Kiedy tempo twojego życia zwalnia i więcej czasu spędzasz w domu, twoje samopoczucie i kondycja zależy w dużej mierze od sposobu odżywiania. Ważny jest nie tylko dobór składników, ale też sposób ich przyrządzania. By twoje potrawy zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, wypróbuj slow cooking, czyli gotowanie w wolnowarze. Przygotowane w nim potrawy są aromatyczne, miękkie i wyjątkowo smaczne. A do tego wolnowar jest niezwykle łatwy w obsłudze i ekonomiczny, gdyż pozwala zaoszczędzić energię elektryczną.
Być może stosowanie zasad zdrowego żywienia kojarzy Ci się z potrawami bez wyraźnego smaku i skomplikowanymi przepisami.
Nie musi tak być. Ciepły obiad na bazie warzyw i soczystego mięsa bez większego trudu przyrządzisz w wolnowarze Crockpot. To
sprzęt, który pozwoli ci ograniczyć czas w kuchni i znacząco poprawi smak i jakość potraw dodatkowo zmniejszy ilość używanego do gotowania tłuszczu.
Slow cooking, czyli gotuj zdrowo
Kiedy metabolizm zwalnia i dają Ci się we znaki kłopoty gastryczne, wybieraj dania lekkostrawne, oparte na obróbce termicznej, takiej jak gotowanie na parze, duszenie czy pieczenie. Za to najlepiej w ogóle zrezygnuj ze smażenia. W Twoim menu nie może zabraknąć witamin i minerałów. Ważne jest też chude czerwone mięso, które jest źródłem żelaza oraz warzywa i owoce, bogate w błonnik. By wprowadzić w życie wszystkie zasady zdrowego żywienia, przestaw się na inny styl gotowania, czyli slow cooking. To technika kulinarna polegająca na przygotowywaniu potraw w wolnym procesie gotowania, dzięki któremu składniki zachowują swój naturalny smak i właściwości odżywcze.
Jeden garnek, dużo korzyści
Wolnowar Crockpot to prosty w obsłudze garnek elektryczny, w którym potrawy przyrządzane są w temperaturze od około 75 do 93°C. Umieszczone w nim składniki są powoli podgrzewane i utrzymywane przez długi czas poniżej poziomu wrzenia. Ciepło rozchodzi się w naczyniu równomiernie, dzięki czemu nic się tu nie przypali ani nie wykipi, a my nie musimy uzupełniać parujących płynów. W efekcie potrawy są aromatyczne i zachowują większość składników odżywczych.
Obsługa prostsza niż myślisz
Wolnowary Crockpot posiadają wygodny cyfrowy timer, który obsłużysz za pomocą kilku przycisków. Dwa ustawienia gotowania – HIGH i LOW oraz automatyczna funkcja podtrzymywania ciepła są bardzo intuicyjne w obsłudze. Dzięki temu bez trudu przygotujesz smaczny posiłek. Twoje jedyne zadanie to pokrojenie składników, umieszczenie ich w wolnowarze, włączenie urządzenia i ustawienie czasu gotowania. Możesz potem spokojnie wyjść z domu na spacer i zostawić włączony wolnowar, Po zakończeniu gotowania automatycznie przełączy się on w tryb podtrzymywania ciepła. Pozwoli to zapobiec np. spaleniu dania. Dodatkowo dzięki temperaturze gotowania nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza, nic nie wykipi, a woda nie wygotuje się. Nie musisz niczego mieszać ani próbować, a po powrocie ze spaceru nałożysz sobie na talerz gorący obiad lub kolację. Szczegółowe
porady gotowania konkretnych potraw znajdziesz w przepisach na polskiej stronie firmy Crockpot.
Jakie dania możesz przygotować w wolnowarze? Praktycznie wszystkie. Począwszy od przystawek, poprzez dania główne, aż po desery – zupy, potrawki, gulasze, bigos, duszone mięso, a nawet faszerowane warzywa.
Przyjazny dla domowego budżetu
Dzięki bardzo niskiemu poborowi energii elektrycznej wolnowary Crockpot są ekonomicznym rozwiązaniem. Pomimo długiego czasu przygotowania potraw (średnio ok. 4-8H) wolnowar zużywa znacznie mniej prądu niż przeciętny piekarnik elektryczny.
Okazuje się, że przygotowanie zdrowych zbilansowanych potraw nie musi być trudne ani męczące. Twoje posiłki nie będą monotonne, a jednocześnie będą zawierały mniej tłuszczy, a za to więcej owoców i warzyw, co jest niezwykle ważne w diecie seniora.