Za kilka chwil rozpoczyna się nowa pora roku. Wraz z nadejściem cieplejszych momentów w naszej garderobie zagoszczą trencze i apaszki. Jeśli od dawna nie zmieniałaś swoich perfum to świetna okazja, żeby zacząć rozglądać się za nowym flakonikiem. Zobacz, które pachnidła najlepiej sprawdzą się podczas cieplejszych dni!
Fot. Materiały prasowe
Czemu warto dopasować zapach do pory roku?
Jeśli w trakcie chłodnych miesięcy sięgasz po tzw. cięższe aromaty, które otulają i rozgrzewają ciało oraz zmysły, to mamy dla Ciebie świetną wiadomość. Prawdopodobnie wraz z nadejściem wiosny, instynktownie wybierzesz lżejsze kwiatowo-owcowe, zielone lub morskie kompozycje! Cieplejsze pory roku i wydłużający się dzień to idealna atmosfera dla świeżych pachnideł. Ich nuty pod wpływem rosnącej temperatury stają się bardziej wyczuwalne. Orientalne i aldehydowe zapachy podczas słonecznego, kwietniowego dnia przytłoczyłby Twoją stylizację i stały się drażniące. Zimą i jesienią, kiedy brakuje nam słońca mieszanki te uwalniają swoje komponenty w subtelniejszy sposób. Przekonaj się sama, że perfumy dobrane odpowiednio do pory roku dodadzą Ci pewności siebie i pozytywnie nastroją na nowe wyzwania.
Fot. Materiały prasowe
TOP 8 kobiecych zapachów na wiosnę
Jimmy Choo Floral – ta zielona buteleczka jest po brzegi wypełniona aromatycznymi składnikami, które tworzą niezwykłą kwiatowo-owocową kompozycję. Odrobina słodkiej nektarynki, pachnącego groszku, magnolii i drzewnych akordów otulą ciało i przeniosą Cię do ogrodu pełnego słońca i kwiatów.
Lancome La Vie Est Belle Soleil Cristal – to subtelniejsza wersja kultowego już La Vie Est Belle. W tym mieniącym się flakoniku znajdziesz nuty soczystej mandarynki i słodkiego kokosa oraz wanilię, jaśmin i kwiat pomarańczy.
Giorgio Armani My Way – zapach dla prawdziwych marzycielek, które kochają otaczać się świeżymi kwiatami. Nuty jaśminu i tuberozy dodadzą Ci pewności siebie i seksapilu, a odrobina bergamotki, kwiatów pomarańczy i wanilii nada całości przyjemnej słodyczy.
Marc Jacobs Daisy Dream – ten flakonik to kwintesencja wiosennej atmosfery. Ozdobiona kwiatkami buteleczka otworzy przed Tobą akordy gruszki, soczystego grejpfruta, słodkiego liczi oraz otulającego jaśminu.
Fot. Materiały prasowe
Paco Rabanne Lady Million Empire Collector Edition – różowy flakonik w kształcie szlachetnego kamienia z pewnością przyciągnie Twój wzrok. Soczyste nuty czerwonej porzeczki, odrobina słodkiej mirabelki oraz soczystej pomarańczy szybko wprawią Cię w dobry nastrój. Dodatek białego piżma, paczuli i koniaku wydłuża trwałość kompozycji.
Valentino Voce Viva – to oda do kobiecości. Za wydaną w 2020 roku stoją dwie niesamowite perfumiarki: Honorine Blanc i Amabdine Clerc-Marie, które skomponowały mieszankę w oparciu o wanilię, jaśmin, gardenię oraz bergamotkę i mandarynkę.
Calvin Klein CK One – unisexowa woda toaletowa sprosta wymaganiom kobiet oraz mężczyzn. Ten cytrusowy zapach bazuje na słodkich owocach takich jak ananas i papaja. Kompozycję dopełnia jaśmin, róża, irys, konwalia oraz lekkie drzewne akordy.
Chloe Nomade – kwiatowo-szyprowa woda perfumowana od Francuskiej marki przeniesie Cię do słonecznej krainy pełnej kwiatów, owoców oraz nut drzewa sandałowego mchu i paczuli.
