Zapobiega marnowaniu jedzenia, pozwala zaoszczędzić pieniądze i ułatwia planowanie posiłków. Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, które poprzez eliminację powietrza zapewnia lepszą ochronę żywności. W ofercie FoodSaver, znajdziemy wiele modeli zgrzewarek, które są praktyczne w użyciu i łatwe w konserwacji oraz posiadają wiele funkcji, umożliwiających pakowanie różnego rodzaju żywności.
Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności, które zamykają produkty spożywcze razem z powietrzem. Tlen i wilgoć sprawiają, że żywność traci smak, zmienia kolor i z czasem się psuje. Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika, produkt zostaje szczelnie zamknięty, dzięki czemu okres jego przechowywania wydłuża się wielokrotnie. Co możemy zapakować próżniowo? Praktycznie każdy rodzaj żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, itd. Zgrzewarki mogą mieć dwa tryby pracy: do mokrych i suchych produktów. Sprawdź, jakie korzyści wynikają z
posiadania w domu zgrzewarki próżniowej.
Unikanie marnowania żywności
13% żywności marnuje się przez tradycyjne metody przechowywania. W próżni żywność przechowywana jest znacznie dłużej, dlatego zmniejsza się prawdopodobieństwo, że po kilku miesiącach w zamrażarce lub po kilku dniach w lodówce zapominamy o niej i jesteśmy zmuszeni ją wyrzucić.
Przechowywanie małych porcji i planowanie posiłków
Osobom będącym na diecie, starszym lub mieszkającym w pojedynkę nie zawsze łatwo jest przygotowywać małe porcje posiłków, odpowiednie dla jednej osoby. Pojedynczo pakowane porcje ułatwiają przyrządzanie posiłków i kontrolowanie ilości spożywanych kalorii. Również w przypadku dużych rodzin pakowanie próżniowe, np. odmierzonych porcji sosu do spaghetti pomaga zaplanować posiłki i zrobić zapasy w perspektywie dłuższej niż kilka dni. Potem wystarczy podgrzać tylko taką ilość, jaka będzie potrzebna w danym dniu. Folia, wykorzystywana w zgrzewarkach FoodSaver, dzięki centralnej perforacji umożliwia pakowanie 2 porcji jednocześnie (np. dwóch steków), co pozwala na zaplanowanie posiłków na cały tydzień. Jeśli natomiast lubimy pić na śniadanie koktajle owocowe, możemy używać poręcznych saszetek do przechowywania przygotowanej z wyprzedzeniem mieszanki smoothie, dzięki czemu nie musimy martwić się o siekanie składników rano, przed wyjściem z domu.
Zmniejszenie wydatków na jedzenie
Posiadanie urządzenia do pakowania próżniowego żywności pozwala kupować produkty w większych, nawet hurtowych ilościach, a więc znacznie taniej. Kupujemy np. większe kawałki mięsa, dzielimy je na porcje wielkości posiłku, a następnie zamykamy, aby mieć pod ręką świeże mięso nawet przez 6 miesięcy. Daje to duże oszczędności w porównaniu z kupowaniem na co dzień niewielkich ilości.
Oszczędność miejsca w lodówce
Częstym problemem w naszych lodówkach są niewykorzystane resztki jedzenia i rozchodzące się z jej wnętrza nieprzyjemne zapachy. Zgrzewarka próżniowa do żywności pozwala na spakowanie resztek w taki sposób, by nie zajmowały cennego
miejsca. W przeciwieństwie do opakowań niezamkniętych (miseczek, słoików), foliowe torebki z próżniowo zapakowaną wędliną, sałatką czy makaronem zajmują o wiele mniej miejsca w lodówce czy zamrażarce. Pozwalają również na wykorzystanie produktów
do końca, bez obawy, że staną się niezdatne do spożycia.
Gotowanie w próżni
FoodSaver posiada specjalną funkcję do pakowania żywności w taki sposób, by można było gotować ją metodą sous-vide. Polega ona na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Gotując metodą próżniową, ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu, nie musimy martwić się o przywieranie potraw do patelni czy garnka. Dzięki temu możemy ograniczyć ilości używanego tłuszczu do przygotowania potrawy, a czasem nawet zrezygnować z niego. A zatem posiłki przygotowane w ten sposób są o wiele zdrowsze.
Warto, by jak najwięcej osób przekonało się do nieocenionych właściwości pakowania próżniowego. Taki sprzęt pozwala zdrowo się odżywiać, wygodnie pakować żywność na podróż, utrzymywać porządek w lodówce, oszczędzać pieniądze, a przede wszystkim nie marnować jedzenia.