„Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli”
– Albert Schweitzer
Tego dnia wszyscy zaproszeni do zabawy dziennikarze odkładają na bok swoje mikrofony reporterskie i długopisy, zakładają fartuchy i rywalizują o miano Najlepiej Gotującej Dziennikarskiej Drużyny. 13 maja, w warszawskiej restauracji Endorfina przy ulicy Foksal 2, odbyła się ósma już edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Po raz kolejny znani i lubiani spotkali się, by szerzyć ideę pomagania przez gotowanie i zaprezentować swoje kulinarne talenty przed profesjonalnym Jury. Celem tegorocznej edycji było zebranie funduszy na operację zeza oczu 10-letniej Nikoli z Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej „DOM Przy Chełmżyńskiej” w Warszawie.
Do walki, którą rozegrano w dwóch kategoriach – Danie Główne i Deser, stanęło sześć trzyosobowych drużyn. Każdy z zespołów miał do dyspozycji zestaw produktów obowiązkowych oraz pozostałych, dodatkowych, do użycia w dowolnej ilości i konfiguracji. W tym roku gotowali: Kamila Biedrzycka, Karol Gnat, Jerzy Petersburski Jr., Anna Jędrzejowska, Kamil Baleja, Radosław Mróz, Robert Sharif El Gendy, Beata Pawlikowska, Maja Popielarska, Marzena Rostkowska-Galant, Sergiusz Ryczel, Marek Smółka, Łukasz Suda, Łukasz Szelecki, Małgorzata Tomaszewska, Katarzyna Werner, Wojciech Zawioła oraz Katarzyna Zdanowicz.
Kulinarne umiejętności Zawodników oceniło znakomite Jury w składzie: Ewa Wachowicz, Joanna Górska, Katarzyna Olubińska, Tadeusz Muller, Roman Osica i Marcin Cejrowski oraz Adrian Furgalski, a następnie nagrodziło najsmaczniejsze i najbardziej efektowne potrawy.
Jak Oni gotują! Zwycięską drużyną w kategorii Danie Główne okazała się drużyna nr 6 w składzie: Maja Popielarska, Radosław Mróz i Marek Smółka, którzy skradli serca jury zupą chowder z trocią, szparagami i porem oraz ceviche z troci ze smoczym owocem i cukrowy groszkiem.
Bezkonkurencyjna w kategorii Deser okazała się drużyna nr 5 w składzie: Katarzyna Werner, Wojciech Zawioła i Sergiusz Ryczel. Urzekli jurorów klasyką gatunku – mistrzowskim omletem z truskawkami i gorzką czekoladą – potrawę, którą zachwalała sama Ewa Wachowicz.
Pomaganie przez gotowanie. Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy to impreza wieńcząca pracę i starania Organizatorki i pomysłodawczyni – Moniki Roszak, którą od 2015 roku wspiera w działaniach jej przyjaciółka, Odeta Moro. Dzięki ofiarności Sponsorów, bez których wydarzenie nie mogłoby się odbyć, pozyskane środki pozwolą na sfinansowanie operacji zeza i rehabilitacji wzroku 10-letniej Nikoli z Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej „DOM Przy Chełmżyńskiej” w Warszawie.
Sponsorami VIII Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy były firmy: Philipiak Milano, JYSK, Cisowianka, Podlaska Chata, Wola, Appetita, Goplana, Hellena, Teekanne, Agro-Top, La Vie Skin oraz Jantoń. Wydarzenie odbyło się także dzięki wsparciu Kancelarii Prawnej Świeca & Wspólnicy.