Damskie perfumy znanych marek znajdziesz w internetowej drogerii Makeup. Kliknij tutaj i zanurz się w świecie najpiękniejszych aromatów.
Zuping czyli, dieta zupowa to ciekawy i pomocny sposób na zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Metoda cieszy się dużą popularnością i nie można jej odmówić ani skuteczności, ani smaku. Bo w zupach można wybierać i przebierać, w dodatku są obłędnie pyszne. Dieta zupowa – przepisy, które nigdy się nie nudzą, prosto z zupowej klasyki! Łapcie za garnki i smacznego!
Dieta zupowa — przepisy
Dieta zupowa nie określa szczegółowo, jak mają wyglądać poszczególne przepisy, więc można korzystać z różnych, odpowiednio je modyfikując pod kątem indywidualnych potrzeb. Oto kilka przepisów na smaczne i pożywne zupy:
Włoszczyznę (marchew, korzeń i nać pietruszki, seler, por) umyj i włóż do garnka.
Buraki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części i dorzuć do włoszczyzny. Zalej warzywa zimną wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, sól, pieprz. W połowie dopraw wywar majerankiem.
Gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie dopraw octem, sokiem z cytryny i przecedź barszcz.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, usunąć pestki i włókna z wnętrza dyni, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, dynię, selera i pietruszkę skropić oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Zdjąć z blaszki.
Cebulę i pora obrać z zewnętrznych liści, marchewki oskrobać i razem z cukinią pokroić w 1/2 cm kostkę. Wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kapustę pokrojoną w 2 cm kostkę, liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać.
Dodać wszystkie pieczone warzywa: zmiksowane pomidory (bez korzonków i skórek), obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ z dyni (wyjęty z łupiny i pokrojony lub rozdrobniony), selera i pietruszkę w całości, oraz resztę pieczonych warzyw pokrojonych w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 – 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać makaron. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe. Można podawać z tartym parmezanem lub zielonym pesto.
Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jeżeli pestki są duże, usuń je.
Cebulę posiekaj, marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa z cukinią wrzuć do garnka z bulionem i zagotuj.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj serek topiony i całość zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj śmietanę, sól, pieprz i jeśli lubisz, tymianek. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
W garnku przygotuj wywar z mięsa z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso powinno gotować się ok. 10 minut.
W międzyczasie umyj botwinę myję i dokładnie wypłucz z ziemi. Obierz buraczki ze skórki i pokój na plasterki, łodyżki i liście botwiny poszatkuj.
Pozostałe warzywa obierz i pokrój, wrzuć do wywaru i gotuj ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzuć same buraczki, a gdy warzywa w garnku zaczną mięknąć (po ok. 10 minutach), dodaj łodygi i liście botwiny. Zupę gotuj ostanie 10 minut, dopraw solą, cukrem, pieprzem i na końcu cytryną, lub octem jabłkowym.
Śmietanę wlej do szklanki i dodaj do niej odrobinę wrzącej zupy – mieszaj, by śmietanę zahartować. Tak przygotowaną śmietanę wlej do zupy.
Koperek lub szczypiorek poszatkuj.
Gorącą botwinkę serwuj razem z jajkiem, posypaną koperkiem lub szczypiorkiem.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż 1-2 minutę na niewielkim ogniu.
Wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wlej bulion, przypraw oregano, solą, pieprzem, cukrem do smaku.
Zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 25 – 30 minut. Zdejmij z ognia, dorzuć bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), zblenduj na gładką masę. Zaciągnij kremówką lub mascarpone, wymieszaj i nałóż na talerze. Udekoruj pozostałymi listkami bazylii i podawaj z pieczywem czosnkowym lub grzankami.
W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn, smaż ok. 2 minuty.
Dodaj obrany i pokrojony w kostkę topinambur, smaż przez ok. 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony kalafior, ciecierzycę, dorzuć odrobinę soli i smaż wszystko razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalej warzywa gorącym bulionem i zagotuj.
Po kwadransie, gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę na gładki krem, dopraw rozmarynem i solą.
