Lifestyle Zdrowie

Chcesz zresetować zegar biologiczny? Spróbuj jeść w innej porze dnia

Redakcja
Redakcja
20 czerwca 2017
Fot. iStock / SrdjanPav
 

Wg definicji, zegar biologiczny jest mechanizmem organizmów żywych, który generuje ich rytmy biologiczne, a także, co jest bardzo ważne, synchronizuje je do cyklicznie zmieniających się warunków środowiskowych. Rządzi on funkcjonowaniem każdego z nas dniem i nocą, reguluje m.in. cykle snu i czuwania, procesy metaboliczne i zachowania związane z jedzeniem.

Światło synchronizuje rytm zegara biologicznego do cyklu dnia i nocy, ale to nie jedyny wyznacznik pór naszego działania. Oprócz niego istnieją tzw. bodźce nieświetlne (nonphotic). Należą do nich między innymi: temperatura, wilgotność, pokarm, zapach, aktywność fizyczna. Wszelkie odchyły od normy odbijają się na nas — gdy zegar biologiczny jest opóźniony, nie można zasnąć aż do późnych godzin nocnych, gdy z kolei jest przyśpieszony, jesteśmy senni już po południu, zasypiamy wczesnym wieczorem i budzimy się w środku nocy. A to utrudnia codzienne życie i negatywnie wpływa na samopoczucie i wydajność a także zdrowie i tendencje do tycia.

Zegar biologiczny można regulować 

Zegar biologiczny organizmu jest kontrolowany przez „zegar nadrzędny”, umiejscowiony głęboko w mózgu. Ale inne zegary, zwane „zegarami peryferyjnymi”, znajdują się w całym organizmie.

Reagują one na sygnały zegara nadrzędnego i pomagają kontrolować pewne funkcje metaboliczne w obszarze ciała. Zegary z wątroby i trzustki są zaangażowane w kontrolowanie wzrostu i spadków poziomu cukru we krwi, co pozwala kontrolować uczucie głodu i sytości. Jeśli zegary obwodowe przestają idealnie współgrać z zegarem nadrzędnym, powoduje to problemy z metabolizmem człowieka.

Naukowcy odkryli, że u mężczyzn poddanych przesunięciom czasu posiłków i snu, w zamkniętym laboratorium przez 13 dni, poziom cukru we krwi uległ zmianie w stosunku do przesunięć posiłków. Poza zmianami w rytmie poziomu cukru we krwi, nie było zmian we wzrostach i spadkach poziomu melatoniny (hormonu snu) lub kortyzolu (hormonu stresu). To sugeruje, że zmiany były spowodowane zmianami zegarów obwodowych, a nie zegara nadrzędnego, który kontroluje uwalnianie hormonów.

Przesunięcie czasu posiłku nawet o 3 godziny, może przesunąć wewnętrzny zegar organizmu. Gdy posiłek jemy w czasie, który normalnie przypada w okresie odpoczynku, po skróceniu snu, powoduje zmianę wydzielania neuroprzekaźników regulujących apetyt, co sprzyja przybieraniu na wadze przy takiej dawce kalorii, która inaczej nie powodowałaby tycia.


 

źródło: www.livescience.comneuropedia.org.plwww.shape.pl

 


Lifestyle Zdrowie

14 sekretów, które sprawią, że miesiąc miodowy będzie trwał przez całe wspólne życie

Redakcja
Redakcja
20 czerwca 2017
Fot. iStock / AleksandarNakic
 

Wiele par marzy o szczęśliwym, zgodnym życiu i z początku robią wszystko, by właśnie tak było. Jednak związek tworzą dwa odrębne byty, które wcale nie muszą śmiać się z tych samych rzeczy i zgadzać się w tych samych kwestiach. Z czasem pojawiają się pierwsze zgrzyty i poważne tarcia, które są dalekie od marzeń o małżeńskiej sielance. Nierzadko relacje miedzy partnerami przestają wyglądać tak wspaniale, jak podczas miesiąca miodowego. 

