Wypróbujcie nasz przepis!
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 8 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki proszku
- ¼ łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao
- 1/5 łyżki przyprawy do piernika
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (3-krotnie mielonego)
- ¾ kostki masła
- 25 dag cukru pudru
- 6 dużych jaj
- Aromat pomarańczowy
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki krupczatki
- Szczypta proszku do pieczenia
Dekoracja:
- 20-25 dag pokrojonych suszonych śliwek
- 3-4 łyżki kajmaku
- 1 łyżka mleka
- 10 dag czekolady
Wykonanie:
Składniki na ciasto siekamy, a potem zagniatamy. Wykładamy dno tortownicy (śred.24 cm). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ser, a następnie mąkę, proszek, budyń i aromat. Mieszamy z pianą ubitą z białek. Wlewamy na ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C. Studzimy. Sernik smarujemy kajmakiem. Wykładamy śliwki, czekoladę roztapiamy z mlekiem. I na koniec polewamy śliwki. SMACZNEGO!