Koronawirus Ślub Wesele

Korona-wesela, czyli jesienny ciąg dalszy…

Redakcja
Redakcja
8 września 2020
Fot. iStock
 

Lista wytycznych w obszarze możliwości organizowania wesel zmieniała się w tym roku już kilkukrotnie i niestety nadal zdaje się nie mieć końca. Nie wiadomo, czy w związku ze wzrostem liczby zakażeń Covid-19 w Polsce w ostatnich tygodniach, rząd nie wprowadzi nowych, kolejnych już restrykcji dla organizatorów przyjęć. Organizatorów, czyli bardzo zmartwionych i zmęczonych już panien i panów młodych.

Pierwszy termin przypadał na maj 2020 roku. Przygotowania do wiosennej uroczystości trwały dwa  lata. W kwietniu okazało się, że lepszym rozwiązaniem będzie przełożenie ślubu i wesela na październik. Niektórzy goście już wtedy odmówili, trzeba było znaleźć nowego fotografa i muzyków, gdyż poprzedni mieli już zajęte jesienne grafiki. „Ale to nic” – myśleli – „Najważniejsze, że wesele się odbędzie”.

No właśnie – odbędzie? A co jeśli będzie można zaprosić tylko 50 osób? Jak odmówić tym z „nadwyżki”? A co, jeśli nawet tylu gości nie przyjdzie z obawy przed koronawirusem? I czy nagonka na wesela, zgodnie z którą stanowią one jedne z głównych ognisk wirusa, jest słuszna? Oto realia oczekiwań na najważniejszy dzień w życiu tegorocznych nowożeńców.

Fot. Materiały prasowe

Kto będzie na moim weselu?

Nie ma dnia, by na ślubnych forach internetowych nie był publikowany post, w którym przyszła panna młoda opowiada o swoich zmartwieniach, dotyczących tego, czy i kiedy odbędzie się jej wesele. Na Facebooku powstały już nawet specjalne grupy, przeznaczone dla tych osób, których ślub zaplanowany jest na 2020 rok. Ich członkowie wymieniają się doświadczeniami, wspierają i wspólnie starają się stawić czoła wyjątkowej sytuacji, w jakiej się znaleźli.

Fot. Materiały prasowe

Czym żyją tegoroczne panny młode, skoro nie odcieniem sukni ślubnej czy stylem czcionki na zaproszeniach? Przede wszystkim zawirowaniami, związanymi z ilością gości, którzy ostatecznie pojawią się na ich weselu. – Wesele przełożyliśmy z czerwca na listopad, gdyż byliśmy pewni, że do czasu późnej jesieni wszyscy zapomną już o epidemii. Dziś nie wiem nawet, z kim się na nim będę bawić – odmówiła mi już połowa zaproszonych osób… Jak mam się cieszyć własnym ślubem? – pyta Kasia. Niestety, w odpowiedziach do własnej wiadomości nie znajduje zbyt wiele pocieszenia. – Ja nie mam nawet potwierdzonej minimalnej liczy gości, wymaganej przez właściciela sali weselnej. Prawdopodobnie będę musiała dopłacić więc za osoby, których de facto nie będzie – pisze Marta, której ślub przypada na koniec września.

Tylko 50 osób?

Najwięcej  wątpliwości i zmartwień budzi przypuszczenie, dotyczące wprowadzenia w najbliższych dniach zakazu wydawania wesel na więcej, niż 50 osób, w niektórych regionach Polski – mówi Karolina Dokić-Pietuszko z portalu PlanujemyWesele. Przyszli małżonkowie obawiają się konieczności wycofania wcześniejszego zaproszenia niektórych gości. – Moje myśli skupiają się już tylko na tym, kto poczuje się najmniej urażony, kogo będzie mi na własnym weselu najmniej brakować – żali się Joanna, jesienna panna młoda.  Niestety, w sieci coraz częściej pojawiają się też wypowiedzi przyszłych małżonków pełne zrezygnowania i frustracji, wynikającej ze zbliżającego się wydarzenia.

Nagonka na wesela

W ostatnich tygodniach coraz więcej też mówi się o tzw. nagonce na wesela. Czym ona jest?

