Lifestyle Uroda Zdrowie

Zaufaj swojemu ciału, zwracaj uwagę na sygnały jakie wysyła. Sprawdź, czego brakuje w twoim organizmie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 kwietnia 2016
Fot. Pixabay / unsplash / CC0 Public Domain
 

W codziennym biegu między pracą, domem a dziećmi, nie zwracasz szczególnej uwagi na sygnały, które w subtelny sposób wysyła twoje ciało. Nie musisz być lekarzem, byś mogła samodzielnie rozpoznać, że dzieje się coś niedobrego dla ciebie. Jeśli coś budzi twój niepokój, sprawdź jaki jest tego powód – wypadające włosy, łamliwe paznokcie czy kłopoty z koncentracją, temu naprawdę da się zaradzić.

Z czego wynika niedobór witamin?

Awitaminoza – czyli fachowa nazwa określająca wystąpienie niedoboru witamin w organizmie, ma proste przyczyny. Długotrwała dieta uboga w owoce, warzywa i produkty zawierające pełne zboża może skutkować niedoborami witamin i minerałów. Zimowe miesiące sprawiają, że nie ma takiego wyboru warzyw i owoców jak w lecie, a te, które można kupić, zawierają mniej wartości odżywczych. Jeśli żyjesz w ciągłym pospiechu, zamiast spożywać zbilansowane pożywienie, sięgasz po szybkie, niezdrowe przekąski, które tłumią głód nie dostarczając ważnych dla organizmu składników. A jeśli w dodatku jesteś na diecie odchudzającej,  zapewne ograniczasz nie tylko liczbę kalorii, ale i witamin. Efekty niedoboru? Możesz zobaczyć nie tylko w lustrze, ale i odczuć na własnej skórze skutki buntu do tej pory działającego bez zarzutu organizmu.

Objawy niedoboru witamin zależą od wpływu danej witaminy na organizm

Oto wykaz konsekwencji niedoboru najważniejszych witamin, bez których nie moglibyśmy prawidłowo funkcjonować każdego dnia.

Witamina A

Odpowiada za poprawną czynność tkanki nabłonkowej, zapobiega zakażeniom układu pokarmowego i oddechowego. Jej niedobór powoduje upośledzenie wzroku, więc może dręczyć cię wrażenie suchych spojówek, złego widzenia po zmroku (tzw. kurza ślepota), oraz stany zapalne układu oddechowego. Zbyt mała ilość witaminy A opóźnia wzrost, wpływa na brak apetytu, wywołuje bóle stawów, wypadanie włosów a także złuszczanie się i przesuszenie skóry oraz biegunkę. Jej źródłem są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego ( pod postacią retinolu), jak i roślinnego (pod postacią karetonoidów). Najważniejszym jej źródłem są podroby, niektóre gatunki ryb, jaja, a w formie roślinnej dostarczymy ją sobie w marchwi, szpinaku, czerwonej papryce, sałacie, morelach, brzoskwiniach, śliwkach i wiśniach.

Witaminy z grupy B

Wpływają one na wiele procesów w organizmie, dzięki którym może on poprawnie funkcjonować. Braki m.in. uwidaczniają się poprzez zaburzenia ze strony układu nerwowego, zaników mięśniowych, braku apetytu, zaburzeń trawienia, zmniejszenia masy ciała, niedokrwistości, problemów z pamięcią i wielu innych. Dostarczymy ją do organizmu w mleku, jogurtach naturalnych, białych serach, kefirach, jajach, drobiu, przetworach zbożowych z pełnego ziarna. Pozostałe witaminy z tej grupy również występują w produktach pochodzenia zwierzęcego, oraz warzywach liściastych, roślinach strączkowych, grzybach, otrębach, rybach, drożdżach, ciemnym ryżu, a także  w wielu owocach.

Witamina C

Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i toksyn, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki regularnemu dostarczaniu jej do organizmu, chroni go przed starzeniem się, a także przeziębieniami, infekcjami wirusowymi, oraz chorobami serca i nowotworami. Jej niedobór jest przyczyną zmian zapalno-martwiczych dziąseł, wypadania zębów i krwawieniem z błon śluzowych jamy ustnej. Mogą zdarzać się krwotoki, zaburzenia apetytu, zaparcia, biegunki, wybroczynami, anemia. Bardzo dobrym źródłem witaminy C jest suszona dzika róża, czarna porzeczka, czerwona papryka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, kapusta (szczególnie kwaszona), pomidory i oczywiście cytrusy.

Witamina D

Organizm wytwarza ją pod wpływem działania promieni słonecznych. Zimą, z powodu małej ilości słońca, może wystąpić jej deficyt w organizmie, co objawia się  osteomalacją, czyli niedostateczną mineralizacją kości, a w konsekwencji ich łamliwością a nawet wystąpieniem osteoporozy. Należy uzupełniać jej braki, by nie dopuścić do powstania niedoboru, dzięki suplementom, np. Nordic Vitamin D3. Zawiera ona cholekacyferol, naturalną, najłatwiej wchłanialną i przyswajalną formę witaminy D3. Każda porcja dostarcza 1000 I.U. witaminy D3 zatopionej w oliwie z oliwek extra virgin zawierającej naturalny, zdrowy dla serca jednonienasycony kwas oleinowy (omega-9). 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Witamina E

Wzmacnia odporność, wpływa na stan skóry oraz funkcjonowanie całego organizmu a także płodność. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziałającym uszkodzeniu komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Bierze udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i przeciwdziała zakrzepom. Znajdziesz ją w oleju słonecznikowym, kukurydzianym i z pestek winogron, w orzechach laskowych, migdałach, ziarnach zbóż, i tłustych rybach morskich.

Kwasy omega 3

Co prawda nie są to witaminy, a niezbędne nienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jednak ich niedobór w organizmie przynosi przykre konsekwencje, wpływając niekorzystnie na nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz pracę mózgu, zaburzenia procesu uczenia się i koncentracji.  Odpowiednie spożycie kwasów omega-3 hamuje powstawanie reakcji typu alergicznego, wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami, chorobami autoimmunologicznymi czy innymi. Kwasy NNKT nie są syntetyzowane w organizmie, musimy więc dostarczać je wraz z pożywieniem i suplementacją. Najlepszym źródłem tych kwasów są tłuste ryby morskie, jednak w społeczeństwie ich spożycie jest niewystarczające. Aby zapobiec skutkom niedoboru, należy dostarczyć ich do organizmu drogą suplementacji. Rozwiązaniem jest przyjmowanie suplementu diety, np.  Complete Omega Xtra. Dostarcza on pełnego spectrum niezbędnych kwasów tłuszczowych poprzez połączenie skoncentrowanych kwasów omega-3: EPA i DHA z olejów rybich i GLA z oleju z ogórecznika oraz kwasy omega-9. Ta wzmocniona formuła kwasów omega oferuje najwyższy poziom wsparcia dla układu krążenia, przemiany materii, zdrowego mózgu, dobrego nastroju, zdrowych stawów i skóry. Także w wersji dla dzieci w suplemencie diety Children`s DHA w kapsułkach oraz formie płynnej.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe


Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitamins &More

 


Lifestyle Uroda Zdrowie

„W imieniu dzieci skazanych na życie”. List Agaty Komorowskiej

Redakcja
Redakcja
7 kwietnia 2016
"W imieniu dzieci skazanych na życie". List Agaty Komorowskiej
Fot. Archiwum prywatne | Blog www.agatakomorowska.pl
 

Jestem matką trojga dzieci. Jedno zdrowe, grzecznie wyprodukowane i urodzone po ślubie. Drugie, no cóż, klasyfikowało się do aborcji, bo ma zespół Downa. Trzecie, to efekt czyjejś decyzji o nieaborcji, czyli zaadoptowane jako niemowlę. Nigdy aborcji nie miałam, ale z racji niezwykłych dzieci, które mam, co nieco o sprawach okołoaborcyjnych wiem. Mam też inne doświadczenie, które upoważnia mnie do wypowiedzi w tej sprawie: 11 lat temu, razem z Papieżem Janem Pawłem II umierało moje nienarodzone dziecko.

Świadomie izoluję się od mediów. Nie nasiąkam żadną propagandą. Nie słucham, nie oglądam i nie wypowiadam się w sprawach politycznych. Jedyne co odbieram to Facebooka, którego też porządnie okroiłam ze znajomych, którzy lubują się w aferach państwowych i innych negatywnych przekazach. Ale tym razem polityka weszła mi tam, gdzie nie powinna. Tego co się dzieje teraz nie mogę pozostawić bez odpowiedzi, bo czuję się patriotką, a patrioci jednak walczą, gdy kraj okrywa hańba. A ta hańba dotyczy nie tylko Polek, ale całego nowego pokolenia małych, niechcianych, okaleczonych, upośledzonych i porzuconych Polaków. I to w ich imieniu przemawiam, bo kobiety potrafią same o siebie zawalczyć. Dzieci nie.

Szanowni Duchowni i Politycy,

Szanuję Wasze poglądy, Wasze prawo do wolnej wypowiedzi, zgodnej z Waszym sumieniem. Szanuję Was jako ludzi. Wierzę, że nie chcecie źle. Więcej, wierzę, że chcecie dobrze, bo w głębi duszy jesteście dobrymi ludźmi. Dlatego chciałam Wam opowiedzieć o kilku sprawach, które pomogą Wam podejmować dobre decyzje.

11 lat temu, razem z naszym ukochanym Janem Pawłem II umierało moje II-gie dziecko. Ciąża była młoda, zaledwie kilka tygodni. Czekałam na nią (albo jego) 4 lata. W tym czasie wykupiłam cały krajowy zapas testów owulacyjnych i ciążowych. W kwietniu 2005 roku leżałam przed telewizorem z nogami zawiązanymi na supeł. Skurcze przeszywały moje podbrzusze. W internecie rozpaczliwie szukałam uzasadnienia tego co przeżywam. Czytałam o „układaniu się” płodu, co może powodować krwawienie i skurcze. Mój płód jednak nie żył. Nigdy żadne USG nie odnotowało bicia jego serca, choć obecność zarodka, owszem tak. Za to ja odnotowałam bicie mojego serca dla dziecka w moim brzuchu. Za każdym razem, kiedy szłam do toalety i zmieniałam przesiąkniętą krwią podpaskę, miałam nadzieję, że jakimś cudem moje dziecko przeżyje, że będzie dane mi je urodzić. Niestety Bóg chciał inaczej. Poroniłam. Moje dziecko miałoby dzisiaj lat 10. Nie ma, bo go nie ma. Jego strata była dla mnie niewyobrażalnym bólem, przy którym bóle porodowe, to czysta przyjemność. I teraz, w obliczu takiej straty i takiego cierpienia mogłabym zostać oskarżona o umyślne spowodowanie śmierci mojego nienarodzonego dziecka, o umyślne wywołanie poronienia. Moja sprawa byłaby badana, a ja w mojej żałobie poddana serii podchwytliwych pytań. Motyw do domniemanej aborcji znajdzie się zawsze: może nie miałam czasu na kolejne dziecko, bo firma właśnie odnosiła sukcesy, może uznałam że jedno dziecko wystarczy, może nie chciałam rozciągniętego brzucha i wyciągniętych cycków. Pewnie mogłabym tak długo, bo wyprodukować absurd nie jest trudno. Trudno natomiast żyć ze świadomością, że moje dziecko ze mnie wypłynęło, a ja nawet nie byłam pewna kiedy. Takiej kobiecie należy się wsparcie, nie przesłuchanie.

Niecałe dwa lata później urodził się Krystian. Pół godziny po porodzie dowiedziałam się, że ma zespół Downa. Gdybym dowiedziała się kilka miesięcy wcześniej miałabym prawo do aborcji. Nie wiem co bym zrobiła. Szczerze mówię, że nie wiem. Ale Bóg (nie kościół, ani żaden polityk) chciał, żebym urodziła, bo tej informacji nie miałam. Dzisiaj dziękuję Bogu za tę niewiedzę, bo wchodzenie w jego kompetencje byłoby ponad moje siły. Krystian żyje, kocham go i jestem wdzięczna za wszystko czego z nim doświadczam, ale życie z nim nie jest łatwe. Nie każdy chce, nie każdy się zdecyduje, nie każdy zaakceptuje. I tu nasuwa się bardzo ważna kwestia. Zmuszanie kobiety do donoszenia chorego dziecka… Szanowni Państwo, pomyślcie przez chwilę o dziecku, które tak bardzo pragniecie ratować! Takie dziecko potrzebuje podwójnej dawki miłości, 100% więcej cierpliwości, a 500 zł miesięcznie nie starczy nawet na waciki. Dzieci chore i upośledzone potrzebują czułości, miłości, akceptacji i ogromnej ilości środków finansowych. Wyobraź sobie szanowny Panie Pośle, że ktoś Cię zmusza do adopcji takiego dziecka. Po prostu nakaz Prezesa. Popierasz partię, przyjmujesz upośledzone dziecko pod dach. Musisz. Nikt Cię nie pyta. Księże Proboszczu, Pan również. Już jutro maleńka dziewczynka z wodogłowiem i rozszczepem kręgosłupa wyląduje u Księdza na plebanii. Nie ma, że nie chcę, nie mogę, nie umiem. I co teraz? Czy sądzicie, że będziecie kochać, troszczyć się i walczyć o lepszy byt tego maleństwa, czy zaczniecie się modlić, tak modlić, żeby umarło. Będziesz, kochany Pośle z obrzydzeniem zmieniał pieluchy i to dopiero wtedy, gdy kupa będzie się wylewała. Zaraz, jakie pieluchy, o czym ja mówię. Worki na odchody, bo to dziecko się nie wypróżnia. Ma dziury w swoim ciele w odpowiednich miejscach i przytwierdzone worki, które trzeba regularnie wymieniać. I tak już na zawsze, aż do śmierci Twojej lub Jego. Coś o tym wiem, bo kilkakrotnie z Krystianem w szpitalu przebywałam podczas, gdy jego dziura w brzuchu była najpierw robiona, a dwa lata później zaszywana. Widziałam dzieci, które wyglądały świetnie od szyi w górę, ale pod kocykiem krył się prawdziwy koszmar. No więc? Jak się żyje z takim nakazem, z takim wyrokiem? Zakaz aborcji, to taki właśnie wyrok.

Kochani Panowie, wielu z Was ma córeczki. Takie najukochańsze, najcudowniejsze córusie tatusia. Gdy córeczka ma 12 lat wysyłacie ją na obóz językowy, a tam, koledzy ze starszej grupy przemycili alkohol, wypili, zaszumiało, weszli do pokoju Waszej Księżniczki i brutalnie zgwałcili. Córeczka w szoku i … w ciąży. Musi donosić, bo usunąć NIE WOLNO. Rodzi, zabieracie do domu i każdego dnia obserwujecie to nasienie gwałciciela. Czy to dziecko jest winne? Nie. Ale czy zgwałcone dziecko będzie w stanie kochać, troszczyć się i całować z czułością owoc gwałtu. Nie sądzę. Podejrzewam, że cała Wasza rodzina będzie odnosiła się do tego dziecka z nienawiścią, pogardą i wrogością. I co to uratowane przez Waszą ustawę, niewinne dziecko będzie czuło? Na jakiego człowieka wyrośnie?

No tak, ale można oddać do adopcji i jak to któryś mądry polityk stwierdził, kolejki po takie dzieci już zapewne stoją. Po pierwsze większość nie odda, bo nasze społeczeństwo potępia matki, które zrzekają się swoich dzieci. Kobieta, która pozostawia dziecko w szpitalu nie ma wytatuowane na czole, że owo dziecko jest dzieckiem oprawcy. Jest z góry traktowana jak wyrodna i wredna matka, potwór, dewiantka, bo nie chce swojego dziecka. No więc nie odda, a jeśli nawet zbierze w sobie wystarczająco dużo siły by się zrzec przy porodzie, to takie dziecko ma marne szanse na adopcję. Procedura adopcyjna mojej córki trwała dwa lata. W tym czasie trochę się dowiedziałam, trochę widziałam, trochę słyszałam. Ośrodek adopcyjny musi poinformować potencjalnych rodziców o wszystkim co sam wie na temat dziecka. No i jak myślicie, ile osób będzie chciało owoc gwałciciela-pedofila, albo szpetnie zniekształcone i głęboko upośledzone maleństwo? A może Pan Panie Pośle? Nie? No to komu?

Jeśli wszystkie te dzieci, które urodzić się nie miały zostaną jednak urodzone, nasz kraj stanie przed problemem przeładowanych Domów Dziecka, pełnych upośledzonych, chorych, zdeformowanych i okaleczonych dzieci. Czekają nas pełne ośrodki wychowawcze, w których skończą wszystkie te niekochane, znienawidzone i odrzucone dzieci, bo jak Wam się zdaje, na jakich ludzi zaczną wyrastać. Czy będzie miał kto prowadzić ich za rękę przez okres dojrzewania, czy ich rodzice będą mieli cierpliwość do ich wybryków? Ty byś miał drogi Pośle do dojrzewającego syna Twojej zgwałconej córki?

Nie pozostanie nic innego jak zmienić plebanie i klasztory w domy dziecka, a kościoły w ośrodki wychowawcze i wprowadzić przymus adopcyjny dla zwolenników partyjnych. Bo ktoś, gdzieś tymi szczęśliwie ocalonymi i tym samym skrzywdzonymi dziećmi będzie musiał się zaopiekować.

Osobiście nie jestem zainteresowana aborcją, więc wątek pozostawienia sobie drogi do usuwania możemy pominąć. Mój okres rozrodczy niebawem się skończy, a na ten czas dobrze się zabezpieczyłam. Kocham wszystkie moje dzieci, żadnego bym nie oddała, ani nie zabiła, ale w moim przypadku faktycznie to Bóg zdecydował. Żaden z Was drodzy Panowie, tylko sam Bóg. Dlatego mnie było łatwo. Nie musiałam decydować. Uważam jednak, że w pewnych przypadkach, to kobieta, rodzice, powinni podjąć tą trudną decyzję. Dlatego na swoim blogu piszę o wszystkim, tym co ładne i o tym co brzydkie. Piszę też o tym jak cieszyć się życiem z dzieckiem niepełnosprawnym, ale uważam, że jeśli ktoś tego dziecka nie chce, to powinien mieć prawo go nie rodzić. Bo nie ma nic gorszego niż być zmuszanym do miłości. To też jest gwałt, tyle że na duszy. A dla dziecka, które potrzebuje specjalnej troski, być zmuszonym do życia bez miłości, to jest gwałt na nieletnich, bezbronnych duszyczkach.

Człowiek zmuszany gwałtem do czegokolwiek będzie się bronił na wszystkie możliwe sposoby, nawet wieszakiem. Bóg zaufał człowiekowi dając nam wolną wolę. Dlaczego Panowie nie potraficie tego uszanować pozostawiąc wolny wybór?

Szanowni Panowie, w razie wątpliwości jestem do dyspozycji. Chętnie odpowiem na Wasze pytania, jeśli któregoś z Was interesują szczegóły wychowywania niepełnosprawnego dziecka, adopcji, czy poronień. Macie tu 3 w 1, więc pytajcie: kontakt@agatakomorowska.pl

Z wyrazami szacunku dla każdego życia,
Agata Komorowska

linia 2px

List Agaty Komorowskiej pochodzi z bloga autorki i został opublikowany za jej zgodą.

agata komorowska awatar2Agata Komorowska
Prowadzi bloga z wielkiej miłości – do siebie, swoich dzieci i do Ciebie. Pisze szczerze o życiu. O dzieciach, adopcji, zespole Downa, depresji, rozwodzie i o miłości. O wszystkim czego sama doświadczyła. Pisze, bo kocha życie i kocha o tym pisać. A czy to co robi jest wielkie? Dla jednych tak, dla innych pewnie nie. I to dla niej jest zupełnie OK:-)

