relacją, ale odchodzi, gdy pojawiają się pierwsze kryzysy. Z pewnością jest w tym stwierdzeniu trochę racji, ale nie są to jedyne powody, dla których ludzie od siebie odchodzą, nie walczą, nie inwestują w uczucia czasu, wysiłku, energii. Czasem problem leży zupełnie gdzie indziej i tkwi raczej w powodach, które nami kierują, kiedy wchodzimy w jakąś relację. Czy robimy to z samotności, czy z prawdziwej miłości?

Kilka powodów, dla których rozpadają się dzisiejsze związki:

1. Kochamy wyobrażenie, nie prawdziwą osobę

Wchodząc w związek nie znamy dobrze naszego partnera, nie ma oczywiście w tym nic dziwnego, bo dobrze kogoś poznać możemy tylko wtedy, gdy żyjemy z nim na co dzień, gdy przeżywamy razem trudne emocje, momenty, wzloty i upadki. Zakochując się, tworzymy sobie idealny obraz drugiej osoby, nadając jej cechy, których ona najczęściej nie posiada. Zderzenie z rzeczywistością jest często bolesne, ale przecież nie można za nie winić partnera. To my sami jesteśmy autorami własnego nieszczęścia.

2. Nie potrafimy zaakceptować niedoskonałości

Media społecznościowe i współczesny świat sprawiają, że wierzymy, że nasz związek powinien być doskonały. Że partner powinien być doskonały i w 100% odpowiadać naszemu wyobrażeniu o idealnej miłości. Ale przecież, ideały nie istnieją. Stajemy się lepsi dzięki dobremu związkowi. Dzięki ukochanej osobie mamy w sobie siłę i motywację do zmian, do rozwoju. A prawdziwa miłość to akceptacja dla niedoskonałości, dla słabości, dla inności. To różnice sprawiają, że otwieramy się na siebie i paradoksalnie – lepiej rozumiemy. Kiedy jesteśmy na nie ślepi, próbując na siłę zmienić partnera tak, by pasował do naszego schematu, nic nie zyskujemy a jedynie oddalamy się od niego.

3. Zbyt często się obwiniamy, za rzadko słuchamy 

Bo jesteśmy zbyt mocno skoncentrowani na sobie i na swoich potrzebach. Wolimy widzieć w związku jedynie czubek własnego nosa, nie dostrzegać potrzeb i emocji drugiej osoby. Łatwiej jest obrazić się niż spróbować wysłuchać argumentów drugiej strony. Dlaczego? Bo to pozwala nam zostać w naszej szklanej bańce na dłużej. Nie wychodzić poza strefę komfortu, w której to my mamy zawsze rację, a druga osoba powinna się zmienić. Nie przyznać się do błędu, grać rolę ofiary i korzystać z jej przywilejów.

4. Brak szacunku

Widziałam wiele związków, w których partnerzy nie szanowali się nawzajem. Relacje trwały, siłą rozpędu czy przyzwyczajenia, albo dlatego, że były wspólne dzieci i kredyt. Ale tylko do pewnego momentu, bo to nie były dobre związki. To były związki, w których partnerzy walczyli ze sobą, obrażali się wzajemnie i niszczyli. Nie miały szansy przetrwać. Miłość wymaga poszanowania drugiej osoby, okazywania jej troski, wsparcia w trudnych momentach i mówienia o swoich uczuciach.

 

 


Zobacz także

Powiedz na co masz ochotę, a powiem czego ci brakuje

Płatki owsiane - dlaczego warto je jeść? Przepis na owsiankę

Płatki owsiane – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Jest wiele powodów, by polubić owsiankę

Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy

Kasza pęczak – zdrowa i smaczna kasza, z której można wyczarować nawet kotlety. Dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej?