Psychologia Samorozwój

Nadmierne przepraszanie – jak zerwać z tym nałogiem i przestać ciągle przepraszać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
13 kwietnia 2021
Nadmierne przepraszanie
Fot. iStock
 

O ile umiejętność przepraszania i refleksji jest w życiu istotna, o tyle nadmierne przepraszanie sprowadza na nas kłopoty. Przepraszanie za wszystko może wynikać z różnych powodów, ale za każdym odbiera nam coś ważnego. Jak przezwyciężyć ten nawyk i zacząć przepraszać wyłącznie w sytuacjach, w których należy się tak zachować?

Nadmierne przepraszanie to przekleństwo wielu osób. Ten nawyk tak silnie wchodzi w krew, że słowo „przepraszam” zaczyna pojawiać się nawet wtedy, gdy nie powinno.

Przepraszanie a nadmierne przepraszanie — gdzie leży granica?

Przepraszanie a nadmierne przepraszanie znacznie różnią się od siebie. Pierwsze wynika z uzasadnionej sytuacji, szczerej chęci przeprosin kierowanej do kogoś, kogo w jakiś sposób mogliśmy skrzywdzić, urazić. Jest potrzebne, by oczyścić atmosferę, zadośćuczynić, zawsze wtedy, gdy zagalopujemy się z niesprawiedliwym osądem lub działaniem wobec drugiej osoby. Nadmierne przepraszanie w większości przypadków przeistacza się w odruchową odpowiedź, za którą się w pewien sposób chowamy, chcemy pozostać niezauważeni. Nadmierne przepraszanie może dotyczyć nie tylko własnych — domniemanych — błędów, ale także cudzych win. Przepraszanie nawet za zabranie głosu, wyrażenie opinii, wyjście przed szereg, czy wiele innych, zupełnie nieistotnych rzeczy, może nam zaszkodzić. Dzieje się tak, ponieważ pokazujemy tym samym, że nasze oczekiwania i potrzeby są nieistotne.

Nadmierne przepraszanie — z czego może wynikać? 

Nadmierne przepraszanie często wynika z niskiej samooceny, niepewności i potrzeby zadowolenia innych, uniknięcia krytyki. Taki nawyk może być zakorzeniony w dzieciństwie, w braku akceptacji rodziców, chęci przypodobania się im za wszelką cenę, sprawienia, by nas zauważyli. Może być także efektem zastraszania, stosowania przemocy, która powoduje traumę i chęć pozostania niewidzialnym. Zdarza się także, że to efekt wychowania, oczekiwania, by dziecko — w szczególności dziewczynka — było ciche, grzeczne, miłe. Trudno oczekiwać, by ktoś z takimi doświadczeniami wyrósł na pewnego siebie człowieka. To swego rodzaju bagaż, który w końcu zaczyna ciążyć.

Nadmierne przepraszanie — jak przestać ciągle przepraszać?

Przyjrzyj się problemowi

Spójrz uczciwie w przeszłość i zastanów się, co mogło wpłynąć na to, że jesteś człowiekiem tak bardzo skłonnym do nadmiernego przepraszania. Z czego może wynikać takie nastawienie, co ukształtowało twoje spojrzenie na siebie samą? Zwracaj uwagę na sytuacje, w których zaczynasz z automatu przepraszać, często nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Co się dzieje takiego, że bierzesz na siebie odpowiedzialność? A może czujesz się zobowiązana do przepraszania wyłącznie w towarzystwie pewnych osób? Uświadomienie sobie problemu jest ważnym krokiem do zrozumienia własnego zachowania.

Daj sobie czas na namysł

Naprawdę nie musisz od razu wyrzucać z siebie przeprosin. Masz prawo do przeanalizowania tego, co się stało, przemyślenia, czy naprawdę masz powód, by przepraszać. Czy rzeczywiście jest ci przykro? Nie spiesz się tylko dlatego, że to będzie dobre dla kogoś innego. Twoim przeprosinom nie ubędzie na wartości, jeśli zostaną wyrażone nieco później, ale faktycznie będą uzasadnione.

Popracuj nad poczuciem własnej wartości

Jeśli nadmierne przepraszanie spowodowane jest niskim poczuciem własnej wartości, warto nad tym popracować. Sposoby są różne — głośno mów o sobie dobre rzeczy, stosuj medytację lub techniki oddechowe, znajdź pasję, która doda ci pewności siebie. Rób to, co sprawi ci przyjemność i zadowolenie. W przypadku, gdy żadne techniki nie będą wystarczająco pomocne, zwróć się po pomoc do terapeuty. Specjalista będzie wiedział, czego potrzebujesz, by wzmocnić poczucie własnej wartości.

