Lifestyle

Jagody w ogrodzie

Redakcja
Redakcja
1 grudnia 2021
 

Nie ma chyba na świecie osoby, która nie znałaby smaku jagody – ten mięsisty owoc z małymi, niewyczuwalnymi nasionkami w środku można podawać na wiele sposobów – na surowo, na ciepło oraz w płynnej formie, jako sok czy sos. Prócz tego, jagoda zawiera szereg właściwości zdrowotnych, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Sprawdź, jakie wartości odżywcze mają owoce jagód i czy jest możliwe wyhodowanie ich na terenie własnego ogródka.

Krzew jagody – charakterystyka

Jagodę powszechnie nazywa się borówką czarną, czarną jagodą lub czernicą. Jest to wieloletnia krzewinka z rodzin wrzosowatych posiadająca jadalne owoce różnych odmian, która występuje nie tylko w krajach europejskich, ale również na terenach Ameryki Północnej czy Azji o klimacie arktycznych i umiarkowanym. W odpowiednich warunkach, roślina ta, choć w Polsce rośnie zazwyczaj do 50 cm, w niektórych rejonach może osiągnąć rozmiar nawet 90 centymetrów wysokości. Jej jasnozielone liście, które jesienią zmieniają kolor na czerwony, odznaczają się jajowatym, krótkoogonkowym kształtem, a jej owoce osiągają średnicę do 10 milimetrów. Okres kwitnienia jagody zaczyna się w kwietniu i kończy w czerwcu, podczas którego jej owoce przybierają czarnej postaci z granatowym nalotem.

Krzak jagody a wartości odżywcze

Prócz doskonałego, słodkiego smaku, owoce jagody posiadają wysoką zawartość witamin i minerałów, które pomagają utrzymać organizm w dobrej formie. Przede wszystkim charakteryzują się one wysoką ilością antocyjanów, barwników pochodzenia naturalnego, działających ochronnie, leczniczo i profilaktycznie na układ odpornościowy człowieka.

Poza tym, jagody zawierają w sobie mnóstwo kwasów organicznych, flawonoli, kwercetynę, katechinę, taninę, polifenole, irydoidy, kwas elegowy oraz mnóstwo witamin z grupy B. Są doskonałym źródłem pektyn, witaminy A i C oraz posiadają również  bogactwo takich minerałów, jak selen, cynk, mangan, miedź.

Regularne spożywanie owoców jagód może przyczynić się do zapobiegania problemów żołądkowych, łagodzenia objawów zapalnych, wzmacniania odporności, a nawet w skutecznej walce z pasożytami. Wobec tak wielu prozdrowotnych zalet jagody, wiele osób decyduje się na uprawę tej smacznej rośliny na własnej działce lub w domowym ogródku.

Jagody – rodzaje

Myśląc o jagodach, zwykle pierwszym ich wyobrażeniem są czarno-granatowe małe owoce utkwione gdzieś w leśnym krajobrazie. Jak się jednak okazuje, jagody posiadają wiele odmian i rodzajów, wyróżniających się różną rozpiętością krzewów i wielkością owoców. Dodatkowo nie wszystkie z ów roślin nadają się do spożycia – na świecie istnieje mniej więcej 150 odmian tych roślin, ale tylko blisko 30 z nich można bezpiecznie kosztować. Dzieli się je na te;

  • wczesnej odmiany; do których należą Bluetta, Earliblue, Duke, Patriot i Spartan
  • średnio –  wczesnej odmiany, jak; Bluejay, Bluecrop
  • późnej odmiany charakteryzującej się nazwami; Brigitta, Bluegold, Darrow

Jagody sadzonki

Uprawa jagód we własnym ogrodzie staje się z roku na rok coraz bardziej popularna. Nic w tym dziwnego, bo przemawia za tym świadomość posiadania tuż za rogiem smacznego i zdrowego pożywienia. Dodatkowym atutem sadzenia własnego krzewu jagody jest brak ograniczeń w utrzymywaniu ów rośliny – mimo, że pojawia się ona w sklepach głównie jesienią, można ją sadzić w ogrodzie przez cały rok.

Dobrej jakości sadzonkę jagody można dostać zarówno w sklepach ogrodniczych stacjonarnych, jak i tych online – dobrze jest jednak przed wyborem właściwej odmiany zapoznać się z charakterystyką i rodzajem interesującej nas rośliny.

Ceny jagód nie są również specjalnie wygórowane, bowiem w większości przypadków za jedną sztukę ów sadzonki można wydać między 7 a 12 złotych.

Krzew jagody – uprawa w ogródku

Jagodę sadzi się na dwa sposoby – jesienią, jeśli sprzedawane są oddzielnie, bądź przez cały rok w przypadku kupisz ó roślinę w pojemniku.