W związku z informacjami o zakażeniach koronawirusem podczas wesel, które odbyły się w Polsce latem, opinia publiczna, kształtowana w dużej mierze przez media, wydała niejako wyrok na tego typu przyjęcia. Coraz więcej mówi się więc o tym, że wesela stanowią jedno z głównych ognisk zakażeń wirusem i, że, w związku z tym, objęte powinny być szczególnymi obostrzeniami. Co na ten temat myślą najbardziej zainteresowani?

Fot. Materiały prasowe

Przeważająca część narzeczonych uważa nagonkę za niesłuszną i odnosi się do organizowanych bez szczególnych restrykcji wydarzeń politycznych i kulturalnych. Członkowie internetowych grup ślubnych zwracają też uwagę na brak jakichkolwiek statystyk w tym zakresie, wydanych przez Główny Inspektorat Sanitarny – mówi Karolina Dokić-Pietuszko z portalu PlanujemyWesele.

Swój sprzeciw wyrażają w sieci hasztagiem #stop nagonce na wesela.

Fot. Materiały prasowe


PlanujemyWesele.pl to portal ślubny, który w tym roku obchodzi 11 lat swojego istnienia. W tym roku firma osiągnęła oglądalność serwisu na poziomie 1,5 mln odsłon. Ta polska marka doprowadziła do zebrania w swojej bazie usługodawców z branży ślubno-weselnej ponad 17 000 firm. Portal to oczywiście także porady, inspiracje, reportaże ze ślubów czytelników i piękne sesje plenerowe. Miesięcznie z treści i bazy kontaktów do firm w tym serwisie korzysta 140 000 panien młodych.



Koronawirus Ślub Wesele

Ciastka czekoladowe – pięć różnych przepisów na słodko oraz z nutą chili

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
8 września 2020
Ciastka czekoladowe - z kremem, chili, kakao, maślane
Fot. iStock

Ciastka czekoladowe to przekąska, do której słabość ma wiele osób. Czekolada kusi, więc jeśli najdzie na nią ochota, domowe ciastka będą jak znalazł. Ich przygotowanie nie sprawia problemu, wystarczy mieć dobry przepis i nieco chęci, by je upiec.

Co prawda najczęściej zajadamy się kupnymi ciastkami, więc wizja samodzielnego pieczenia może nie być specjalnie pociągająca. Jednak warto pamiętać o jednym — jeśli ciastka czekoladowe przygotujemy samodzielnie, będziemy mieli pełną kontrolę nad ich składem.

Ciastka czekoladowe - z kremem, chili, kakao, maślane

Fot, iStock/Ciastka czekoladowe

Ciastka czekoladowe — przepis

Z tym przepisem poradzą sobie nawet laicy. Do jego przygotowania najlepsza będzie gorzka czekolada, która nada wyraźny, czekoladowy smak ciastkom.

Ciastka czekoladowe - z kremem, chili, kakao, maślane

Fot. iStock/Ciastka czekoladowe

Ciastka czekoladowe — składniki: 

  • 2 szklanki mąki
  • nieco więcej, niż połowa szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 100 g (pół kostki) masła
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej

Przygotowanie:  

  1. Przełóż do miski suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao.
  2. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj jogurt i wymieszaj dokładnie masę.
  3. Masło i pokruszoną czekoladę włóż do miseczki lub garnka, do kąpieli wodnej — oprzyj naczynie nad gotującą się wodą (nie może jej dotykać). Gdy masło i czekolada się rozpuszczą, ostudź masę i przełóż do miski z jajkami i jogurtu. Wymieszaj.
  4. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do foremek na muffiny (mała łyżeczka ciasta na foremkę).
  5. Piekarnik rozgrzej do 175ºC. Ciasteczka piecz ok. 20 min.

Kruche ciastka czekoladowe z kremem — przepis

Ciastka czekoladowe świetnie smakują przyrządzone także w formie kruchych ciasteczek. Przy ich przygotowaniu należy wziąć pod uwagę to, że trzeba mieć w zapasie przynajmniej pół godziny, aby porządnie schłodzić ciasto.