Czas po ślubie kojarzy się z najpiękniejszymi wspomnieniami, wolnością, radością, która nie wymaga tak wiele zaangażowania i poświęceń. Zazwyczaj, dopóki nie ma dzieci, wszystko wydaje się bardzo proste i oczywiste. A im dalej w życie, tym więcej przeszkód napotykamy na wspólnej drodze. Pojawiają się kłótnie i przeprosiny, nowe wyzwania, któremu nie każdy sprosta. Bywa trudno, niekiedy dramatycznie i nie każdemu udaje się wyjść obronną ręką z problemów. Jednak gdy związek trwa i partnerzy pragną szczęśliwej relacji, często wracają pamięcią do najpiękniejszych chwil, chcąc je przywrócić. Wszystko jest do zrobienia.

14 sekretów, które sprawią, że miesiąc miodowy będzie trwał przez całe wspólne życie:

1. Poznajcie języki miłości

Dr Gary Chapman określił 5 języków miłości, pomagających w lepszy sposób wyrazić miłość i emocje. Wg niego, każdy z nas ma dominujące języki miłości: fizyczny dotyk, przyjmowanie prezentów, drobne gesty, szacunek dla wspólnego czasu, słowa afirmacji. Zrozumienie zasad korzystania z nich ułatwia wspólne życie i czyni je szczęśliwszym.

2. Zapomnijcie o układzie 50/50 w związku

Założenie, by dzielić się obowiązkami 50/50 jest w założeniu piękne, lecz nie zawsze możliwe. Czasem jest tak, że musicie iść wobec siebie na ustępstwa, zrezygnować z czegoś lub wziąć na siebie więcej. Nie chodzi tu o wykorzystywanie partnera, ale o elastyczność, bo nie da się być zawsze idealnie pół na pół. Zaangażowanie jest rzeczą płynną, zależną od wielu czynników.

3. Nie obwiniajcie się wzajemnie

Kiedy jesteście sfrustrowani, zbyt łatwo możecie podkreślić wszystkie rzeczy, które druga osoba robi źle. Negatywy od razu wychodzą na pierwszy plan i często są wyciągane w ramach niszczycielskiego nawyku „prania brudów”. Kontrolujcie to, co o sobie mówicie i co robicie. Łatwo powiedzieć jedno słowo za dużo i żałować tego do końca życia.

4. Niech wspólny czas będzie dla was priorytetem

Dzień czy noc — nieistotne. Idźcie na kawę, kolację lub spacer. Bądźcie tylko dla siebie wtedy, gdy macie taką możliwość. Rozmawiajcie ze sobą, kochajcie się i cieszcie najmniejszymi okruchami życia. Wspólny czas mocno cementuje związek.

5. Seks to przywilej, nie prawo

Seks to nie obowiązek. Musicie uszanować prawo drugiej osoby do braku chęci czy chwilowej niedyspozycji. Nikomu nie przyniósł prawdziwej przyjemności seks „z łaski”. Jeśli chcecie być w nastroju do fizycznej bliskości, akcentujcie to nie tylko wieczorem. W ciągu dnia wyślijcie pikantnego SMS-a, przygotujcie posiłek-niespodziankę, czy obiecajcie sobie coś, od czego policzki natychmiast płoną. To ekscytującego, czekać na przyjemność.

6. Uczucia nigdy nie będą stałe

Pamiętajcie o tym, szczególnie gdy dopiero zaczynacie wspólną drogę. Początkowa gorączka uczuć zmienia się w spokojniejszy, choć łagodny nurt miłości i przywiązania. To jest cena za biegnący wspólnie czas, bo przestajecie być dla siebie pociągającą niewiadomą. Pielęgnujcie uczucia, popierajcie je czynem, a miłości nigdy nie będzie wam brakowało.

7. Doceniajcie się

Dobre słowo to balsam na duszę. Mówiąc o partnerze pozytywnie, tak będziecie go postrzegać. Marudząc ciągle, obrzydzicie sobie drugą osobę. Łatwiej jest żyć razem, ze świadomością, że para jest sobie potrzebna, a słowa pochwały i wyrażenie radości, że macie siebie, jest bardzo ważne. Stabilizacja i poczucie bezpieczeństwa budują każdy związek.

