Cukrzyca to choroba przewlekła , która w wielu przypadkach zbiera śmiertelne żniwo. Brak odpowiedniej wiedzy sprawia, że w dalszym ciągu powielane są mity, które wręcz przyczyniają się zwiększenia szansy na zachorowanie. A statystyki są niepokojące – Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)szacuje, że obecnie choruje na cukrzycę ok. 366,2 milionów ludzi na całym świecie (dane z 2011 roku). Przewiduje się, że do 2030 roku liczba ta wyniesie 551,8 milionów ludzi na całym świecie.
W samej Polsce chorych jest ponad 3,1 miliona Polaków (10,6% dorosłej populacji). A będzie ich jeszcze więcej. Najczęściej pacjenci zgłaszają się do lekarza, gdy cukrzyca jest już bardzo zaawansowana. Ogromnie ważna jest profilaktyka, która wymaga szerzenia ważnych informacji i niepowielania tych, które mogą doprowadzić do pogłębienie problemu.
7 mitów na temat cukrzycy, o których należy zapomnieć (jak najszybciej):
1. Chorują tylko ci, którzy jedzą dużo słodyczy
Nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby chorują na cukrzycę. Wydaje się, że istnieje związek genów z cukrzycą, szczególnie, jeśli chodzi o typ drugi. Bardzo ważny jest tryb życia — brak ruchu, tłuste jedzenie bogate w cukier i sól mogą przyspieszyć niepobawienie się problemu. Badania pokazały, że osoby, które zjadają 2,5 grama soli dziennie więcej mają 43% więcej szans na zachorowanie na cukrzycę typu 2.
2. Szkodzi wyłącznie cukier rafinowany
Nie. Także cukier występujący naturalnie w owocach, może być pewnym zagrożeniem. Owoce są skarbnicą witamin i mikroelementów oraz błonnika, więc warto po nie sięgać, ale z umiarem. Jedzenie słodkich owoców do oporu, może powodować podnoszenie stężenia glukozy we krwi.
3. Jeśli jesteś szczupła, nie musisz się obawiać cukrzycy
Nie, nie tylko ludzie otyli chorują na cukrzycę, choć u nich bywa ona konsekwencją właśnie otyłości i niezdrowego trybu życia. Jednak fakt jest taki, że zarówno człowiek szczupły, jak i bardziej otyły mogą zachorować na oba typy cukrzycy.
4. Palenie papierosów wpływa na raka płuc, ale nie na rozwój cukrzycy
Palenie papierosów, o czym świadczą badania, może przyspieszać rozwój choroby. Palacze mają o 30-40% więcej szans na zachorowanie, ponieważ palenie obniża wrażliwość na insulinę i sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.
5. Cukrzyca dotyczy tylko starszych ludzi
Z powodu cukrzycy mogą cierpieć ludzie w różnym wieku. U ludzi młodych diagnozuje się cukrzycę insulinozależną, typu 1 (cukrzyca wieku młodzieńczego). Powoduje ją zniszczenie lub niewydolność komórek trzustki, odpowiedzialnych za produkcję i wydzielanie insuliny. Ludzi starszych, na ogół otyłych i z nadciśnieniem tętniczym, dotyczy cukrzyca typu 2 wywołana opornością na działanie insuliny. Ten typ choroby wymaga ciągłego przyjmowania odpowiednich leków doustnych, a z czasem także przejścia na zastrzyki z insuliną.
6. Niemożliwe jest samodzielne wykrycie cukrzycy
Pierwsze objawy pojawienia się choroby są subtelne, ale możliwe do zauważenia. Zaliczamy do nich wzmożone pragnienie, częste parcie na mocz, napady wilczego głodu, przewlekłe zmęczenie. Zwykłe badanie poziomu cukru we krwi pozwala określić przyczynę problemów.
7. Kofeina z kawy chroni przed zachorowaniem
Okazuje się, że to nie kofeina zawarta w kawie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Obecny zarówno w kawie kofeinowej, jak i bezkofeinowej kwas chlorogenowy, zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. Ważną rolę spełnia także niacyna (witamina B3) biorąca udział w biosyntezie insuliny, lignany (silne antyutleniacze) zmniejszają uszkodzenia komórek, a potas uczestniczy w metabolizmie węglowodanów.