„Im więcej doświadczam tym bardziej wierzę w to, że wszystkie doświadczenia, bez względu na to jak wiele bólu nam sprawiają, są dobre. Mam wielką nadzieję, że moje doświadczenia pomogą tym, którzy znajdą się w podobnych sytuacjach. To egoistyczne pragnienie, bo istnienie nie tylko dla siebie, ale dla innych, sprawia mi ogromną przyjemność. Po to tu jestem:-)”

www.agatakomorowska.pl


Lifestyle Uroda Zdrowie

Myślisz, że o zielonej herbacie wiesz już wszystko? Sprawdź więc zalety zielonej herbaty matcha

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 kwietnia 2016
Fot. Pixabay / freephotocc / CC0 Public Domain

Zielona herbata znalazła uznanie na całym świecie, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi oraz prozdrowotnym właściwościom. I nie można się dziwić, że ten szlachetny napój pochodzący z Dalekiego Wschodu, z sukcesem rozprzestrzenił się na globie.

Skąd się bierze zielona herbata?

Ciekawe jest to, że zielona, biała, czerwona i czarna herbata pochodzą z tej samej rośliny – Camellia Sinensis. Herbata, która dociera do nas, najczęściej pochodzi z Chin, Sir Lanki i Indii, a rzadziej z Kenii, Malawi, Argentyny, Indonezji, Wietnamu i Turcji. Proces tworzenia finalnego produktu, od zerwania listków herbaty po ich zaparzenie wymaga trochę czasu. Najpierw po ręcznym zebraniu liście rozkłada się na dużych stołach z siatki, na których odparowują nadmiar wody stając się miękkie, co ułatwia ich krojenie. Podczas krojenia uwalniane są enzymy i następuje utlenienie herbaty. Zielona herbata jest krócej utleniania, a czasem proces jest pomijany, dzięki czemu zachowuje swój zielony kolor i charakterystyczny smak. Rozdrobnione liście zsypuje się do specjalnych wózków, w których przez kilkadziesiąt minut zachodzi proces fermentacji, czyli utleniania, na koniec czeka je suszenie.

Parzenie zielonej herbaty

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Przywykliśmy do tego, że czarną herbatę zalewamy od razu po zagotowaniu wody wrzątkiem. W przypadku zielonej herbaty zwykłe parzenie zamienia się w rytuał, który ma za zadanie wydobyć ukryty w listkach smak i aromat rośliny. Aby napar zachował najlepsze właściwości, listki należy parzyć w ogrzanym wrzącą wodą,  do sucha wytartym porcelanowym czajniczku. Temperatura wody, w zależności od gatunku herbaty, waha się pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza. Czas parzenia zależy od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Herbaty o rozdrobnione parzy się krótko, a zawierające duże liście parzy się dłużej. Zaparzanie około 3 minut powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar pobudza. Wydłużenie czasu parzenia daje napar o działaniu relaksującym. Z tych samych liści można uzyskać kolejne, delikatniejsze napary, nawet po 2 -3 zaparzeniach.

Cenne właściwości dla zdrowia

Od dawna są znane dobroczynne właściwości naparu z zielonej herbaty. Wynikają one z zawartości przeciwutleniaczy, czyli związków usuwających z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Przypisuje się jej właściwości wpływające na zahamowanie rozwoju bakterii w układzie pokarmowym, oraz pozytywny wpływ na jego pracę podczas wydzielania soków trawiennych. Zielona herbata wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poprawę krążenia, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Flawonoidy w herbacie wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Zielona herbata zawiera również witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, którym przypisuje się przeciwdziałanie wystąpienia nowotworów. Chroni zęby przed próchnicą z powodu zawartości fluoru, oraz może pomóc w złagodzeniu stanu zapalnego i bólu związanego z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Pobudza działanie pęcherza moczowego, przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu oraz przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, co ma pozytywny wpływ na proces odchudzania.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Zielona herbata w służbie urody

