Uroda

Placki – 7 przepisów na placki z warzyw lub z owocami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
13 listopada 2020
placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami
Fot. iStock
 

Placki można przygotować na różne sposoby, z warzywami lub owocami, serwowane z sosem, gulaszem czy śmietaną. Możliwości jest wiele, podobnie jak przepisów, dzięki którym można w prosty sposób stworzyć smaczne i nieskomplikowane danie na ciepło. Placki pod różną postacią sprawdzą się nie tylko na obiad, ale także jako przekąska.

Uwielbiamy się nimi zajadać, choć do dietetycznych dań nie należą. Jednak od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić bez większych wyrzutów sumienia. Zebraliśmy najciekawsze przepisy na placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami. W morzu przepisów każdy znajdzie coś dla siebie.

Placki ziemniaczane — przepis podstawowy

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStcok

Placki ziemniaczane przepis podstawowy — składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami — cukrem i śmietaną, z sosem, lub gulaszem.

Placki z cukinii — przepis  

Fot. iStock

Placki z cukinii — składniki: 

  • 2 małe cukinie
  • cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinie obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól delikatnie, by puściły nadmiar soku. Po 15 minutach odciśnij, przełóż do miski.
  2. Dodaj startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, wbij jajka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dopraw do smaku pieprzem. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym.

Placki z jabłkami i cynamonem — przepis

placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami

Fot. iStock

Placki z jabłkami i cynamonem — składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jabłka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. Do miski wlej mleko, wbij jajka, wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon — zmiksuj wszystko mikserem.
  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubszą kostkę i dodaj do ciasta — zamieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niewielkie placki i smaż na złoty kolor z obydwu stron.
  4. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Placki bananowe — przepis

placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami

Fot. iStock

Placki bananowe — składniki: 

  • 2 banany
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do miski przełóż jogurt, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niewielkie placki i smaż na złoty kolor z jednej strony. W połowie czasu smażenia na górę (surową stronę) każdego placka połóż 1-2 plasterki banana.
  4. Placki obróć i dosmaż z drugiej strony. Gdyby banan przywierał, po każdej porcji możesz ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, by nic na powierzchni nie zostało.
  5. Oprósz placki cukrem pudrem i podawaj gorące.

Placki po węgiersku — przepis

placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami

Fot. iStock

Placki po węgiersku — składniki:

Na placki: 

  • 10 niedużych ziemniaków
  • 1/3 szklanki mąki
  • cebula
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Na gulasz:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • 3-4 ząbki czosnku
  •  plastry papryki marynowanej
  • 3 łyżki przyprawy do karkówki
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  •  łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 3/4 szkalnki wody

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Posyp przyprawą do karkówki.
  2. W większym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć mięso i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, smaż ok. 5 minut. Dodaj pokrojone pieczarki i czosnek przepuszczony przez praskę, smaż ok. 10 minut.
  3. Po tym czasie mięso zalej ok. 3/4 szklanki wody, dodaj przyprawy i duś do miękkości.
  4. Tuż przed końcem duszenia dodać pokrojoną marynowaną paprykę. Mąkę wymieszaj z 1/3 szklanki zimnej wody i mieszając ostrożnie wlej do gulaszu, aby zagęścić odpowiednio sos — nie trzeba wlewać całości.

Placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, majeranek, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z  przygotowanym gulaszem.

Placki z dyni — przepis

Fot. iStock

Placki z dyni — składniki:

  • 400 g dyni
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, usuń pestki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą dynię posól i odstaw, by puściła nadmiar soku.
  2. Dynię odciśnij, wymieszaj ze śmietaną, żółtkami i mąką. Z białek ubij na sztywno pianę, wymieszaj ją delikatnie z gotową masą.
  3. Na patelni rozgrzej olej, i smaż placki z dyni na złoty kolor z dwóch stron.