8. Nie macie monopolu na prawdę

Nie upierajcie się bez sensu przy swoich prawdach, mądrościach i racjach. Czasem trzeba odłożyć na bok własne przeświadczenie o nieomylności, bo nikt nie ma monopolu na posiadanie prawdy. Słuchanie się nawzajem pozwala na porozumienie. Twarde obstawanie wyłącznie przy swoich racjach, nie przyniesie rozwiązania, a jedynie kłótnie lub wycofanie drugiej osoby.

9. Myślcie o tym, co was w sobie kręci

Przez kilka minut każdego dnia pomyślcie o tym, co kochacie najbardziej w partnerze. Zobaczycie, jak szybko nasze emocje względem drugiej osoby, przełożą się na wasze samopoczucie. Doceniani i kochani partnerzy odwdzięczają się tym samym. Nie wypominajcie sobie przykrych rzeczy, skupcie się na tym, co lubicie w sobie najbardziej.

10. Dzień ślubu wcale nie był najpiękniejszym dniem w waszym życiu

Tak, to jest ten niesamowity dzień, którego nigdy nie zapomnicie. Ale myślenie, że to najlepszy dzień naszego życia, może kłaść się cieniem na te, które dopiero was czekają. Odrzućcie wygórowane oczekiwania i uczyńcie swoje najlepsze dni PO ślubie.

11. Zmieniajcie zasady

Nie trzymajcie się sztywno tego, co zostało ustalone między wami kilka lat temu. Wy się zmieniacie, podobnie jak sytuacje w życiu. Bądźcie elastyczni i nie oczekujcie, że dawne ustalenia zawsze będą pasowały do obecnego stanu. Delikatna korekta i elastyczne podejście do wielu kwestii oszczędzi wam frustracji niepotrzebnego tarcia o coś, co nie ma już racji bytu.

12. Wspólne pasje zbliżają

To nie tylko opcja ciekawego spędzania czasu, ale i śmiechu, rozmów, poczucia przynależności i dumy. Wspólne pasje zbliżają ludzi do siebie.

13. Bądźcie obecni nie tylko ciałem

Przebywanie w jednym pomieszczeniu nie oznacza, że jesteście razem. Obecność ciał to za mało, zostawcie wszystko, co może was rozpraszać, odrywać od siebie. Rozgraniczcie życie codzienne, poza domem, od tego intymnego, tylko dla was. Odłóżcie telefony, wyłączcie telewizor i poświęćcie się sobie naprawdę, to zbliża.

14. Trudne rzeczy pokonujcie razem

Siła tkwi w jedności i wzajemnym wpieraniu siebie. Wspólnie łatwiej pokonać wszelkie trudności, przepracować to, co boli i wyciągnąć wnioski na szczęśliwą, wspólną przyszłość.


 

źródło: www.mindbodygreen.com


Lifestyle Zdrowie

Jeśli grill, to tylko de luxe! Najlepsze przepisy na grillowane mięso i warzywa oraz sosy

Redakcja
Redakcja
20 czerwca 2017
grill w nowoczesnym wydaniu
Fot. iStock / gilaxia

Czerwiec to miesiąc, w którym część z nas wydobywa przykurzonego nieco grilla, dzwoni po przyjaciół i robi grillową ucztę poza miastem. Dla niektórych jest to niemal tradycja i rodzaj święta spędzanego wśród najbliższych. Żeby jednak nieco urozmaicić tę tradycję wspólnego grillowania i zaskoczyć przyjaciół – zdradzimy Wam kilka świetnych przepisów na potrawy i dodatki, które będą śniły się waszym gościom do kolejnego grillowego spotkania.

Bakalie to nietuzinkowy dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Są świetnym urozmaiceniem tradycyjnych dań, ale także wartościowym urozmaiceniem. Zawierają cenne substancje odżywcze, potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, a także błonnik – pożądany składnik dla naszych jelit podczas tego typu uczty.