Pozytywny wpływ zielonej herbaty nie ogranicza się tylko do działania ochronnego na organizm oraz przyspieszenia metabolizmu w procesie odchudzania. Napar z jej listków stosuje się również z powodzeniem w kosmetyce. Wystarczy nadmienić, że opóźnia ona proces starzenia się skóry, nawilża i ujędrnia ją. Łagodzi także podrażnienia,  stany zapalne, a także ułatwia walkę z cellulitem, nic więc dziwnego, że określa się ją mianem symbolu zdrowia i młodości. Można ją wykorzystać na wiele sposobów, np. przygotowując napar z listków, który oczyszcza i tonizuje skórę twarzy. Podobnie można wykorzystać ja samodzielnie w domu, czyniąc z niego bazę dla maseczek na twarz, płukanek do włosów oraz kompres na zmęczone, opuchnięte powieki.

Przechowuj mądrze suszone listki

Zielona herbata cechuje się łatwością wchłaniania obcych aromatów, więc nieodpowiednio przechowywana, może zmienić swój wyjątkowy zapach. Aby temu zapobiec, należy trzymać ją w zamykanych, nieprzeźroczystych naczyniach ze szkła lub porcelany, lub szczelnych puszek z blachy, które nie posiadają swojego zapachu.  Zwykłej zielonej herbaty nie warto wkładać do lodówki, bo może to wpłynąć na jej smak. Natomiast matcha powinna tam trafić po otwarciu, gdyż zapobiega to utlenianiu antyoksydantów.

Zielona herbata matcha – poznaj jej wyjątkowość 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Matcha to znany już w starożytności odcień japońskiej zielonej herbaty. Prawdziwa matcha to tylko drobne, najwyższe liście krzewu herbacianego (bez żył i łodyg), powoli roztarte  kamieniem do  proszku, który rozpuszcza się w gorącej wodzie. Jest to jedyna forma herbaty w której cały liść jest zużywany, co daje 100% potężnego arsenału składników odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Matcha to herbata bogata w EGCG (polifenol galusan epigallokatechiny), który zwiększa liczbę Limfocytów T, należących do układu odpornościowego i jest silnym antyoksydantem. Matcha jest najwyższym źródłem naturalnej  L-teaniny, rzadkiego aminokwasu, który pomaga osiągnąć stan relaksu i koncentracji. Zawiera także witaminę C, wapń, magnez, chrom, selen i cynk oraz wiele innych składników odżywczych, witamin i minerałów i łatwo przyswajalny błonnik. Jest 10 razy silniejsza od zwykłej herbaty i zapewnia przedłużony zapas energii na okres do 4 godzin, pozytywnie wpływając na koncentrację i energię do działania.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Najlepiej posłuży zdrowiu Organiczna DōMatcha®, która jest certyfikowana przez JONA (Japan Organic and Natural Foods Association) i  JAS (Japan Agriculture Standard), które wprowadzają  bardzo  rygorystyczne  przepisy i wymagają wyższych standardów niż certyfikacja północnoamerykańskich stowarzyszeń. Wymagają one stosowania tylko nawozów naturalnych i upraw herbaty wolnej od chemii na co najmniej 3 lat przed certyfikacją. Organiczna DōMatcha® jest również certyfikowana przez  AB (Agriculture Biologique). Ekologiczne produkty opatrzone tym logo muszą zawierać więcej niż 95%  składników organicznych. Organiczna DōMatcha® jest również certyfikowana przez Eu Algriculture, organ Wspólnoty Europejskiej. Posiada także certyfikat koszerności.


Wpis powstał we współpracy z firmą Vitamins&More

 


Zobacz także

Miniogródek na balkonie. Nawet w bloku możesz mieć zioła, owoce i warzywa z własnej uprawy!

Jeśli kogoś kochasz, zrób mu filiżankę kawy. To symbol przyjaźni i miłości, który umocni waszą więź

Kryzys po 40-tce

Kryzys po 40-tce? To jak zrzucanie z siebie starej skóry. Zupełnie inny rozdział w życiu