Zakupy

WinnicaLidla.pl — wszystko, co musisz wiedzieć o tym serwisie!

Redakcja
Redakcja
5 czerwca 2019
 

Szukasz miejsca, w którym dostępny jest bogaty wybór wysokiej jakości alkoholi w przystępnych cenach? Winnica Lidla to idealne rozwiązanie dla Ciebie! Jak zamówić wino lub inny trunek w Lidlu? Podpowiadamy!

Winnica Lidla — jak to działa?

W jaki sposób przebiega rezerwacja alkoholu w Winnicy? To bardzo proste! W pierwszej kolejności należy potwierdzić swój wiek i zapoznać się z regulaminem. Potem możesz założyć konto na stronie winnicalidla.pl. Następny etap to wybór interesujących Cię produktów. W bogatym asortymencie znajdziesz zarówno wino, jak i piwoczy wódkęnajlepszych marek. Minimalna rezerwacja obejmuje 1 produkt, maksymalna — 63 sztuki opakowań jednostkowych lub wyroby na łączną kwotę nie przekraczającą 5000 zł. Po dodaniu wybranych alkoholi do koszyka, musisz wybrać sklep, w którym chcesz je odebrać i potwierdzić rezerwację. W odpowiedzi otrzymasz e-mail oraz SMS z informacją odnośnie terminu, w którym produkty będą dostępne we wskazanym Lidlu, z możliwością zakupu. Znajdziesz tam również numer rezerwacji, który będziesz musiał okazać podczas dokonywania zapłaty za wybrane alkohole.

Ile się czeka na zamówienie z WinnicaLidla.pl?

Ile się czeka na zamówienie z Winnicy Lidla? O statusie rezerwacji będziesz informowany na bieżąco. W dowolnym momencie możesz go sprawdzić w zakładce „Rezerwacja”, dostępnej po zalogowaniu się do konta użytkownika. Rezerwacja realizowana jest w przeciągu 3 —7 dni. Od momentu otrzymania e-maila oraz SMS-a o dostępności wybranych produktów, będziesz miał 7 dni na ich zakup we wskazanym sklepie. Jeżeli tego nie zrobisz, rezerwacja wygaśnie. WinnicaLidla.pl poinformuje Cię o tym w wiadomości e-mail. Jak wygląda odbiór zamówienia z Winnicy Lidla? Po przybyciu do sklepu, przed podejściem do kas musisz zgłosić chęć zakupu zarezerwowanych za pośrednictwem serwisu internetowego alkoholi jednemu z pracowników sklepu. W tym celu należy przedstawić mu wspomniany powyżej numer rezerwacji. Co ważne, Lidl nie pobiera żadnych dodatkowych opłat za zarezerwowanie alkoholi— opłaty dokonuje się dopiero w sklepie, za wybrane produkty. Jeżeli nie masz możliwości osobistego odbioru rezerwacji, możesz o to poprosić osobę trzecią. Wystarczy, że jest ona pełnoletnia i poda pracownikowi numer rezerwacji. Każdy z alkoholi z Lidla jest pakowany do specjalnie przygotowanych kartonowych pudełek z logo Winnicy Lidla, których rozmiar jest odpowiednio dopasowany do ilości zarezerwowanych produktów. Są one specjalnie zabezpieczane tak, aby nie uległy uszkodzeniu podczas transportu.

Jakie wino z Lidla?

W Winnicy Lidla każdy miłośnik tego trunku znajdzie coś dla siebie. Dostępne wina podzielone zostały pod kątem gatunku, najpopularniejszych szczepów, kraju produkcji oraz najpopularniejszych regionów. Wybór ułatwia filtrowanie. Określić możesz tutaj między innymi pożądany przedział cenowy, smak, szczep, rocznik, klasę jakości, pojemność czy dania, do których najlepiej pasować będzie dany trunek. Jakieś przykłady? Proszę bardzo!

  • Jeżeli szukasz dobrego czerwonego, wytrawnego wina w Lidlu, godne polecenia jest wino Balancines Gold. To hiszpański trunek o 14% zawartości alkoholu. Na uwagę zasługuje tutaj prosty bukiet oraz mocna struktura bazująca na cierpkich garbnikach. Wino to pachnie ciemną śliwką, czereśnią, czarnym pieprzem oraz jeżynami. Doskonale komponować będzie się z twardymi, długo dojrzewającymi serami, dziczyzną oraz wieprzowiną.
  • Miłośnikom białego, wytrawnego wina do gustu przypadnie natomiast wino Eira Dos Cregos— produkowany w Hiszpanii trunek zawierający 13% alkoholu. Dzięki wyraźnej kwasowości jest ono soczyste i orzeźwiające. Wino to ma zapach dojrzałego jabłka, moreli, agrestu oraz białego pieprzu.
  • Doskonałym rozwiązaniem dla fanów różowego wina będzie z kolei wino Bissinger Brut Rose. To prawdziwy francuski Szampan zawierający 12,5% alkoholu. W bukiecie wyczuwalne jest tu czerwone jabłko oraz zielona poziomka. To Szampan orzeźwiający, mocno wytrawny i obficie musujący.

Winnica Lidla to wygodny sposób na zarezerwowanie ulubionych alkoholi bez konieczności wychodzenia z domu. Nie czekaj — załóż konto już dziś!

Artykuł sponsorowany


Zakupy

Foodpairing, czyli zaskakujące połączenia w twojej kuchni

Redakcja
Redakcja
6 czerwca 2019
Fot. Materiały prasowe
 

W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.

Z połączeniami kulinarnymi, które czerpią z idei foodpairingu, spotykamy się tak naprawdę na co dzień, ale często nie jesteśmy tego nawet świadomi. Widząc w kartach menu różnych restauracji takie pozycje, jak czekolada z chilli, burak z kozim serem i rukolą czy pomidor z mozzarellą oraz bazylią, myślimy: przecież już to gdzieś widziałem! Nie ma w tym nic dziwnego – to często sprawdzone, dobrze komponujące się ze sobą składniki, których kucharze nie boją się ze sobą zestawiać, a my lubimy ich próbować.

Zaczęło się od przypadku

Za prekursora idei foodpairingu uważany jest Hesthon Blumenthal, brytyjski szef kuchni, który  przypadkiem odkrył, że biała czekolada podana z czarnym kawiorem stanowi doskonałą smakową kompozycję. Żeby zrozumieć fenomen tego kulinarnego paradoksu, porównał składy chemiczne obu paradoksalnie wykluczających się aromatów. Okazało się, że z czysto naukowego punktu widzenia są one wręcz identyczne! To zdecydowanie zwiększyło popularność kojarzenia ze sobą pozornie wykluczających się składników i dało pole do eksperymentów.

Foodpairing w różnych zakątkach świata

Eksperymenty w kuchni towarzyszą nam niemal od zawsze. Wspomniane połączenie kawy i czosnku to specjał Gruzinów, którzy zasmakowali w tzw. kawie po batumsku. W tym przypadku kawa nie jest serwowana z czosnkiem – ziarna są prażone razem z jego ząbkami. Takie rozwiązanie ma podbijać i odświeżać smak kawy – słowem, wydobywać z niej to, co najlepsze. Z kolei mole con pollo, czyli kurczak w gęstym, długo gotowanym sosie na bazie czekolady, migdałów, cynamonu, rodzynek i ostrej papryki to jedna ze specjalności kuchni meksykańskiej, zaś Belgowie rozsmakowują się w wołowinie po flamandzku, duszonej w ciemnym piwie z… piernikiem oraz wzbogaconej o sporą porcję brązowego cukru.

