Go to content

Zaufaj swojemu ciału, zwracaj uwagę na sygnały jakie wysyła. Sprawdź, czego brakuje w twoim organizmie

Fot. Pixabay / unsplash / CC0 Public Domain

W codziennym biegu między pracą, domem a dziećmi, nie zwracasz szczególnej uwagi na sygnały, które w subtelny sposób wysyła twoje ciało. Nie musisz być lekarzem, byś mogła samodzielnie rozpoznać, że dzieje się coś niedobrego dla ciebie. Jeśli coś budzi twój niepokój, sprawdź jaki jest tego powód – wypadające włosy, łamliwe paznokcie czy kłopoty z koncentracją, temu naprawdę da się zaradzić.

Z czego wynika niedobór witamin?

Awitaminoza – czyli fachowa nazwa określająca wystąpienie niedoboru witamin w organizmie, ma proste przyczyny. Długotrwała dieta uboga w owoce, warzywa i produkty zawierające pełne zboża może skutkować niedoborami witamin i minerałów. Zimowe miesiące sprawiają, że nie ma takiego wyboru warzyw i owoców jak w lecie, a te, które można kupić, zawierają mniej wartości odżywczych. Jeśli żyjesz w ciągłym pospiechu, zamiast spożywać zbilansowane pożywienie, sięgasz po szybkie, niezdrowe przekąski, które tłumią głód nie dostarczając ważnych dla organizmu składników. A jeśli w dodatku jesteś na diecie odchudzającej,  zapewne ograniczasz nie tylko liczbę kalorii, ale i witamin. Efekty niedoboru? Możesz zobaczyć nie tylko w lustrze, ale i odczuć na własnej skórze skutki buntu do tej pory działającego bez zarzutu organizmu.

Objawy niedoboru witamin zależą od wpływu danej witaminy na organizm

Oto wykaz konsekwencji niedoboru najważniejszych witamin, bez których nie moglibyśmy prawidłowo funkcjonować każdego dnia.

Witamina A

Odpowiada za poprawną czynność tkanki nabłonkowej, zapobiega zakażeniom układu pokarmowego i oddechowego. Jej niedobór powoduje upośledzenie wzroku, więc może dręczyć cię wrażenie suchych spojówek, złego widzenia po zmroku (tzw. kurza ślepota), oraz stany zapalne układu oddechowego. Zbyt mała ilość witaminy A opóźnia wzrost, wpływa na brak apetytu, wywołuje bóle stawów, wypadanie włosów a także złuszczanie się i przesuszenie skóry oraz biegunkę. Jej źródłem są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego ( pod postacią retinolu), jak i roślinnego (pod postacią karetonoidów). Najważniejszym jej źródłem są podroby, niektóre gatunki ryb, jaja, a w formie roślinnej dostarczymy ją sobie w marchwi, szpinaku, czerwonej papryce, sałacie, morelach, brzoskwiniach, śliwkach i wiśniach.

Witaminy z grupy B

Wpływają one na wiele procesów w organizmie, dzięki którym może on poprawnie funkcjonować. Braki m.in. uwidaczniają się poprzez zaburzenia ze strony układu nerwowego, zaników mięśniowych, braku apetytu, zaburzeń trawienia, zmniejszenia masy ciała, niedokrwistości, problemów z pamięcią i wielu innych. Dostarczymy ją do organizmu w mleku, jogurtach naturalnych, białych serach, kefirach, jajach, drobiu, przetworach zbożowych z pełnego ziarna. Pozostałe witaminy z tej grupy również występują w produktach pochodzenia zwierzęcego, oraz warzywach liściastych, roślinach strączkowych, grzybach, otrębach, rybach, drożdżach, ciemnym ryżu, a także  w wielu owocach.

Witamina C

Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i toksyn, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki regularnemu dostarczaniu jej do organizmu, chroni go przed starzeniem się, a także przeziębieniami, infekcjami wirusowymi, oraz chorobami serca i nowotworami. Jej niedobór jest przyczyną zmian zapalno-martwiczych dziąseł, wypadania zębów i krwawieniem z błon śluzowych jamy ustnej. Mogą zdarzać się krwotoki, zaburzenia apetytu, zaparcia, biegunki, wybroczynami, anemia. Bardzo dobrym źródłem witaminy C jest suszona dzika róża, czarna porzeczka, czerwona papryka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, kapusta (szczególnie kwaszona), pomidory i oczywiście cytrusy.

Witamina D

Organizm wytwarza ją pod wpływem działania promieni słonecznych. Zimą, z powodu małej ilości słońca, może wystąpić jej deficyt w organizmie, co objawia się  osteomalacją, czyli niedostateczną mineralizacją kości, a w konsekwencji ich łamliwością a nawet wystąpieniem osteoporozy. Należy uzupełniać jej braki, by nie dopuścić do powstania niedoboru, dzięki suplementom, np. Nordic Vitamin D3. Zawiera ona cholekacyferol, naturalną, najłatwiej wchłanialną i przyswajalną formę witaminy D3. Każda porcja dostarcza 1000 I.U. witaminy D3 zatopionej w oliwie z oliwek extra virgin zawierającej naturalny, zdrowy dla serca jednonienasycony kwas oleinowy (omega-9). 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Witamina E

Wzmacnia odporność, wpływa na stan skóry oraz funkcjonowanie całego organizmu a także płodność. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziałającym uszkodzeniu komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Bierze udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i przeciwdziała zakrzepom. Znajdziesz ją w oleju słonecznikowym, kukurydzianym i z pestek winogron, w orzechach laskowych, migdałach, ziarnach zbóż, i tłustych rybach morskich.

Kwasy omega 3

Co prawda nie są to witaminy, a niezbędne nienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jednak ich niedobór w organizmie przynosi przykre konsekwencje, wpływając niekorzystnie na nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz pracę mózgu, zaburzenia procesu uczenia się i koncentracji.  Odpowiednie spożycie kwasów omega-3 hamuje powstawanie reakcji typu alergicznego, wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami, chorobami autoimmunologicznymi czy innymi. Kwasy NNKT nie są syntetyzowane w organizmie, musimy więc dostarczać je wraz z pożywieniem i suplementacją. Najlepszym źródłem tych kwasów są tłuste ryby morskie, jednak w społeczeństwie ich spożycie jest niewystarczające. Aby zapobiec skutkom niedoboru, należy dostarczyć ich do organizmu drogą suplementacji. Rozwiązaniem jest przyjmowanie suplementu diety, np.  Complete Omega Xtra. Dostarcza on pełnego spectrum niezbędnych kwasów tłuszczowych poprzez połączenie skoncentrowanych kwasów omega-3: EPA i DHA z olejów rybich i GLA z oleju z ogórecznika oraz kwasy omega-9. Ta wzmocniona formuła kwasów omega oferuje najwyższy poziom wsparcia dla układu krążenia, przemiany materii, zdrowego mózgu, dobrego nastroju, zdrowych stawów i skóry. Także w wersji dla dzieci w suplemencie diety Children`s DHA w kapsułkach oraz formie płynnej.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe


Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitamins &More