Psychologia

Kiedy mama jest katem… Musisz wybaczyć przede wszystkim sobie

Listy do redakcji
Listy do redakcji
26 marca 2021
Fot.iStock
 

Mamo, dziś mija rok, odkąd cię nie widziałam. Pandemia jest dla mnie świetną wymówką, jestem za pandemię wdzięczna. Nie muszę wpadać do ciebie co sobota i milczeć przez tę godzinę, którą zazwyczaj spędzamy wtedy razem. Jesteśmy dorosłe, obie mamy swoje życie. A jednak… Wciąż boli, gdy pytasz: Dlaczego nie chcesz mnie pocałować na dzień dobry? Naprawdę nie wiesz, mamo?

Od samego początku wiedziałam, że mnie nie chciałaś. Że byłam wpadką, pomyłką. Wiedziałam kim jest mój ojciec, ale wasz związek zakończył się bardzo szybko. Pózniej on wyjechał do Australii, zostały mi po nim jedynie bajecznie kolorowe kartki pocztowe, które przysyłał, żebym o nim nie zapomniała. Nie zapomniałam. Słowo tata w moim słowniku to właśnie te bajkowe kartki, ten inny świat. Nadzieja na zmianę. Spotkanie po latach, kiedy byłam już dorosłą kobietą. Przyjaźń, oparcie. Wybaczenie. Tak, jemu potrafiłam wybaczyć. Wiedziałam, że wyrzuciłaś go z naszego życia, że nie pozwałaś mu się ze mną widywać. Wiedziałam, że walczył w sądzie, że miał przyznane widzenia. I że wyjechał, bo nie wyobrażał sobie, że miałaby mnie na nie doprowadzać policja. Wierzę, że gdyby wiedział, co się dzieje w naszym domu, nie zostawiłby mnie. Widziałam łzy w jego oczach, gdy mu o tym opowiadałam. I usłyszałam: Przepraszam, córeczko…

Ty nigdy tego nie powiedziałaś. Myślę, że uważasz, że nie masz za co przepraszać. W twojej głowie byłaś i nadal jesteś idealną matką. Masz tylko nieudane dziecko.

Nie, nie potrafię zapomnieć:

Wyzwisk, którymi mnie obrzucałaś, kiedy przyniosłam ze szkoły ocenę gorszą niż czwórka. Byłam debilką, kretynką, bezmózgiem, pomyłką, błędem, córką swojego ojca.

Ironicznych komentarzy, kiedy przynosiłam piątki i szóstki: Co się stało, zaczęłaś myśleć, czy miałaś szczęście?

Przyjaźni, które zniszczyłaś, bo nie mogłaś znieść, że ktoś mnie lubi, uznaje za ciekawą, inteligentną i zabawną osobę. Kiedy tylko zauważałaś, że mam z kimś bliższą więz, robiłaś wszystko, żeby ją zerwać. Nie pozwałaś mi na wspólne wyjścia, na rozmowy przez telefon. Dopiero w liceum odważyłam się zbuntować. Wtedy nasz dom zamienił się w prawdziwe piekło.

Tego, jak się ze mnie śmiałaś, kiedy dojrzewałam i moje ciało się zmieniałam. Nigdy nie mogłam liczyć na twoje wsparcie, radę. Zawsze – na to, że mnie wyśmiejesz, że obrzydzisz mój wygląd, to kim byłam.

Wymagań i oczekiwań, których nigdy nie udało mi się spełnić. Ja chciałam tworzyć, szkicować, szyć, malować, ty pchałaś mnie na siłę do klas matematyczno- fizycznych. Oczywiście, że nie radziłam sobie w nich tak, jak byś tego pragnęła. Ale nie zauważałaś nawet, że w ogóle sobie radzę.

Tak bardzo zazdrościłam moim koleżankom ich mam. W szkole średniej spędzałam całe soboty u mojej przyjaciółki, byle nie tylko nie być z tobą. Ale potem wracałam do domu, do mojego milczenia i twoich wiecznych uwag. Zamykałam się w pokoju i błagałam, żebyś nie weszła, żeby się nie zaczęło…

Potem zdałam maturę (nie wierzyłaś, że zdam) i poszłam na studia, które sama wybrałam (kazałaś mi się wynieść z domu). Zaczęłam żyć. Wynajęłam z koleżanką pokój, łączyłam pracę z nauką. Dzięki przyjaciółce i nowym znajomym otwierałam się na świat i jego możliwości. Tylko z tobą wciąż nie mogłam sobie poradzić.

Ten rok, przez który prawie cię nie widziałam wyzwolił we mnie wszystkie skrywane emocje. Widzisz, musiałam się od ciebie oderwać, żeby zrozumieć, jakim byłaś katem. Nie zobaczymy się prędko, bo dopiero uczę się wybaczania. Najpierw muszę wybaczyć sobie, potem pomyślę o nas.


Psychologia

Chrzan – właściwości dla zdrowia. Poznaj przepisy na chrzan tarty, z jajkiem, oraz ćwikłę

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
26 marca 2021
Chrzan - właściwości, przepisy na chrzan tarty, z jajkiem, ćwikłę
Fot. iStock

Chrzan to warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny. Aromatyczny, o zdecydowanym smaku, w dodatku bardzo zdrowy, jest idealnym dodatkiem do mięs, sosów, kanapek, past, jajek, czy żurku. Znawcy twierdzą, że nie ma nic lepszego niż domowy tarty chrzan, więc warto choć raz podjąć wyzwanie i samodzielnie go przygotować. Warto również znać przepis na chrzan z jajkiem i ćwikłę.

Chrzan, zwany także słowiańskim żeń-szeniem, jest skromnie wyglądającym, ale niezwykle zdrowym warzywem. Zarówno korzeń, jak i liście, są jadalne. Tarty chrzan, im świeższy, tym lepszy, stanowi kulinarny dodatek, po który chętnie sięga wiele osób. I bardzo dobrze, ponieważ poza charakterystycznym, znakomitym smakiem, ma również właściwości dla zdrowia, o których warto pamiętać.

Fot. iStock

Chrzan — właściwości dla zdrowia 

Właściwości prozdrowotne chrzanu znane są nie od dziś. By wykorzystać je w jak największym zakresie, najlepiej sięgać po świeży chrzan, niepoddany obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie). Jest on bardzo dobrym źródłem witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, jodu. Zawiera również wartościowe dla zdrowia glukozynolany, fitoncydy, flawonoidy, enzymy i aminokwasy. Indeks glikemiczny chrzanu wynosi jedyne 20, więc bez obaw mogą sięgać po niego cukrzycy. Jest również niskokaloryczny – 100 g chrzanu dostarcza jedynie 81 kcal.

Chrzan jako naturalny antybiotyk

To niepozorne warzywo uznawane jest za silnie bakteriobójczy i grzybobójczy naturalny antybiotyk. Jego działanie wynika m.in. z obecności w nim działających bakteriobójczo fitoncydów.

Pomaga w infekcjach górnych dróg oddechowych

Chrzan jest wartościowym wsparciem w domowym leczeniu przeziębienia, kaszlu, kataru, a nawet zapalenia zatok, czy oskrzeli. Jego  intensywny aromat, wynikający z zawartości olejków eterycznych, odblokowuje zatkany nos, pozwala także usunąć z dróg oddechowych wydzielinę. Obecna w chrzanie witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i utrudnia przenikanie chorobotwórczych drobnoustrojów.

Chrzan na lepsze trawienie

Jest niezastąpiony przy świątecznym stole, ponieważ ułatwia trawienie pobudzając wydzielanie soków w żołądku oraz żółci w pęcherzyku żółciowym. Poprawia także przemianę materii, zapobiega dolegliwościom trawiennym, takim jak wzdęcia i zaparcia. Warto po niego sięgać przy tłustych i ciężkostrawnych posiłkach.

Fot. iStock

Chrzan na reumatyzm 

Zmiażdżony korzeń chrzanu traktowany jest w medycynie ludowej jako przynoszący ulgę sposób na bóle stawowe np. w dnie moczanowej. Dodatkowo rozgrzewa, powodując przekrwienie miejsca objętego stanem zapalnym, w efekcie czego ustępują dolegliwości bólowe, obrzęki zmniejszają się, łatwiej jest poruszać niedomagającą kończyną.

