Na pewno słyszałaś o istnieniu indeksu glikemicznego, a jeśli cierpisz z powodu cukrzycy, zapewne wiesz o nim znacznie więcej. Mówiąc ogólnie, umożliwia on uszeregowanie produktów spożywczych, które zawierają węglowodany, w zależności od tego, jak wzrasta poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.
Jest on potrzebny, by diabetycy mogli uniknąć zbyt dużego wzrostu glukozy we krwi po posiłku. Jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym chroni przed hipoglikemią (niedocukrzeniem) i ogranicza napady głodu. Tak więc indeks glikemiczny może być przydatny w procesie chudnięcia.
Indeks glikemiczny — węglowodany pod specjalną kontrolą
Zgodnie z definicją, indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który obrazuje, w jakim stopniu wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu porcji danego produktu, zawierającej 50 g węglowodanów przyswajalnych, w porównaniu ze wzrostem glukozy po spożyciu takiej samej ilości węglowodanów w produkcie standardowym (takim jak np. glukoza). Chodzi o to, że produkty o dużym indeksie glikemicznym (np. piwo, ziemniaki pieczone, frytki, chipsy, biała bagietka, marchewka gotowana, popcorn, arbuz, dynia itp.) są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. A im wyższa wartość IG produktu, tym większy powoduje wzrost glukozy we krwi, a za tym stężenie insuliny. Dochodzi wtedy do nagłego obniżenia poziomu glukozy we krwi, co wywołuje napad głodu i zwiększa apetyt. Z tego powodu z IG korzystają nie tylko osoby cierpiące na cukrzycę, ale i będące na diecie.
Żywność z niskim IG
Białka i tłuszcze nie zwiększają znacznie poziomu glukozy we krwi, dlatego nacisk położony jest na węglowodany (cukry). Mając świadomość, że jedzenie produktów o niższym IG wpływa na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, bez problemu można wybierać produkty, które zapobiegną napadom głodu. Dzięki temu łatwiej osiągnąć dobre efekty, będąc na zrównoważanej diecie.
IG<50 = produkty o małym IG (te należy wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu) — np. warzywa zielone, pomidor, marchewka surowa, cukinia, czosnek, świeże morele, makaron sojowy, makaron al dente, chleb żytni pełnoziarnisty i inne.
IG 55–70 = produkty o średnim IG (od czasu do czasu) — np. brzoskwinie z puszki, ketchup, musztarda, sushi i inne.
IG >70 = produktu o dużym IG (sporadycznie) — np. banany dojrzałe, kakao słodzone, kasza manna, majonez, miód, mleko tłuste, pizza i inne.
Należy pamiętać, że im bardziej rozdrobniony lub rozgotowany produkt, tym większy jest jego indeks glikemiczny: marchewka surowa ma niski IG, a gotowana duży.
Dieta o zmniejszonej zawartości węglowodanów przyspiesza utratę masy ciała. Poza tym może wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, a tym samym na poprawę jakości i długości życia.
źródło: www.womanandhome.com, dieta.mp.pl, polki.pl