Lifestyle

Jedyny taki park rozrywki w Polsce. Już 8 lipca tuż obok Łodzi otworzy się Mandoria Miasto Przygód

Redakcja
Redakcja
18 czerwca 2021
 

Familijne roller-coastery, tematyczne karuzele, łódki na wodzie, ogromna zjeżdżalnia i kilkanaście innych niezwykłych atrakcji zaoferuje swoim gościom Mandoria Miasto Przygód – rodzinny park rozrywki w całości wystylizowany na renesansowe miasto handlowe.


Zlokalizowana na terenie Miasta Mody PTAK w Rzgowie Mandoria to pierwszy w centralnej Polsce całoroczny park rozrywki, a jednocześnie największy w Europie park tematyczny znajdujący się w budynku. Jego projektanci oparli się na autorskim pomyśle, inspirowanym czasami renesansu.

Atrakcje stanowią integralną część wykreowanego świata, a goście Mandorii mają się czuć tak, jakby wkraczali do prawdziwego miasta sprzed wieków.

– Park w całości wystylizowano na XVI-wieczne miasto handlowe – tłumaczy Daniel Zieliński, Menadżer Mandorii. – Ma ono swoich mieszkańców i swoje tajemnice. Atrakcje są częścią tego świata, dla wielu gości najważniejszą. Należy jednak podkreślić, że Mandoria to park rodzinny, który cały czas można odkrywać na nowo. I co ważne – goście będą doświadczać go wspólnie, gdyż ze wszystkich atrakcji mogą korzystać zarówno dzieci, jak i dorośli.

Miasto Przygód – rozrywka dla całej rodziny Bramy Mandorii otworzą się dla gości już 8 lipca o godz. 10:00. Sprzedaż biletów do parku została uruchomiona i do momentu otwarcia Mandorii prowadzona jest wyłącznie na stronie internetowej mandoria.com. Bilet kosztuje 99 zł. Z tej opłaty zwolnione są dzieci mające mniej niż 85 cm wzrostu. Tuż po otwarciu parku do sprzedaży trafi Karta Roczna, skierowana do osób, które będą planowały odwiedzić Mandorię więcej niż raz w roku.

W Mieście Przygód na gości czekają różnorodne atrakcje. Znajdziemy tam zarówno familijne roller-coastery, jak i klasyczne karuzele, czy pływające po wodzie łódki. Wszystkie mają swoje unikalne nazwy i są wystylizowane zgodnie z tematem parku. Do najważniejszych należą: kolejka górska Merkant, Latarnia Leonarda – unoszące się nad ziemię rowerki, wirujący w porcie Galeon, Skarbiec – czyli skrywający niejedną tajemnicę labirynt luster, dwupoziomowa karuzela wenecka Karawana, czy też karuzela łańcuchowa Klejnot. Wiele atrakcji Mandorii jest przystosowanych do potrzeb osób niepełnosprawnych.

– Mandoria to pierwszy w Polsce park rozrywki położony tak blisko dużego miasta. Jesteśmy przekonani, że dla mieszkańców Łodzi i regionu stanie się ważnym i często odwiedzanym miejscem. Jednocześnie będzie to jedna z najciekawszych rodzinnych atrakcji turystycznych w Polsce, która do województwa łódzkiego przyciągnie wielu turystów – dodaje Iwona Buchcic, rzeczniczka prasowa Mandorii.

– Nasz park znajduje się w doskonałej lokalizacji, w samym centrum Polski. Dzięki swojemu położeniu stanowi idealną atrakcję do sprawdzenia także podczas dłuższych podróży np. w góry czy nad morze – dodaje.