Bakaliowe połączenia – suszone morele i mięso

Połączenie soczystych owoców suszonych moreli i mięsa nie tylko pomoże odkryć horyzonty kulinarne, ale i przenieść Cię wprost do gorącego Maroka – taki miks jest tam bardzo popularny. Suszone morele doskonale sprawdzą się jako dodatek do tzw. tagine, czyli jednogarnkowego dania na bazie jagnięciny lub drobiu i warzyw: ciecierzycy lub soczewicy oraz pomidorów, papryki i cebuli.

Fot. Materiały prasowe

Morele można wykorzystać również w daniach kuchni indyjskiej i przygotować curry z kurczakiem w aromatycznym sosie z mleka kokosowego, pikantnej mieszanki przypraw i warzyw. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku słodycz moreli z łatwością przełamie smak mięsa i podkreśli smak wyrazistych, aromatycznych sosów.

– Łączenie smaków przykuło moją uwagę podczas podroży. Z początku sceptycznie podchodziłam do niektórych zestawień, które wpisują się w lokalną kuchnię, ale szybko przekonałam się, że warto było zaryzykować. Chętnie do nich wracam, ale także próbuję nowych połączeń. Moim ostatnim odkryciem jest są migdały oraz morele – zarówno te świeże, jak i suszone. Taki miks dodaję do mojej porannej, gorącej owsianki – mówi Katarzyna Bujakiewicz, ambasadorka Bakalland.

Gruszka, orzech włoski i ser pleśniowy

To z kolei pomysł na podanie spektakularnej przystawki przy użyciu prostych i łatwo dostępnych produktów. Główną rolę odgrywają tu kontrasty: kompozycja słodkiego, owocowego smaku z orzechową nutą i słonością sera. Gruszkę, orzechy i ser można serwować na pizzy, tarcie czy po prostu w formie sałatki z lekko pikantną rukolą. Oczywiście orzechy włoskie można z powodzeniem zastąpić innym rodzajem bakalii – migdałami, orzechami laskowymi czy nawet pestkami dyni i słonecznika.

Orzech laskowy, banan i czekolada

Orzech laskowy nie tylko dodaje daniom elementu chrupkości, ale świetnie uzupełnia się z niemal każdym owocem: śliwką, morelą, brzoskwinią, wiśnią czy jabłkiem. Zdecydowanie najbardziej warta uwagi jest jednak kombinacja orzecha laskowego oraz banana. Orzechowa, lekko słodka nuta świetnie dopełni się z charakterystycznym smakiem tropikalnego owocu. Sposobów na użycie pary orzech-banan jest mnóstwo – można podać z naleśnikami, upiec ciasto czy zaserwować sobie orzechowo-bananowe smoothie. Warto dodać do niego czekoladę – do obu składników pasuje znakomicie.


Zakupy

Borelioza – nietypowe objawy. Kiedy zacząć się martwić?

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
5 czerwca 2019
Borelioza nietypowe objawy
Fot. iStock / anakopa

Borelioza to choroba, o której mówi się coraz więcej i o której coraz więcej wiemy. Borelioza ma to do siebie, że nadal jest bardzo trudno rozpoznawalna, ponieważ jej objawy można przypisać wielu innym chorobom. Na szczęście świadomość boreliozy pozwala reagować szybciej niż jeszcze kilka lat temu i podejmować właściwie leczenie. Warto wiedzieć, że borelioza ma kilka charakterystycznych objawów, które pozwalają myśleć, że właśnie z nią mamy do czynienia.

Symptomy wczesnego stadium boreliozy są dla nas oczywiste: w miejscu zakażenia może wystąpić wysypka, a także ból stawów, zmęczenie, gorączka, dreszcze, bóle głowy i/lub obrzęk węzłów chłonnych. Wiele objawów obejmuje problemy neurologiczne, takie jak drganie, mrowienie i drżenie; psychologiczne: lęk, depresja i wściekłość, poza tym pojawić się mogą nieprawidłowe praca serca, zaburzenia snu. A to nadal tylko kilka z nich.