Fot. iStock/Ciastka czekoladowe

Kruche ciastka czekoladowe z kremem — składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 260 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g kakao ciemnego
  • 1 żółtko

Składniki na krem:

  • 100 g margaryny
  • 60 g mleka w proszku
  • 50 g cukru pudru
  • 20 ml wody

Przygotowanie:  

  1. Mąkę przesiej do miski z cukrem pudrem i kakao. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i na pół godziny włóż do zamrażarki.
  2. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na stolnicy delikatnie obsypanej mąką, na grubość ok. 3-4 mm. Wytnij ciasteczka i połóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  3. W międzyczasie  rozgrzej piekarnik do 180ºC. Włóż do rozgrzanego piekarnika ciastka i piecz ok. 10 minut.
  4. Przygotuj krem: roztop na małym ogniu margarynę, dodaj wodę, cukier puder z mlekiem w proszku. Mieszaj cały czas „rózgą”, by nie powstały grudki. Połowę gotowych ciastek przełóż kremem, i sklej je pozostałymi ciastkami.

Ciastka czekoladowe „pieguski” – przepis 

Pieguski to ciasteczka z kawałkami pokruszonej czekolady. Choć najlepsza jest gorzka czekolada, można wykorzystać do ich przyrządzenia dowolną, ulubioną czekoladę.

Ciastka czekoladowe - z kremem, chili, kakao, maślane

Fot. iStock

Ciastka czekoladowe „pieguski” – składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kopiasta łyżka gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • czekolada

Przygotowanie:

  1. Masło, cukier, cukier waniliowy oraz jajko utrzyj. Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi, kakao oraz pokrojoną na małe kawałki czekoladę.
  2. Masę dobre wymieszaj, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je w odstępach na blasze z papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszcz.
  3. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Do nagrzanego piekarnika włóż na ok. 12-15 minut ciastka. Gdy się upieką, będą jeszcze dość miękkie, ale wystudzone na kratce stwardnieją.

Ciastka czekoladowe z chili — przepis

Przepis na ciastka czekoladowe z chili przypadnie do gustu miłośnikom łączenia różnych smaków. Jeśli wolicie nieco delikatniejszy smak, dodajcie nieco mniej ostrej papryczki chili.

Ciastka czekoladowe - z kremem, chili, kakao, maślane

Fot. iStock

Ciastka czekoladowe z chili — składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 90 g kakao
  •  330 g cukru
  •  225 g masła
  •  135 g gorzkiej czekolady
  •  2 duże jajka
  •  1 łyżeczka soli
  •  ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  ½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  •  ½ posiekanej papryczki chili

Przygotowanie: 

  1. W misce utrzyj przy pomocy miksera na kremową masę masło z cukrem i jajami.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą, sodą, kakao, cynamonem i pieprzem cayenne. Cały czas ucierając, po jednej łyżce dodawaj do masy z masła i jaj mąkę z suchymi składnikami, aż wszystkie się połączą.
  3. Posiekaj czekoladę i pół małej papryczki chili, dodaj do masy i wymieszaj.
  4. Na 10 minut wstaw ciasto do lodówki.
  5. Po upływie tego czasu łyżką nabieraj ciasto i formuj okrągłe ciasteczka.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190ºC. Do nagrzanego piekarnika wstaw ciastka i piecz ok. 15 minut.

Ciastka czekoladowe z kakao — składniki:

Ten przepis można potraktować jako oszukane ciasteczka, bo zamiast czekolady, w składzie jest kakao. W smaku są jednak trudne do odróżnienia, więc warto wykorzystać przepis, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, a czekolady pod ręką brak.

Fot. iStock

Ciastka czekoladowe z kakao — składniki: 

  •  300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 50 g cukru pudru
  •  1 łyżka kakao
  •  cukier cynamonowy
  •  2 łyżki mleka

Przygotowanie: 

  1. Składniki zagnieć razem. Z ciasta odrywaj fragmenty i formuj z nich kulki.
  2. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nieco je spłaszcz.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz w nim ciastka od 10 min.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Co dał mi COVID? Wiem, co to zmęczenie i bezsilność. Żyję dziś, pamiętam wczoraj, planuję jutro

Odmrażamy wesela – petycja branży ślubnej i par młodych do Premiera

Poradnik samotnej mamy na czas pandemii koronawirusa (i nie tylko)