Kochamy dobrze doprawione jedzenie. Nie żałujemy podczas gotowania soli, pieprzu i innych przypraw. Musi być wyraziście, ale z tego powodu nie zawsze jest zdrowo. Dietetycy i lekarze biją na alarm z powodu nadmiernego spożycia soli, które wpływa negatywnie na nasz organizm.
Sól, którą zazwyczaj mamy na kuchennych półkach, nie ma żadnych zalet poza smakiem. Proces suszenia w bardzo wysokiej temperaturze naturalnej soli, niszczy zdrowe substancje w niej zawarte. Do większości produkowanej, rafinowanej soli dodaje się fluorki, jodek potasu, substancje antyzbrylające, oraz wybielacze. Zjadamy jej 3 razy więcej, niż powinniśmy, a efekty nadużywania nie są łaskawe dla zdrowia — zatrzymanie wody w organizmie, wzrost ciśnienia tętniczego, przeciążone nerki, prawdopodobny wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, udaru mózgu oraz wystąpienia osteoporozy.
Zdrowa alternatywa dla oczyszczonej soli
Sól stołowa nie ma tego mineralnego dobrodziejstwa, co sól nieprzetworzona. A warto wiedzieć, że coraz większą popularnością cieszą się sole naturalne, które zawierają w sobie aż 93 minerałów śladowych i soli naturalnych. Są nie tylko zdrowsze, ale również bardziej smaczne i nie trzeba ich używać w takiej ilości jak soli oczyszczonej, by uzyskać ten sam efekt.
Kala Namak — czarna sól
Ta pochodząca z kuchni hinduskiej sól, charakteryzuje się „jajecznym” aromatem. Dzięki temu wyrazistemu aromatowi świetnie sprawdza się jako dodatek do zup i sałatek. Mimo swojej nazwy nie jest czarna, a za sprawą zawartości związków siarki, cieszy oko ciemnym odcieniu różu lub fioletu. Uważa się, że Kala Namak ma właściwości detoksykacyjne, pozytywnie wpływa na skórę i stymuluje wzrost włosów. Jej zwolennicy twierdzą, że ta sól łagodzi zapalenie błony śluzowej żołądka.
Różowa himalajska sól krystaliczna
W 100% czysta sól himalajska zawiera 84 przyswajalne pierwiastki niezbędne dla naszego organizmu, a jej cząsteczki są wystarczająco małe, by mogły być wchłonięte przez komórki naszego organizmu i metabolizowane. Ta delikatna w smaku, różowa sól pochodzi z prastarych osadów dna morskiego, poddanych ogromnemu ciśnieniu przez miliony lat. Wg. przeprowadzonych badań, obniża ciśnienie krwi i pomaga utrzymać regularne bicie serca (tego o zwykłej soli powiedzieć nie można), działa oczyszczająco na komórki organizmu, a używana do kąpieli solnych, pobudza krążenie krwi i rozluźnia mięśnie.
Czerwona sól hawajska
Powstaje na Hawajach, w wyniku wyparowywania wody za pośrednictwem energii słonecznej. Kryształki soli zostają wymieszane z ekstraktami mineralnymi z użyciem ziemi wulkanicznej, a swoją czerwoną barwę zawdzięczają zawartości tlenku żelaza.Czerwona sól zawiera 80 z 93 dostępnych minerałów śladowych, co czyni go jedną z najbardziej odżywczych soli. Tradycyjnie używano jej jako środek konserwujący oraz wszechstronna przyprawa nawet do słodkich deserów.
Sól z Morza Martwego
Jest solą najwyższej jakości w 100% naturalnie czystą i zawiera aż 92 z 93 pierwiastków śladowych. Pomaga utrzymać zasadowość organizmu, poprawia trawienie i wzmacnia system odpornościowy. Jest wszechstronną przyprawą, wykorzystywaną w dowolnych daniach.
Wyżej wymienione naturalne sole, pozytywie wpływają na zachowanie zdrowia, więc są idealną alternatywą dla oczyszczonej soli kuchennej.
źródło: www.powerofpositivity.com, www.biova.de