Daktylowy chutney z żurawinowym twistem –  idealny do mięs

Podczas grillowania królują mięsa, zwłaszcza karkówka. Podawana jest zazwyczaj w towarzystwie, ketchupu i musztardy. Gdyby jednak nadać spotkaniu nowego, intrygującego smaku? Świetnym rozwiązaniem będzie tu chutney z daktyli i żurawiny, który możemy dodać do grillowanych mięs, ale także do pieczonych na grillu warzyw, czy chrupiącego pieczywa prosto z grilla.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Składniki na chutney:

  • 400 g Daktyli suszonych Bakalland
  • 100 g Żurawiny całych owoców Bakalland
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • ½ szklanki wody
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 10 g imbiru (najlepiej świeżo startego)
  • Szczypta chilli
  • Szczypta kardamonu

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej sezamowy, następnie smażymy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone daktyle i żurawinę. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy wodę. Kiedy daktyle zmiękną, dodajemy ocet balsamiczny, chilli, sól, imbir i kardamon. Wszystkie składniki ponownie mieszamy i gotujemy do osiągnięcia gęstej konsystencji. Następnie studzimy chutney i blendujemy na gładką masę.

Burgery z sosem żurawinowym

Moda na burgery utrzymuje się od dłuższego czasu. Formuła tego dania jest tak elastyczna, że zawsze możesz zadziwić swoich przyjaciół jego nową odsłoną. Dlatego zaserwuj im burgery w wiosennym i nietuzinkowym stylu. Proponujemy  sięgnąć po soczyste mięso z indyka i żurawinowy sos.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Przepis na żurawinowy sos

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 400 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta chilli

Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy i cytrynowy, dodajemy żurawinę. Zawartość podgotowujemy. Przyprawiamy chilli i blendujemy zawartość, następnie redukujemy sos, do osiągnięcia gęstej konsystencji.

Przepis na burgery (4 porcje)

  • 4 duże bułki burgerowe
  • 400 g szpinaku baby
  • 500 g mięsa z piersi z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gruszki
  • 2 okrągłe sery pleśniowe typu brie
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu

Pierś z indyka dzielimy na 4 porcje, rozbijamy mięso tłuczkiem, następnie nacieramy je kolorowym pieprzem i wykładamy na grilla. Na 5 minut przed wyłożeniem mięsa, sięgamy po pleśniowe sery. Kroimy je wzdłuż i wykładamy na tackę do grillowania. Następnie kroimy bułki, które przez chwilę również grillujemy aby były ciepłe i chrupiące. Kiedy wszystkie podane składniki będą już gotowe, przystępujemy do formowania burgerów. Spody bułek smarujemy żurawinowym sosem, następnie wykładamy liście szpinaku oraz lekko rozpływający się ser pleśniowy. Gruszki kroimy w cienkie plasterki, usuwając wcześniej gniazda nasienne, układamy je na serze i smarujemy je sosem żurawinowym. Następnie dodajemy mięso z indyka i krążek czerwonej cebuli. Wszystko przykrywamy górnymi częściami bułek. Tak przygotowane burgery serwujemy naszym gościom.

Pieczone bakłażany z bakaliową nutą

Bakłażany to jedne z najczęściej goszczących na grillu warzyw, obok cukinii i papryki. Danie to możecie zaserwować tym z gości, którzy stronią od mięsnych grillowych specjałów.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 400 g serka mascarpone
  • 75 g orzechów pinii Bakalland
  • 100 g Słonecznego Trio Bakalland
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, następnie posypujemy solą i zostawiamy na 20 minut, plastry smarujemy oliwą z oliwek. Orzeszki pinii i Słoneczne trio mieszamy z serkiem mascarpone. Plastry bakłażana zawijamy, w środek wkładamy serek z bakaliami. Żeby przystawka utrzymała swój kształt, przekłuwamy ją wykałaczką. Tak przygotowanego bakłażana, wykładamy na grilla. Grillujemy ok. 5-6 minut.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland


Zobacz także

Wiesz, co sprawia, że ludzie postrzegają innych, jako osoby sympatyczne? Sprawdź, z ilu tych cech korzystasz podświadomie

13 przyczyn bólu pleców w dolnym odcinku, które mogą cię zaskoczyć

Kochajcie się, nie stawiajcie murów. Znakomita reklama firmy Diesel!