Jak połączyć ekonomię i ekologię w kuchni? Czy można oszczędzać, a równocześnie mieć lodówkę wypełnioną pysznymi produktami najwyższej jakości? Jagna Niedzielska w swoim ebooku „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie” udowadnia, że tak. Krok po kroku wyjaśnia, jakie zasady warto wprowadzić do naszej codzienności, żebyśmy żyli w duchu zero waste i nie marnowali żywności. Podpowiada, na jakich produktach warto zaoszczędzić, a na jakich niekoniecznie. Przedstawia zasady, które sprawią, że w naszych portfelach zostanie więcej pieniędzy, a na naszych talerzach wylądują zdrowe i smaczne potrawy. Ale przede wszystkim – dzieli się swoimi autorskimi przepisami na dania z lokalnych, sezonowych produktów. Kilka z nich prezentujemy poniżej.
Rosti z jajkiem poche
Składniki (na 4 porcje):
- 5 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości
- szczypior
- 3 ząbki czosnku
- masło lub olej roślinny
- 4 jajka
- 3 łyżki octu jabłkowego
- rukola (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz, dodaj posiekany czosnek i szczypior. Po minutce dodaj wystudzone i starte na tarce na grubych oczkach ziemniaki.
- Wszystko wymieszaj i ugnieć, smaż na małej mocy kuchenki przez około 5 minut. Po tym czasie przełóż na drugą stronę, pomagając sobie talerzem: zsuń rosti z patelni na talerz i z powrotem wrzuć na patelnię. Z drugiej strony smaż też przez jakieś 5 minut.
- W garnku zagotuj 1 litr wody, dodaj 3 łyżki octu jabłkowego.
- Jajko wbij do miseczki i z miseczki przelej do gotującej się wody, wprost do miejsca, gdzie bulgocze. Nie rób wiru, szkoda nadwerężać mięśnie.
- Po 3 minutach wyjmij jajko łyżką cedzakową.
- To samo zrób z pozostałymi jajkami.
- Rosti podawaj z rukolą i jajkami.
Chałka z jaglanymi klopsikami
Klopsiki nie tylko do chałki. Składniki (na 2 porcje):
Chałka:
- 500 g mąki
- opakowanie suszonych drożdży
- 3 czubate łyżki masła (lub 3 czubate łyżki masła roślinnego albo około 1/3 szklanki oleju roślinnego)
- 60 g cukru
- 300 ml napoju roślinnego (np. owsianego)
Klopsiki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka rozmrożonego groszku lub jeden upieczony/ugotowany do miękkości burak
- szklanka bułki tartej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Zielenina:
- 2 garście szpinaku
- oliwa
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Chałka:
- Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli.
- W rondelku rozpuść masło. Możesz nawet na chwilę o nim zapomnieć, do czasu, gdy delikatnie zbrązowieje – nabierze wtedy orzechowego smaku.
- Odstaw rondelek i do gorącego masła dolej napój roślinny, wymieszaj i wlej do suchych składników. Zagnieć całość na elastyczne ciasto, łatwo odchodzące od dłoni. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki, a jeśli za gęste, dodaj odrobinę ciepłego napoju roślinnego.
- Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ja lubię zostawić na 4 godziny.
- Po tym czasie piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20–25 minut.
Klopsiki:
- Ugotowaną kaszę jaglaną zblenduj z groszkiem lub burakiem, dodaj cynamon i kmin rzymski, sól oraz tyle bułki tartej, ile trzeba, by uzyskać masę, z której łatwo uformujesz kule wielkości orzecha włoskiego.
- Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej klopsiki. Ciepło patelni uwolni aromat klopsików, które podczas smażenia nabiorą chrupiących rumieńców.
- Podawaj z ciepłą lub podsmażoną kromką chałki i zieleniną (szpinakiem) wytarmoszoną w oliwie, occie, miodzie, soli i pieprzu.
Tarta cebulowa
Składniki:
- 250 g jakiejkolwiek mąki pszennej
- 100 g zimnego masła – tak zimnego, jak moje serce, gdy się złoszczę
- jajko
- około 10 cebulek szalotek
- 70 g masła
- 6 łyżek octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 50 g dowolnego twardego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę i sporą szczyptę soli, masło zetrzyj na grubych oczkach tarki
- Ciasto zagnieć ciepłą dłonią, dodaj jajko i znowu gnieć tak, by wszystko się połączyło. Odstaw do lodówki.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj miód i sól. Podgrzewaj na malutkiej mocy. Dodaj rozkrojone na pół cebulki. Smaż tylko z jednej strony, aż się wyraźnie przyrumienią.
- Ciasto rozwałkuj i włóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Widelcem zrób w nim dziurki. Ciasto przykryj warstwą papieru pergaminowego, nasyp np. suchą fasolkę (obciąży tartę, by nie wybrzuszyła się w trakcie pieczenia) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
- Wyjmij ciasto z pieca i ściągnij z niego fasolkę (włóż do słoika i użyj do kolejnego pieczenia).
- Na tartę połóż cebulki i podlej pozostałym masełkiem.
Kapustocca. Calzone ze smażoną kapustą
Składniki (na 2 duże lub 4 małe calzone):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej najlepiej chlebowej (typ 750)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g suszonych drożdży
- oliwa
- około 250 ml ciepłej wody
- olej do smażenia
- jajko do posmarowania calzone
Farsz:
- 1/2 główki kapusty
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża garść rodzynek
- 4 łyżki miodu
- czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Kapustę, cebulę i czosnek drobno poszatkuj.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i wrzuć warzywa. Dodaj sól i tyle pieprzu, żeby chciało się kichnąć, a następnie miód i rodzynki. Dodaj jeszcze jednej słodyczy… czyli czasu. Duś dłuuuugo i na małej mocy kuchenki. Dzięki temu kapusta będzie miękka i słodka jak wielki słój miodu.
- W tym czasie przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami, dodaj oliwę i wodę, całość zagnieć na elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, pod pierzynę lub dwa koce.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 większe lub 4 mniejsze części, każdą rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. Placki nadziej farszem i zawiń jak pierogi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby skórka nabrała świetlistości w trakcie pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut.
Więcej przepisów Jagny Niedzielskiej znajdziesz w ebooku „Smacznie, zdrowo, tanio. Jak gotować EKOnomicznie” dostępnym wyłącznie na platformie How2.