Przeciwnowotworowe wsparcie

Chrzan zawiera duże ilości glukozynolanów, które wpływają na zahamowanie lub opóźnienie rozwoju zmian prowadzących do procesu nowotworowego w organizmie. Szczególne znaczenie ma to w profilaktyce raka przełyku, żołądka, płuc i pęcherza moczowego. Dodatkowo spore ilości witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, który neutralizuje wolne rodniki i pomaga spowolnić starzenie się organizmu.

Chrzan wspiera produkcję kolagenu

Dzięki wspomnianej dużej ilości witaminy C chrzan ma duży wpływ na stymulację produkcji kolagenu, który jest istotny dla zdrowej i młodej skóry.

Na koniec warto także dodać, że chrzan podnosi ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie moczopędne.

Chrzan — przeciwwskazania 

Mimo wielu zalet dla zdrowia nie każdy powinien sięgać po ten zdrowy korzeń. Powinny go unikać osoby cierpiące m.in.: na wrzody żołądka, choroby wątroby, zgagę. Ponieważ zjedzenie większej ilości chrzanu może powodować podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit, zaleca się ograniczenie jego ilości do 4 łyżeczek dziennie.

Domowy chrzan tarty — przepis

Chrzan - właściwości, przepisy na chrzan tarty, z jajkiem, ćwikłę

Fot. iStock

Domowy chrzan tarty — składniki

  • duży korzeń chrzanu
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 100-150 ml gorącej wody (zależy od wielkości korzenia)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie: 

  1. Chrzan obierz ze skóry, przekrój na pół i włóż na ok. 20 minut do miski z wodą. Następnie wyjmij go i osusz, zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Pamiętaj o otwartym oknie przy tej czynności!
  2. Do startego chrzanu dodaj gorącą wodę (tyle, by nie był zbyt wodnisty), wymieszaj i dodaj sól, cukier, sok z cytryny i ocet. Dobrze wymieszaj o wstaw do lodówki.

Chrzan z jajkiem — przepis

Ten smaczny dodatek w postaci pasty sprawdzi się do mięs oraz na kanapki.

Chrzan - właściwości, przepisy na chrzan tarty, z jajkiem, ćwikłę

Fot. iStock

Chrzan z jajkiem — składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g chrzanu tartego (słoiczek)
  • 1 świeży korzeń chrzanu
  • musztarda
  • majonez
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Jajka ugotuj na twardo ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Korzeń świeżego chrzanu zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, połącz z jajkami i chrzanem ze słoika. Dodaj pieprz, sól, oraz do smaku musztardę, majonez i śmietanę. Wymieszaj dobrze i schłódź w lodówce.

Zabierając się do tarcia chrzanu, należy pamiętać, że wyciska on sporo łez, dlatego warto to robić przy otwartym oknie lub na świeżym powietrzu.

Ćwikła z chrzanem 

Chrzan - właściwości, przepisy na chrzan tarty, z jajkiem, ćwikłę

Fot. iStock

Ćwikła z chrzanem — składniki: 

  • 3 średnie buraczki
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • ocet winny lub sok z cytryny do smaku
  • 1/3 łyżeczki cukru (do smaku)
  • większa szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Buraki umyj, ugotuj ze szczyptą soli, odcedź, zalej zimną wodą, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż do miski, dodaj chrzan.
  2. Dodaj ocet (sok z cytryny), cukier, sól do smaku i wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby smaki mogły się połączyć.

źródło:  verdum.pl,www.poradnikzdrowie.pl ,www.przyslijprzepis.pl 

 


Zobacz także

7 rzeczy, które każda kobieta naprawdę powinna zrobić, żeby być szczęśliwą

Kiedy odchodzisz, musisz mieć plan. Wybierz dobry, słoneczny dzień, nie odchodź w deszczu

Kiedy rodzic traktował cię jak swojego partnera, a nie dziecko. Czym skutkuje emocjonalne kazirodztwo