Z nóżek, warzyw, ziela i listków gotujemy wywar z 1,5l wody, na małym gazie. Następnie wszystko wyciągamy, żeby wywar został czysty.Użyjemy ok 750 ml. Do ciepłego wrzucamy pokrojone VIČI paluszki surimi– ok. 80 g i zmniejszamy ogień do minimum, a po chwili wyłączamy go całkowicie. Zupę doprawiamy octem ryżowym, cukrem, sosem sojowym, chilli i ewentualnie solą. Odlewamy pół szklanki płynu z naszej zupy i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną tak,by nie było grudek. Przelewamy całość do garnka. Ponownie podgrzewamy, ale tak, by nie dopuścić do gwałtownego gotowania – chodzi tylko o jej zagęszczenie. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i odstawiamy na 3-4 minuty. Odcedzamy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do miseczek przekładamy: porcję makaronu ryżowego, kawałki marchewki wyciągniętej uprzednio z wywaru, po 2 plasterki pora i pozostałe kawałki VIČI paluszki surimi. Zalewamy zupą i posypujemy posiekanym szczypiorem dymki. Warto podać osobno sos sojowy, aby każdy w razie potrzeby mógł sobie odpowiednio doprawić swoją porcję.
Współczesne ogrody już dawno przestały być wyłącznie miejscem uprawy roślin. Aktualnie projektuje się je jako przedłużenie domu, służą relaksowi, są miejscem spotkań i zabaw. Złaknione świeżego powietrza osoby powinny więc pamiętać o przystosowaniu ich do przyjmowania gości, czy zapewnienia rozrywek najmłodszym. Zobacz, o czym należy pamiętać, urządzając przestrzeń wokół domu.
Meble ogrodowe
Ogród to nie tylko piękne, cieszące oko kwiaty, drzewka owocowe, czy wykorzystywane do przyrządzanych potraw zioła. Coraz częściej przenoszą się tu rodzinne uroczystości i nieformalne spotkania, dlatego konieczne jest przygotowanie miejsc, w których możemy podjąć swoich gości. Wśród drzew, w altance lub na tarasie muszą więc pojawić się meble ogrodowe, które przydadzą się, gdy zapragniemy posilić się na świeżym powietrzu. Do wyboru mamy tradycyjne zestawy wykonane z tworzyw sztucznych, które charakteryzują się wieloletnią trwałością i odpornością na czynniki zewnętrzne. Fanom naturalnych rozwiązań zapewne bardziej do gustu przypadną propozycje drewniane, które będą wspaniale współgrały z klasycznymi altanami, nienachalnie dopełniając otaczający krajobraz. Tego typu meble ogrodowe (https://www.bricomarche.pl/ogrod/meble-ogrodowe) świetnie komponują się z miękkimi poduchami, które poza sezonem można z łatwością przechowywać w domu lub schowku.
Wybierając komplet do ogrodu, dobrze jest zastanowić się nie tylko nad materiałem, ale także kolorem. Jeśli szukamy czegoś nowoczesnego, dobrym pomysłem będą szare i antracytowe zestawy rattanowe, które nie dość, że wspaniale się prezentują, to przy okazji są niezwykle trwałe. Trzeba też mieć na uwadze rozmiar wypoczynku. Obok krzeseł znaleźć można bowiem głębokie fotele oraz pojemne narożniki, które umożliwią ugoszczenie większej grupy. Przydatny będzie również stół, którego wielkość powinna być adekwatna do liczby miejsc siedzących.
Atrakcje idealne do ogrodu
Żądnym wrażeń osobom zwyczajne meble ogrodowe mogą nie wystarczyć. Na szczęście istnieją takie rzeczy jak zadaszone huśtawki oraz wiszące, plecione fotele, które nie dość, że prezentują się niezwykle oryginalnie, to umożliwiają relaks na zupełnie innym poziomie. Genialnym pomysłem jest również wyposażenie się w regulowane leżaki, które posłużą do opalania się oraz powieszenie wśród drzew hamaka, w którym można będzie się skryć przed nadmiarem słońca. W idealnym ogrodzie nie może też zbraknąć strefy do grillowania umieszczonej nieopodal altanki, a latem ogromną ulgę przyniesie basen wypełniony rześką wodą – tego typu atrakcje docenią nawet dorośli.