Królewski deser w rytmie wege? Nic prostszego. Pod warunkiem, że przygotujesz cudowne wegańskie ciasto kokosowe. Wypróbuj nasz przepis – lepszego nie znajdziesz. 🙂
Wegańskie ciasto kokosowe
Składniki
- 200 g mąki
- 100 g wiórków kokosowych Bakalland
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 200 g cukru
- 350 ml mleka kokosowego
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 50 g czekolady
Podobno ludzie dzielą się na wielkich miłośników kokosa i tych, którzy za nim nie przepadają. Jeśli należycie do pierwszej grupy, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość mieszamy. Odmierzamy 300 ml mleka kokosowego, delikatnie je podgrzewamy do rozpuszczenia i następnie dodajemy do pozostałych składników mieszając. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręczą. Do formy wlewamy 2/3 przygotowanej masy. Do pozostałej dodajemy kakao i po wymieszaniu, wykładamy punktowo łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy w „kąpieli wodnej” w 50 ml mleka kokosowego. Po wystygnięciu ciasta pokrywamy je przygotowanym sosem czekoladowym.
Aloha! Ciasto kokosowe gotowe!
Artykuł powstał we współpracy z Delecta