Zapomnij o słowie przepraszam

Oczywiście nie dosłownie, ponieważ chęć bycia w porządku w stosunku samego do siebie i innych powoduje, że warto jest umieć przeprosić kiedy trzeba. Ale gdy chcesz kogoś o coś poprosić, przerwać komuś, zrobić coś po swojemu, upomnieć się o swoje, przestań używać słowa przepraszam, a zacznij stosować słowo dziękuję. W wielu przypadkach  wdzięczność o wiele lepiej odda to, co myślisz w sytuacji, w której się znalazłaś. „Dziękuję, że zaczekałaś na mnie chwilę” ma bardziej pozytywny wydźwięk, niż „przepraszam, że się spóźniłam minutę”. Krok po kroku sprawisz, że słowo przepraszam będzie zarezerwowane wyłącznie na uzasadnione „okazje”.


źródło: wilczycabyc.com,www.mindtools.com 

Psychologia Samorozwój

Wanilia – cenna przyprawa o niezwykłym aromacie i ciekawych właściwościach dla zdrowia

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
13 kwietnia 2021
Wanilia - przyprawa, cena, rodzaje, zastosowanie
Fot. iStock
 

Wanilia to przyprawa, bez której trudno sobie wyobrazić słodkie wypieki i desery. Cieszy ona niezwykłym aromatem i smakiem, który wzbudza pozytywne skojarzenia. Nie bez przyczyny wanilia znalazła również zastosowanie w aromaterapii. Warto wiedzieć, czym jest wanilia, jakie ma zalety, oraz jak odróżnić cukier waniliowy od wanilinowego?

Co to jest wanilia?

Wanilia (Vanilla planifolia) jest rośliną pochodzącą z Meksyku, należącą do rodziny roślin storczykowatych (Orchidaceae). To duże pnącze o długiej łodydze z mięsistymi liśćmi, które dzięki korzeniom czepnym pnie się po drzewach. Wanilia wytwarza białawozielone kwiaty zebrane w grona, które otwierają się wyłącznie na kilka godzin przed południem, by mogły je zapylić owady lub kolibry. Jeśli nie zostaną zapylone, opadają. Z zapylonych kwiatów wykształcają się owoce ukryte w ciemnobrunatnej torebce przypominającej kształtem strąk, osiągający długość 8 cm. W jego wnętrzu znajduje się niemal czarny miąższ z niewielkimi nasionami. Świeże owoce, jeszcze nieposiadające zapachu, zbiera się w chwili, gdy zaczynają lekko żółknąć, tuż przed całkowitym dojrzeniem. Poddaje się je procesowi fermentacji, która wydobywa przyjemny i intensywny zapach wanilii.

Wanilia - przyprawa, cena, rodzaje, zastosowanie

Fot. iStock/Wanilia

Już rdzenne ludy zamieszkujące Amerykę Środkową i Południową stosowały wanilię jako wonną przyprawę. Była ona niezwykle droga, ponieważ uprawiano ją wyłącznie w Meksyku, skąd sprowadzano do Europy aż do połowy XIX wieku. Dopiero po tym czasie pojawiły się pierwsze plantacje wanilii na wyspie Reunion (Bourbon). Pojawił się również problem braku pszczół i kolibrów, które mogłyby zapylać kwiaty. Sięgnięto więc do techniki sztucznego zapylenia kwiatów wanilii, które wreszcie zaczęły wydawać owoce. Po tym sukcesie wanilia została przeniesiona na inne tereny uprawne na wyspach Mauritius, Jawie i innych, dzięki którym Europejczycy uniezależnili się od dostaw z Meksyku. Większa dostępność wpłynęła w widoczny sposób na obniżenie wysokiej ceny wanilii.

Wanilia — rodzaje, cena 

Na wartość wanilii wpływa zawartość waniliny, która odpowiada za piękny aromat i charakterystyczny smak wanilii. W zależności od gatunku wanilii zawartość waniliny w strąku może być różna i sięgać do 12%. Im więcej waniliny, tym szlachetniejsza i droższa jest wanilia.