Czy wiecie, jakie są nietypowe objawy boreliozy?

Borelioza – nietypowe objawy

Nowe objawy pojawiają się i znikają

Jedną z klasycznych cech boreliozy są objawy, które przychodzą i odchodzą. Wielu pacjentów z boreliozą zauważa, że ich objawy nasilają się w cyklach od dwóch do czterech tygodni. Możesz czuć się lepiej przez kilka tygodni, a później przychodzi tydzień, kiedy czujesz się fatalnie. Okresowe zanikanie objawów może sprawić, że zaczniesz wątpić, czy w ogóle jesteś chora. Jeśli jednak objawy powracają, zgłoś się do lekarza i opisz dokładnie, co dzieje się z twoim ciałem.

Czy borelioza boli?

Migrujący ból

Innym znakiem rozpoznawczym boreliozy jest ból migrujący, czyli taki, który przenosi się z jednej części ciała na drugą. Możesz na przykład odkryć, że jednego dnia boli cię prawe kolano, a drugiego lewe. Powszechne rodzaje bólu związane z boreliozą obejmują bóle stawowe i nerwowe.

Nadwrażliwość na swoje środowisko

Borelioza może doprowadzić do przeciążenia układu odpornościowego, powodując nietolerancję na nieprzyjemne zapachy, pleśń i chemikalia, co z kolei przełoży się na reakcje alergiczne np. na leki. Niektóre osoby z boreliozą cierpią także na nietypowe alergie pokarmowe, takie jak zespół alfa-gal, czy alergia na czerwone mięso.

Wpływ antybiotyków na objawy boreliozy

Jeśli borelioza nie zostanie rozpoznana, a lekarz przepisze antybiotyki zakładając inną niż borelioza chorobę, same objawy boreliozy mogą się zaostrzyć, może dojść do stanów zapalnych organizmu. Warto o tym pamiętać.

Poczucie zmęczenia

Borelioza nigdy nie śpi, co oznacza, że ci, których dopadła często mają problem ze snem. Nie mogą zasnąć, wybudzają się w nocy. Jedno z badań wykazało, że borelioza w 100% przypadków wywoływała zaburzenia snu. Co więcej, nawet gdy sypiasz dużo, mas poczucie nieustającego zmęczenia. Wpływ boreliozy sprawia, że możesz czuć się nadpobudliwy i roztrzęsiony.

Stan bez wyraźnej przyczyny

Borelioza jest niezwykłym naśladowcą wielu chorób. Stany, które mogą wynikać z boreliozy, obejmują fibromialgię, stwardnienie rozsiane, zespół jelita drażliwego, zespół przewlekłego zmęczenia, śródmiąższowe zapalenie pęcherza, autyzm, ADHD, chorobę Alzheimera, przewlekły ból miednicy, reumatoidalne zapalenie stawów, przewlekłe migreny, nadczynność tarczycy, niedoczynność tarczycy i stwardnienie zanikowe jako szereg warunków zdrowia psychicznego. Jeśli jednak lekarz nie potrafi wskazać konkretnej przyczyny choroby, warto wykonać badania w kierunku boreliozy.

Załamanie zdrowia psychicznego

Borelioza może powodować zapalenie mózgu, co prowadzi do wahań nastroju, niepokoju, lęku, depresji i wściekłości. Ktoś, kto przez całe życie zachowuje równowagę i nagle staje się bardzo rozdrażniony, wzburzony, zapominający, pełen lęku – powinien wykonać badania w stronę boreliozy.

Odwiedź nas na Facebooku


Zobacz także

Obudź swoją skórę na nowo z odmładzającą linia dermoindukcyjną. NOWOŚĆ: Dermoindukcja młodości z szafirowym nośnikiem

GALERIA MŁOCINY. Nowe, lifestylowe “must be”

Najlepszy prezent dla mamy? Wehikuł czasu… w słoiczku. Czas na zmiany. Dermoindukcja młodości