Go to content

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach. Lepiej na nie uważać

fot. PeopleImages/iStock

Niektóre produkty organizm trawi bardzo szybko – potrzebuje dosłownie kilkudziesięciu minut. Jednak istnieją i takie, którym pokonanie tej samej drogi zajmuje zdecydowanie więcej czasu – nawet do kilkudziesięciu godzin! To właśnie tych artykułów spożywczych najlepiej unikać i wykluczyć je z codziennego menu. Przygotowaliśmy przegląd produktów, które najdłużej zalegają w jelitach, powodują wzdęcia i ból brzucha.

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach

Fast foody

Fast foody, a w szczególności hamburgery, bardzo długo zalegają w jelitach i żołądku. Wszystko za sprawą tłuszczy trans czyli utwardzonych olejów roślinnych, które są wyjątkowo trudne do strawienia. Strawienie fast foodów czy dań wysoko przetworzonych może zająć organizmowi nawet 2-3 dni. I choć hamburgera trudno sobie odmówić, bo nic tak jak on nie zaspokaja głodu, to z jego spożywania chyba lepiej zrezygnować.

Pizza

Ta jakże popularna i uwielbiana przez wielu pizza należy do produktów długo zalegających w jelitach. Choć ta z serem i pomidorami trawiona jest około 6 godzin, to ta z większą ilością sera, mięsem czy z dodatkiem sosów trawiona jest już znacznie dłużej. By uniknąć wzdęć i bólu brzucha najlepiej unikać pizzy ze śmietaną, kiełbasą i dużą ilością sera.

Ciasta i ciasteczka

Wszelkiego rodzaju ciasta i ciasteczka z kremem – napoleonki, wuzetki, czy bezy są prawdziwą bombą kaloryczną. Wszystko za sprawą twarogu, cukru, kremów maślanych i śmietanowych. Ciasta z kremem nie są szybko trawione, a tym samym mogą zalegać w żołądku i jelitach nawet do 12 godzin. Co więcej, produkty mleczne zawierają laktozę, która niekiedy wywołuje wzdęcia i ból brzucha.

Zobacz również: Bóle brzucha, biegunki i wzdęcia to jedne z objawów SIBO. Co trzeba o nim wiedzieć?

Grzyby

Grzyby nie należą do  produktów lekkostrawnych. Choć w większości składają się z wody (od 70 do 90 proc.) i mają mało kalorii, trawione są naprawdę długo. Wszystko za sprawą chityny będącej wielocukrem o strukturze chemicznej podobnej do celulozy. Chityna nie jest rozpuszczalna przez kwasy żołądkowe, dlatego też te leśne przysmaki długo zalegają w żołądku i jelitach. Jeśli już chcemy spożyć grzyby to najlepiej te duszone w sosie własnym z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie np. z majerankiem czy tymiankiem. Grzybów w towarzystwie śmietany czy zasmażki lepiej unikać.

Produkty wieprzowe

Choć wieprzowina jest jednym z popularniejszych mięs, to jej spożywanie warto znacznie ograniczyć. Jest źródłem bardzo dużej ilości tłuszczu i cholesterolu co wpływa na jej ciężkostrawność. Jednak to nie do końca tak, że wieprzowinę należy całkowicie wyeliminować z menu. Schab czy szynkę wystarczy obrać z tłuszczu.

Orzechy

Choć z jednej strony są zdrowe bo zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów to zjedzone w dużych ilościach mogą powodować ból brzucha, wzdęcia i niestrawność. Wszystko za sprawą garbników i fitynianów, które są trudne do strawienia. Dlatego by uniknąć problemów żołądkowych, ich spożywanie należy ograniczyć do jedynie kilku sztuk dziennie.

Zobacz: Katarzyna Arkuszyńska: katowanie się liściem sałaty, popijanym wodą, jest już dawno passe

Warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe czyli fasola, soja, ciecierzyca są cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają dużą ilość białka, które jest niezbędne w diecie wegetarian i wegan. Strączki zawierają oligosacharydy czyli węglowodany złożone z 2 do 10 cząsteczek cukrów prostych, przez co nie należą do szybko trawionych warzyw.