By właściwie posadzić jagodę nie trzeba się specjalnie natrudzić – jej sadzonki bowiem dobrze się czują w każdym miejscu. Ta sama zasada sprawdza się również w jej odżywianiu i tolerancji poziomu pH (wyjątek stanowi borówka amerykańska akceptująca wyłącznie kwaśne podłoże). Sadzonkę wystarczy tylko położyć w wykopanym wcześniej dołku z wilgotnego, piaszczysto – gliniastego podłoża i przez cały czas jej rozwoju, co dwa trzy lata nawozić ją obornikiem i kompostem.

Mimo, że hodowla jagody nie jest specjalnie wymagająca, sadzonkę tę warto umieścić w dość nasłonecznionym miejscu i osłonić ją przed niekorzystnym działaniem wiatru. To szczególnie istotne w przypadku rozwoju pierwszych kwiatów, które są czasem uszkadzane przez zimne podmuchy.

Jagoda – sklep

Wybierając sadzonkę jagody do Twojego domu, dobrze byś nieco wcześniej zwrócił uwagę na jakość danego produktu i sposób jego przechowywania, jaki oferuje konkretny sklep. Nie każdy kontrahent bowiem, odpowiednio przechowuje delikatne sadzonki, czego efektem jest ich niska jakość. By tego uniknąć, warto kupować roślinki w takich sklepach, które cieszą się bardzo dobrymi opiniami wśród kupujących i przywiązują uwagę do każdego detalu swoich towarów, jak na przykład na stronie https://www.podkarpackiesady.pl/22-jagody.

źródło: https://ogrody-gladkowski.pl/czy-jezyna-jest.html


Lifestyle

Dość poddawania się i schodzenia ze ścieżki zdrowego odżywiania! Mam pomoc, która nie zawodzi

Monika Wanat
Monika Wanat
1 grudnia 2021
 

Średnio raz w miesiącu podejmuję decyzję, że koniec z odpuszczaniem. Dość siedzenia na kanapie i oglądania w kółko „Przyjaciół”, czas się ruszyć i, no oczywiście!, wziąć za siebie. 

Rozpisuję to wszystko w notesie, wracam do gotowych jadłospisów wege i z kalorycznością 1600-1700 kcal., robię szczegółowe listy zakupów, piorę leginsy i sportowy stanik i oczywiście odpalam Chodakowską. Robię zielone koktajle, katuję nimi (naprawdę, to dobre słowo) siebie i rodzinę. Uszami wychodzi mi szpinak, bolą mnie mięśnie, w kuchni mam bajzel, bo sprzętów potrzebnych do tego wszystkiego mam milion pięćset. Nic dziwnego, że po tygodniu, góra po 10 dniach, znów siedzę na kanapie i oglądam „Przyjaciół”, kolejny sezon.

Długo nie mogłam dojść do tego, co tkwi u źródła niepowodzenia tych kolejnych prób. I dopiero, jak to wszystko napisałam, zrozumiałam. Ja za każdym z tych razów byłam na wojnie. Ze sobą, z czasem i z… przedmiotami. Nie frustrował mnie nie ból mięśni, czy konieczność planowania i gotowania w konkretny sposób – nie, to akurat było super. Nie musiałam myśleć i kombinować codziennie od nowa, co robić. Frustrowało mnie natomiast codzienne użeranie się ze sprzętami – wyciskanie pomarańczy na takim ręcznym małym stożku, blendowanie bananów ze szpinakiem, ścieranie marchewki na obowiązkowe w moich jadłospisach podwieczorki, którymi były marchewka z jabłkiem i wydawanie kupy szmalu na gotowe soki, lody i sorbety (tak, one też są w planach dietetycznych!) bio, eko – serio, to obciąża budżet, szczególnie jak rodzina to nie tylko ja i każdy soczek musi dostać.

A na koniec sprzątanie po tym wielkim gotowaniu!

Zaczęłam rozglądać się za pomocą. W zabieganej rodzinie o nią trudno, więc padło na sprzęty.

W gotowaniu i blendowaniu od tygodnia pomaga mi ArtMix Pro. Super, ale soku nie wyciska! Na szczęście ma wspaniałą siostrę – More Juice Press, czyli wolnoobrotową wyciskarkę (która robi też sorbety, mam super przepis, sprawdźcie poniżej!). Coś wspaniałego.

Oczywiście kiedy tylko ją zobaczyłam, natychmiast zapomniałam, do czego była mi potrzebna, bo… jest po prostu piękna. Naprawdę, tego sprzętu nie usunę z kuchennego blatu!

