Nasze babcie nie mając w zanadrzu specjalistycznych kosmetyków, pielęgnowały swą urodę prostymi sposobami, zaczerpniętymi prosto z natury. Ty wcale nie musisz chodzić po łąkach i zbierać zioła w okresie ich kwitnienia, aby wypróbować sposób na lśniące włosy.
Podążaj śladem Japonek, które od dawna korzystają z tego sekretu dla zdrowia włosów i sięgnij po … ryż!
A dokładnie po wodę ryżową, która do pielęgnacji włosów wykorzystywana jest od ponad czterech tysięcy lat. A wszystko za sprawą ukrytego w niej bogactwa witamin, minerałów i protein które odżywiają włosy. Nie musisz kupować gotowego produktu, możesz zrobić go samodzielnie we własnej kuchni.
Woda ryżowa – przepis
- Ugotuj ryż, ale dodaj odrobinę więcej wody.
- Po ugotowaniu odcedź wodę do miseczki i ostudź. Oto twoja woda ryżowa
- Umyj tak jak zawsze włosy, spłucz szampon, przelej wodę ryżową na włosy i pozwól jej zadziałać przez przez 2-3 minuty.
- Na koniec płucz i ciesz się fantastycznym efektem.
PS: Jeśli chcesz zostawić swoją wodę ryżową na później – przechowuj ja w zamkniętym słoiczku w lodówce.