  • Wanilia meksykańska — uważana jest za najszlachetniejszy gatunek wanilii, o najwyższej jakości strąków;
  • burbońska — uprawiana na wyspach Reunion (Bourbon) oraz Madagaskaru i innych pobliskich wyspach, ma nieco mniejsze i ciemniejsze strąki, w porównaniu do wanilii meksykańskiej;
  • mauretańska — pochodzi z wyspy Mauritius i Seszeli, jej strąki są o wiele jaśniejsze;
  • wielokwiatowa  — uprawia się ją na północnych rejonach Ameryki Południowej. Wanilia wielokwiatowa charakteryzuje się znacznie krótszymi i grubszymi strąkami, które nie zawierają one waniliny, ale związki kumarynowe i heliotropinę. Stosuje się ją w przemyśle tytoniowym i perfumeryjnym.

Najczęściej dostępna jest wanilia uprawiana na Madagaskarze (wanilia burbońska, burbon). Ponieważ oryginalna przyprawa jest droga, produkuje się tańszy zamiennik waniliny, m.in. z ligniny, eugenolu, kwasów lignosulfonowych. Oryginalna wanilia kosztuje ponad 600 dolarów za kilogram. Pojedyncza laska wanilii kosztuje od 10 zł wzwyż.

Wanilia - przyprawa, cena, rodzaje, zastosowanie

Fot. iStock

Wanilia — właściwości dla zdrowia

Wanilia ceniona jest nie tylko za aromat i smak, ale wykazuje także pewne właściwości dla zdrowia. Działa ona uspokajająco i łagodząco w stresujących sytuacjach. Wprawia w dobry nastrój i ułatwia zasypianie, stosuje się ją więc z powodzeniem do aromaterapii. Olejek waniliowy można stosować w kominkach czy nawilżaczach powietrza, aby nadać mu kojący aromat. Wiadomo także, że wanilia wykazuje zdolność hamowania aktywności ośrodków w mózgu, odpowiedzialnych za chęć do podjadania w sytuacjach stresowych.

Laski wanilii zawierają glikozyd waniliny (waniliozyd) oraz glikozyd alkoholu waniliowego (wanilolozyd), które pobudzają organizm, nie wykazując jednocześnie właściwości narkotycznych. Dzięki zawartości fitoferomonów wzmagających aktywność seksualną traktowana jest jako afrodyzjak.

Wanilia w proszku, w lasce, cukier waniliowy 

Wanilia jest przyprawą używaną przede wszystkim do potraw przyrządzanych na słodko oraz aromatycznych napojów. Jest niezastąpiona do ciast, babeczek, czy tortów. Można nią podkreślić smak lodów, kawy, gorącej czekolady, stosowana jest także do aromatyzowania tytoniu. Wanilię można kupić w postaci laski wanilii, z której nożem zdejmuje się miąższ, ekstraktu waniliowego, proszku waniliowego i cukru waniliowego.

Wanilia - przyprawa, cena, rodzaje, zastosowanie

Fot. iStock

Ekstrakt waniliowy to stosowane w cukiernictwie połączenie wanilii i alkoholu, często też wody. Nie powinien zawierać sztucznych dodatków i konserwantów.

Wanilia w proszku to wysuszone i zmielone w całości strączki wanilii. Stosowana jest ona do podkreślenia smaku sosów podawanych do mięs i ryb, doskonale komponuje się także z aromatem cynamonu, goździków, czy kakao.

Trudno sobie wyobrazić słodkie wypieki szczególnie bez cukru waniliowego, który mylony zazwyczaj z cukrem wanilinowym. Na czym polega różnica? Skład oryginalnego cukru waniliowego to wyłącznie cukier i laska wanilii (2 laski wanilii na 0,5 kg cukru). Znacznie częściej można kupić cukier wanilinowy, który jest białym cukrem z dodatkiem syntetycznego aromatu wanilinowego. Ponieważ nazwa waniliowy i wanilinowy jest myląca, należy zwrócić uwagę na cenę cukru. Oryginalny cukier waniliowy kosztuje ok. 3 razy więcej niż cukier wanilinowy.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, www.poradnia.pl ,www.ekologia.pl 

Psychologia Samorozwój

Są porzucone, ale nie muszą być zapomniane. Wielkie serce może mieć każdy z nas!

Redakcja
Redakcja
13 kwietnia 2021
schronisko dla psów
fot. materiały prasowe

Wielkie serca mogą kryć się w każdym z nas – przekonują się o tym potrzebujące schroniska i przytuliska dla czworonogów. Na wsparcie mogą liczyć nie tylko ze strony wolontariuszy czy okolicznych mieszkańców, ale także marek, takich jak Dolina Noteci. 