Placki ze śliwkami — przepis

Fot. iStock/placki ze śliwkami

Placki ze śliwkami — składniki: 

  • 0,5 kg śliwek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania placuszków

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki usuwając pestkę.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ok.5 minut). Nie przerywając miksowania dolej śmietanę i mleko.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do ubitej masy. Miksuj aż składniki się połączą i uzyskasz konsystencję gęstej śmietany. Do masy dodaj śliwki i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, piecz  placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Uroda

Placki ziemniaczane na 6 różnych sposobów. Przepisy dla każdego

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
13 listopada 2020
placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika
Fot. iStock

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Mają wielu miłośników — jedni polecają jeść je na słodko, np. ze śmietaną i cukrem, inni wskazują na opcję z sosem lub na słono, jako jedyną możliwość. Trzeba przyznać, że można to danie serwować na różne sposoby i każdego warto spróbować, by wyrobić ostateczny osąd. Sięgnij po przepis na placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika.

Placki ziemniaczane — przepis podstawowy

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStcok

Placki ziemniaczane przepis podstawowy — składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami — śmietaną, z sosem, lub gulaszem.

Placki ziemniaczane z cukinią — przepis 

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStock

Placki ziemniaczane — składniki: 

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • cukinia średniej wielkości
  • jajko
  • cebula
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz  i również zetrzyj.
  2. Cukinię zetrzyj ze skórką (jeżeli ma twardą skórę, obierz ją), dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Placki ziemniaczane z piekarnika — przepis 

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStcok

Placki ziemniaczane z piekarnika — składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz  i również zetrzyj. Dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz, olej. Całość wymieszaj.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Na blaszce uformuj placki i piecz je 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230ºC. Gdy staną się złote i chrupkie, gotowe są do podania w dowolny, ulubiony sposób.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym — przepis 

Fot. iStock

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym — składniki: 

Na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj placki ziemniaczane — ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą.
  2. Przygotuj sos: pieczarki umyj i krój w talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż go przez minutę na rozgrzanej oliwie, na średnim ogniu.
  3. Do czosnku wrzuć pieczarki i smaż na większym ogniu ok. 5 minut.
  4. Dodaj śmietankę i gotuj razem 5 minut. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki i dodaj do sosu. Jeśli trzeba, dodaj sól, pieprz, obsyp sos poszatkowaną natką pietruszki.
  5. Serwuj gorące placki ziemniaczane polane sosem.

Placki ziemniaczane bez jaj — przepis 

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStock

Placki ziemniaczane bez jaj — składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5  szklanki mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier
  • śmietana lub jogurt

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody. Przełóż je do miski, dodaj mąkę i sól do smaku.
  2. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Podawaj gorące z cukrem i śmietaną lub jogurtem.

Placki ziemniaczane z gulaszem (po zbójnicku) — przepis

Placki ziemniaczane z gulaszem (po zbójnicku) — składniki: 

Fot. iStock

Na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Gulasz:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 cebule
  • marchew
  • 2 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chili
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

Placki:

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz, również zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków.
  2. Wbij do miski jajka, dodaj mąkę pszenną, pieprz czarny i sól do smaku. Wymieszaj dobrze.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę i smaż duże placki. Odkładaj każdy z nich na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju na dużej patelni lub w garnku. Czosnek pokrój w cienkie plastry i dorzuć na patelnię do cebuli. Wrzuć mięso z indyka i smaż na wolnym ogniu. Pomidory, jeśli są w całości, pokrój.
  3. Do obsmażonego mięsa wrzuć paprykę, marchewkę oraz pomidory z puszki. Wlej szklankę wrzątku i przykryj patelnię. Duś mięso na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę, chili, cukier, pieprz, kolendrę i sól do smaku.
  4. Placek wyłóż na talerzu, nałóż gulasz i złóż go na pół. Na wierzch wyłóż łyżkę śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.

źródło: www.przyslijprzepis.pl , www.olgasmile.com 

Zobacz także

Jak pozbyć się grzybicy stóp i paznokci?

Co najczęściej pijesz rano – kawę, herbatę? Sprawdź jakie korzyści przyniesie ci zamiana ich na szklankę wody z cytryną

Switchel pokochały gwiazdy Hollywood. Sama możesz zrobić ten odmładzający napój