Jak korzysta się z More Juice Press?

Wiecie, co zaskoczyło mnie najbardziej? Banalnie prosta obsługa. Widziałam wiele wyciskarek wolnoobrotowych i przed zakupem za każdym razem powstrzymywała mnie ich bardzo skomplikowana obsługa. Mnogość części czy nieintuicyjne montowanie sprzętu, to dla mnie skuteczny odstraszacz. Nie wyobrażam sobie, żebym za każdym razem, kiedy chcę wycisnąć sok, wołać męża do pomocy. Mowy nie ma!

I najważniejsze: w odróżnieniu od tradycyjnych sokowirówek szybkoobrotowych używających ostrych noży, wyciskarka Zepter More Juice Press nie sieka i nie mieli składników, dzięki czemu nie szkodzi ich budowie molekularnej, a w konsekwencji wartości odżywczej. Przeciwnie – łącząc ogromną siłę dociskającą z delikatnie obracającą się śrubą, Zepter More Juice Press dokładnie wyciska owoce i warzywa, wykorzystując je całe i zapewniając sok lub smoothie do 6 razy bogatsze w witaminy, minerały, błonnik i enzymy, a także uniwersalny, bogaty w składniki odżywcze miąższ, ekstrahowany bez wycieków poprzez osobne wyjście.

Przepisy

Niedzielny poranek spędziłam w kuchni, przy ulubionej muzyce i gotowaniu. Obiad niedzielny – wiadomo. Ale zanim on, przecież potrzebne jest śniadanie. A po nim podwieczorek. Zobaczcie, w czym pomógł mi More Juice Press!

OMLET

Składniki na 3 porcje:

  • 6 jajek
  • 3 pomidory
  • 3/4 kubka szpinaku
  • szczypta pieprzu

Umyłam, odcedziłam i wycisnęłam pomidory i szpinak. Sok zamknęłam w pojemniku i włożyłam do lodówki. Podałam go do śniadania, wzbogacając odrobiną mleka sojowego. Pycha! Pulpę zostawiłam, żeby wzbogacić nią mój omlet. Zero waste przede wszystkim!

Jajka roztrzepałam w misce i przelałam na rozgrzaną patelnię. Kiedy odrobinę się ścięły od spodu, na połowie omletu ułożyłam pulpę, która pozostała mi z wyciskania soku. Posoliłam, dałam odrobinę granulowanego czosnku. A kiedy omlet ściął się już w 80 proc. złożyłam go na pół. Przykryłam pokrywką dosłownie na moment i… gotowe!

 

SORBET

Zdrowsza wersja lodów, czyli sorbet owocowy. Przygotowałam go z mrożonego mango i ananasa. Tylko dwa składniki! Zepter More Juice Press przerobiła te owoce na ultra gładki, delikatny mus-sorbet. Nie mogę się nadziwić naprawdę. I już mam pomysły na kolejne sorbety! Np. kawowy!

CIASTO MARCHEWKOWE

Genialna sprawa – robisz sok, zostaje ci wspaniała sucha pulpa, którą możesz wykorzystać do zrobienia ciasta, babeczek, dorzucić do chleba. Kiedy mam jej za dużo, mrożę i wykorzystuję, kiedy tylko najdzie mnie ochota na proste i pyszne ciasto marchewkowe

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
  • 200 g pulpy marchewkowej (powstała podczas wyciskania soku)
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jabłko
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1 łyżeczce sody i cynamonu

Jajka ubiłam do podwojenia objętości. Dodałam cukier i dalej ubijałam aż masa stała gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewałam cienkim strumieniem olej. Dodałam marchewkę, ananasa, pokrojone drobno jabłko, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszałam. Dodałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i delikatnie połączyłam wszystkie składniki. Ciasto przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 1 godzinę w 150 stopniach C.

 

 

 


Lifestyle

Urządzenie wielofunkcyjne – niezawodna pomoc kuchenna dla zapracowanych

Redakcja
Redakcja
1 grudnia 2021
Urządzenie wielofunkcyjne - niezawodna pomoc kuchenna dla zapracowanych

„Praca, odbiór Piotrusia z przedszkola, stretching, sprzątanie i wyjście z psem. Ach i jeszcze zakupy! I koniecznie trzeba wypożyczyć Agatce tę lekturę, którą musi przeczytać do piątku! Hmmm, a czy przypadkiem to nie dzisiaj wypadało spotkanie z Mariolką? Nie… to chyba nie możliwe, przecież dzisiaj o 18.00 mam dentystę… I jeszcze gotowanie… Och jak się w tym wszystkim połapać, totalny młyn!”