Polska marka, polski produkt

Jest to polska firma, której główna siedziba znajduje się w malowniczym obszarze na północy Wielkopolski. Sama jej nazwa świadczy nie tylko o położeniu, ale odnosi się także do filozofii działania, jaką jest zdrowy i spokojny tryb życia w połączeniu z wysokiej jakości jedzeniem.

Flagową linią na polskim rynku jest linia Dolina Noteci Premium, ale firma nieustannie rozwija swój asortyment, oferując także karmy dla psów i kotów z alergiami i nietolerancjami, a także produkty Superfood. Dzięki darom natury i surowcom pozyskiwanym od okolicznych gospodarstw, Dolina Noteci ma pewność, że składniki, które trafiają do produkcji są najwyższej jakości.

Takie podejście gwarantuje, że jedzenie, które już od kilku lat trafia do misek psów i kotów w niejednym polskim domu, jest zdrowe i pełnowartościowe. Wszystko to przebiega pod czujnym okiem specjalistów do spraw żywienia zwierząt i Psa Prezesa – Jack Russel Terriera, który osobiście potwierdza smakowitość przygotowywanych w Dolinie Noteci pokarmów. 

Wspierają wielkim sercem

Dolina Noteci nie jest obojętna na potrzeby najmniejszych i regularnie wspiera placówki, które zwłaszcza w tym czasie, najbardziej potrzebują pomocy. Tylko w marcu tego roku firma przekazała prawie 3000 pysznych posiłków, pokazując tym samym jak wielkie mają serca. Takich miesięcy ze wsparciem jest więcej.

przekazanie puszek z karmą

fot. materiały prasowe

Jak mówią pracownicy: „Chcemy dbać jak możemy o te porzucone zwierzęta, udowadniać, że nie są zapomniane. Wspierać schroniska na tyle, na ile możemy. Staramy się uświadamiać jak największej liczbie osób, że również mogą pomagać przynosząc karmę, a jeśli jest taka możliwość adoptować te zwierzaki, które przecież najbardziej oczekują tylko kochającego domu”.

W tych przedsięwzięciach firmę wspierają ich ambasadorzy: Krzysztof ‘Jankes’ Jankowski, Gabriela Drzewiecka, Anna Dereszowska, Daria Ładocha, Antek Smykiewicz i Igor Tracz, którzy chętnie wraz z Doliną Noteci odwiedzają schroniska i za pomocą swoich profili społecznościowych zachęcają fanów do czynnej pomocy, by żaden psiak nie chodził zaniedbany i głodny.

Co ciekawe, w ostatni piątek marca ekipa Doliny Noteci, wraz z ambasadorem – Krzysztofem 'Jankesem' Jankowskim, zawitała do schroniska w Starogardzie Gdańskim, gdzie dostarczyła podopiecznym schroniska mokrą karmę Dolina Noteci Premium Bogata w jagnięcinę, wylicytowaną podczas akcji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Dolina  Noteci wspiera adopcje

Comiesięczne przekazania karmy to jednak nie wszystko. Dolina Noteci wspiera różne akcje, na przykład „nie kupuj – adoptuj”. To właśnie ze względu na tę kampanię do schroniska Na Paluchu w Warszawie trafiają sponsorowane przez firmę wyprawki dla zaadoptowanych zwierzaków i ich nowych właścicieli. Dzięki nim psy mogą cieszyć się pysznym posiłkiem w nowym domu, a właściciele dowiedzieć się jak prawidłowo żywić pupila.

Pomimo pandemii firma nie ustaje w niesieniu pomocy, dzięki temu zeszły rok obfitował w blisko 10 ton przekazanej karmy. W końcu liczy się to, by choć w ten sposób uszczęśliwić porzucone psy i koty. Jak widać w tym roku Dolina Noteci i jej niezastąpiony team również nie zwalniają tempa, a ich misja trwa. Może Ty też się do niej przyłączysz?


Zobacz także

„Uśmiechnięta” depresja. Można wyglądać na szczęśliwego, gdy nasza dusza cierpi

Pięć gorzkich, życiowych pigułek do przełknięcia. Kiedy to zrobisz, będzie ci łatwiej

„Byłabyś taka ładna, gdybyś schudła kilka kilogramów”, czyli rzeczy, które mówią narcystyczne matki