Go to content

Świąteczne gotowanie z Michel Moran? Oczywiście! Nam się udało i zdradzamy wam kilka przepisów ze wspólnych warsztatów

Fot. Andrzej Szopa

Delikatny zapach wanilii, orzechów włoskich, świeżego ciasta na tartę, który za chwilę wyląduje w piekarniku… Czujecie i Wy? Tak, trochę się rozmarzyłyśmy i zwyczajnie zatęskniłyśmy za tą przedświąteczną krzątaniną. A wszystko za sprawą marki Kenwood i warsztatów kulinarnych z Michelem Moran, na które została zaproszona nasza redakcja oraz ulubieni blogerzy kulinarni, między innymi: www.poprostupycha.pl, smaker.pl www.beszamel.pl, chilliczosnekioliwa.pl, alaantkoweblw.pl, joli.com.

Przyznajemy szczerze, Michele Moran, jeden z najsympatyczniejszych i najbardziej znanych szefów kuchni w Polsce, nie ma co ukrywać, że jest nieco podobny, od tego, którego znamy ze szklanego ekranu – wiecznie uśmiechnięty, sympatyczny mistrz. Jemu uśmiech po prostu nie znika z twarzy. Ciepły, otwarty, uważnie słuchał naszych rozmów podczas wspólnego gotowania i zdradzał kilka swoich tajników.

Fot, Andrzej Szopa

W pierwszej odsłonie kulinarnego spotkania w ruch poszły miksery Kenwood albowiem w propozycjach blogerów bardzo dużo było przepisów z wykorzystaniem ciasta. Nasze kubki smakowe skradła tarta z kapustą i grzybami. Bierzcie przepis i próbujcie. W naszych domach zagości z całą pewnością.

KRUCHA TARTA Z GRZYBAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ (POPROSTUPYCHA.PL)

Składniki:

Ciasto kruche:

125 g masła extra

230 g mąki pszennej

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

masło do wysmarowania formy

Farsz:

200 g leśnych suszonych grzybów np. borowiki, prawdziwki itp.

200 g pieczarek

200 g kapusty kiszonej

1 cebula

1 jajko

świeża natka kolendry i pietruszki

200ml śmietany 30%

3 łyżki parmezanu

sól

pieprz

olej

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do robota Kenwood, wyrobić na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do naczynia do zapiekania (najlepiej okrągłej formy do tart) wysmarowanej masłem (ze skrawków ciasta wyciąć gwiazdki). Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 5 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Farsz:

Grzyby zalać wodą, obgotować, odcedzić, pokroić w paseczki, a kapustę drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kapustę, smażyć, jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 25 minut.

Fot, Andrzej Szopa

**

Po części, w której prym wiodły blogerki kulinarne przyszedł czas, żeby posłuchać Michela i nauczyć się jego ulubionej potrawy, jaką jest – ravioli z kozim serem i pomidorkami. W naszym odczuciu dosyć czasochłonna sprawa i do tego trudna. Nasz mistrz wymyślił sobie coś w rodzaju dyniowej pierzynki, na którą miały być wyłożone pierożki, co okazało się wręcz idealnym połączeniem smaków. Ale żeby do uduszonej dyni z orzechami i cebulą dodać octu balsamicznego? Śmiało spróbujcie!

Odkrycie numer dwa – jak się ma dobre urządzenie w kuchni, to czas przygotowania nawet najtrudniejszego przepisu dzielimy na dwa…

RAVIOLI Z KOZIM SEREM I POMIDORAMI KONFITOWANYMI (MICHEL MORAN)

Składniki:

250 g mąki

2 jajka

100 g masła

240 gr świeżego sera koziego

6 pomidorków koktajlowych

10 g pomidorów suszonych w oliwie

Świeża bazylia

Rukola

Roszponka

Ocet biały winny

Oliwa z oliwek

Olej

Orzechy włoskie (2 garście)

250 g dyni piżmowej

Sól

Pieprz syczuański

Wykonanie: 

Do misy robota planetarnego Kenwood wkładamy mąkę, jajko, masło i sól do smaku, wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki, aby się schłodziło. W blenderze (np. będącym przystawką do robota) umieszczamy ser kozi, suszone pomidory, 5 listków bazylii oraz garść orzechów włoskich. Blendujemy na niejednolitą masę (zależy nam na różnorodnej strukturze), doprawiamy solą i pieprzem. Dynię oraz cebulę kroimy w kostkę, wkładamy je do miski, doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym, dodajemy garść rozdrobnionych orzechów włoskich. Całość podsmażamy na patelni, zachowując ich jędrność. Pomidorki koktajlowe skrapiamy oliwą i solimy, a następnie pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka lub kwadraty, nakładamy serową masą, przykrywamy ciastem i dokładnie zaklejamy brzegi. Wkładamy je do lodówki, aby się schłodziły. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy ravioli, aż staną się rumiane. Na talerzu układamy świeże listki rukoli i roszponki, dynię z cebulą w winegrecie oraz konfitowane pomidory. Na wierzchu układamy nasze ravioli z kremowym nadzieniem serowym.

Smacznego!

I koniecznie zajrzyjcie na stronę www.youkencook.pl #kenwood, #kenwoodpolska #youkencook

Fot, Andrzej Szopa

Fot, Andrzej Szopa

Fot, Andrzej Szopa

Fot, Andrzej Szopa