Czy tak mniej więcej wyglądają Twoje wewnętrzne monologi każdego dnia? Znasz to, aż za dobrze? Wiemy, że doba jest zbyt krótka na wszystkie aktywności, które sobie planujesz, dlatego ułatwiamy Ci wszystko najbardziej jak możemy! Co prawda nie pójdziemy za Ciebie na trening, ani nie odrobimy lekcji z Twoimi pociechami… ale za to ugotujemy prawie zupełnie za Ciebie! Jak to możliwe? Odpowiadamy! Naszym sekretem jest prywatny szef kuchni – urządzenie wielofunkcyjne ELDOM Perfect Mix2! Wykona za Ciebie większość kuchennych czynności. A Ty w tym czasie po prostu złapiesz oddech!

Czym jest urządzenie wielofunkcyjne?

Urządzenia wielofunkcyjne są nazywane także robotami kuchennymi lub multicoockerami. Ich zadaniem jest pomoc w codziennych kuchennych obowiązkach. We wszystkich? Niekoniecznie – takie urządzenie nie pozmywa za Ciebie naczyń i nie zmyje podłogi. Reszta czynności jest raczej w jego zasięgu 😉 O czym konkretnie mówimy? W czym może pomóc? Odpowiemy na przykładzie urządzenia Perfect Mix2, które chętnie pomoże w :

  • gotowaniu,
  • blanszowaniu,
  • podsmażaniu,
  • gotowaniu na parze,
  • prażeniu,
  • odgrzewaniu,
  • spienianiu,
  • wyrabianiu ciast,
  • ważeniu,
  • konfitowaniu,
  • emulgowaniu,
  • rozpuszczaniu,
  • ubijaniu,
  • wyparzaniu,
  • blendowaniu,
  • deglasowaniu,
  • sous vide,
  • mieleniu,
  • siekaniu,
  • podtrzymywaniu temperatury,
  • kruszeniu lodu,
  • miksowaniu

Jak działa urządzenie wielofunkcyjne?

W zależności od modelu oraz stopnia zaawansowania urządzania pozwala ono na pracę w kilku różnych trybach. Wyliczanie możemy rozpocząć od najprostszego trybu – ustawień ręcznych. W tym trybie to użytkownik nakierowuje urządzenie, tak aby wykonywało pracę w określonym sposobie, czasie i mocy. Możemy zatem przygotowywać ulubiony przepis, posiłkując się precyzją i niezawodnością urządzenia np. w ubijaniu, ugniataniu czy mieleniu. Kolejnym trybem są programy automatyczne. Czyli zapisane przez producenta parametry, w których robot najefektywniej wyrabia, spienia czy podsmaża. Następne są przepisy wbudowane – czyli zapisane receptury, które wykonuje się z urządzeniem krok po kroku. Dokładnie tak jak z prywatnym kucharzem i przewodnikiem po kulinarnych zakamarkach. Prawdziwa magia tych urządzeń kryje się jednak w kolejnym trybie, w który wyposażone są jedynie najnowocześniejsze sprzęty. Jest to możliwość ściągania za pomocą łącza WI-FI kolejnych przepisów wprost do pamięci naszego urządzenia. Otwiera to nieograniczone wręcz możliwości eksploracji kulinarnych!

Dlaczego urządzenie wielofunkcyjne sprawdzi się w kuchniach zapracowanych osób?

Chodzi oczywiście o niesamowitą oszczędność czasu! I to na 3 różnych płaszczyznach.

  • Po 1 – urządzenie przejmuje na siebie większość czynności kuchennych. W trakcie jego pracy, możesz spokojnie czytać, pracować, a co najlepsze… odpoczywać!
  • Po 2 – koniec z przeglądaniem dziesiątek stron internetowych w poszukiwaniu przepisu! Masz ochotę na zupę pomidorową, pierogi czy też pizzę? Po prostu wyszukaj odpowiednia frazę w urządzeniu i zacznij gotować! Marzy Ci się coś egzotycznego, ale nawet nie masz pomysłu cóż mogłoby to być? Przejrzyj nasze kolekcje i zainspiruj się.
  • Po 3 – zamiast kilku pełnych szafek sprzętów, w którym aż trudno się połapać, od dzisiaj możesz mieć jedno urządzenie wielofunkcyjne do kuchni, na którym przyrządzisz wszystko o czym tylko zamarzyszJ

To się nazywa prawdziwa oszczędność!

Artykuł partnera


Zobacz także

Wspaniały sukces Martyny Wojciechowskiej. Prestiżowy tytuł jest jej – gratulujemy!

Jak przygotować skórę na nadejście jesieni?

Czy skóra może „rozleniwić się” od kosmetyków? Ekspert wyjaśnia