Poznawanie nowych smaków to ważny etap w żywieniu dziecka. Nawyki żywieniowe, które kształtują się właśnie w tym czasie, wpłyną na przyszłe decyzje malucha dotyczące spożywanych przez niego pokarmów. W pewnym momencie w diecie niemowlęcia pojawiają się mięso i ryby bogate w ważne składniki odżywcze. Jak często i w jakich ilościach podawać je maluszkowi?
- Eksperci zalecają, aby mięso pojawiło się w diecie niemowlęcia na wczesnym etapie jej rozszerzania.
- Dziecko to nie mały dorosły – potrzebuje dużo mniej mięsa niż rodzice. 1-2 razy w tygodniu posiłki z mięsem powinno się zastąpić rybą.
- Wybór odpowiedniego rodzaju mięsa dla maluszka może być dla rodziców wyzwaniem.
- Odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci są posiłki tworzone specjalnie z myślą o ich wrażliwych organizmach, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Zawierają właściwą ilość delikatnych rodzajów mięs i ryb, aby odpowiadać na specjalne potrzeby najmłodszych.
Dlaczego mięso to ważny składnik diety?
Zgodnie z zaleceniami ekspertów mięso powinno pojawić się w diecie dziecka na wczesnym etapie jej rozszerzania – np. jako dodatek do przecieru jarzynowego. Drób (czyli np. indyk, gęś, kaczka, kurczak), jagnięcina, królik cielęcina czy wołowina to odpowiednie rodzaje mięsa dla maluszka. Niewskazane dla najmłodszych jest mięso przetworzone – parówki, kiełbaski, konserwy – ponieważ może zawierać sól oraz inne dodatki do żywności i konserwanty, które nie są wskazane w przypadku niemowląt i małych dzieci. Dobrym wyborem jest natomiast mięso ryb – szczególnie tłuste ryby morskie. Maluch nie powinien otrzymywać ryb drapieżnych, m.in.: makreli, miecznika, rekina, ryby maślanej czy okonia morskiego[1], które mogą zawierać większą ilość zanieczyszczeń, takich jak np. rtęć.
Ile mięsa podać niemowlęciu i małemu dziecku?
Na początku, kiedy niemowlę dopiero zapoznaje się ze smakiem nowych pokarmów, powinno spożywać ok. 10 g gotowanego mięsa dziennie (podawanego w połączeniu z różnorodnymi warzywami). Pod koniec 1. roku życia tę ilość można podwoić – 20 g mięsa dziennie dostarczy dziecku odpowiednią ilość ważnych składników odżywczych. 1-2 razy w tygodniu warto podawać dziecku mięso ryb. W posiłkach przeznaczonych specjalnie dla najmłodszych po 6. miesiącu życia znajduje się ok. 10 g ryby, a w posiłkach dla starszych dzieci – 15-20 g.
Jak wybrać mięso odpowiednie dla maluszka?
Najlepsze dla niemowlęcia i małego dziecka jest mięso gotowane lub pieczone. Niestety to dostępne w sklepach czy na targach, odpowiednie dla dorosłych, może dostarczyć maluchowi nie tylko składniki odżywcze, ale także pozostałości szkodliwych substancji w ilościach nieodpowiednich dla niemowląt i małych dzieci. Rodzice nie są w stanie za pomocą zmysłów ocenić, czy dobrze wyglądające mięso cielęce, z królika czy łososia będzie bezpieczne dla ich dziecka.
W pierwszych latach życia wszystkie narządy i układy – takie jak np. układ pokarmowy czy odpornościowy – wciąż się rozwijają. Na tym etapie niemowlę i małe dziecko potrzebują więc specjalnego sposobu żywienia, dopasowanego do ich wyjątkowych potrzeb. Odpowiedzią na te wymagania są produkty przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, oznaczone na opakowaniu wskazaniem wieku. Przykładem są posiłki BoboVita, w tym 6 pysznych nowości z delikatną cielęciną, królikiem czy łososiem. Zawierają mięso wolne od antybiotyków, pochodzące wyłącznie od zaufanych dostawców i z hodowli, w których nie stosuje się hormonów. W słoiczkach znajdują się tylko dziko żyjące ryby, poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa z dużych, otwartych akwenów.
[1] Szajewska H., Horvath A., Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016.
Artykuł powstał we współpracy z Nutricia