Pomysłodawcą i właścicielem Mandorii Miasta Przygód jest spółka PTAK S.A. Park rozrywki znajduje się na terenie Miasta Mody Ptak, gdzie dostępne są liczne sklepy i punkty handlowe. Koszt inwestycji wyniósł ok. 110 mln złotych. Aktualnie zatrudnienie w Mandorii znalazło ponad 100 osób. Dużą część z nich stanowią operatorzy atrakcji oraz pracownicy punktów handlowych i gastronomii. Otwierany 8 lipca zadaszony park rozrywki o powierzchni 1,5 ha to I etap ogromnej inwestycji. W przyszłości obok niego pojawi się strefa na otwartym powietrzu. Docelowo park rozrywki Mandoria Miasto Przygód zajmie teren 50 ha.


Lifestyle

Dowiedz się, jak możesz sprawdzić czy kleszcz zostawił ci przykrą dla zdrowia niespodziankę.

Redakcja
Redakcja
18 czerwca 2021
Borelioza - objawy, badania, leczenie, fazy choroby
Fot. iStock – Borelioza - objawy, badania, leczenie, fazy choroby
 
Jeśli borelioza nie objawi się rumieniem, jej zdiagnozowanie jest trudne i czasami trwa nawet latami.  Najważniejszym nosicielem bakterii wywołującej boreliozę jest w Polsce kleszcz. Nie trzeba jednak od razu panikować, gdy znajdziemy go na swojej skórze – nie każdy kleszcz jest bowiem jest zakażony (dotyczy to tylko 6-20 proc. kleszczy), a poza tym usunięcie kleszcza w ciągu 24 godzin od ukąszenia zapobiega przeniesieniu zakażenia.

Jakie są objawy boreliozy

Borelioza ma postać wczesną i późną.

Najbardziej charakterystyczny objaw wczesnej boreliozy to tzw. rumień wędrujący. Pojawia się najczęściej między 3. a 30. dniem od ukłucia kleszcza. Występuje w 70-80 proc. zakażeń krętkami Borrelia. To jedyna faza zakażenia, która nie wymaga badań serologicznych, a rozpoznanie stawia się na podstawie objawu klinicznego. Wystąpienie rumienia jest wskazaniem do rozpoczęcia antybiotykoterapii.

„Zmiana zaczyna się od małej, czerwonej plamki przechodząc w owalną (4-15 cm), rozszerzającą się, z bardzo charakterystycznym blednięciem w środku. Ważne jest, żeby odróżnić rumień od innych zmian występujących po ukąszeniu owadów, w tym zaczerwienienia wynikającego z reakcji alergicznej w miejscu ugryzienia. Rumień alergiczny pojawia się dość szybko, po 1 dniu i zwykle szybko zanika” – mówi dr n. med. Iwona Kozak–Michałowska, dyrektor ds. nauki i rozwoju laboratoriów Synevo.

Kolejne stadium to już uogólnione objawy zakażenia:

  • rumień wędrujący mnogi (wtórny)
  • wczesna neuroborelioza (np. niewielka asymetria twarzy w wyniku uszkodzenia nerwu twarzowego)
  • zapalenie stawów
  • zapalenie mięśnia sercowego
  • inne zmiany narządowe.

W późnej fazie choroby (która może wystąpić wiele miesięcy a nawet lat po zakażeniu) obserwuje się dodatkowo m.in.: przewlekłe zanikowe zapalenie skóry, przewlekłe zmęczenie, nadwrażliwość na alkohol, bóle mięśniowe, wypadanie włosów, zaburzenia widzenia, zaburzenia słuchu, zaburzenia psychiczne itd.

Diagnostyka laboratoryjna boreliozy

Nie zawsze jednak zdiagnozowanie boreliozy jest tak proste. Czasami do wczesnego rozpoznania i jak najszybszego zaordynowania leczenia konieczne jest przeprowadzenie badań laboratoryjnych.

„To o tyle ważne, że skuteczność leczenia jest uzależniona od wczesnego rozpoznania choroby” – podkreśla lekarka.

  • Testy serologiczne na wczesnym etapie

Diagnostykę należy rozpocząć od testów serologicznych wykrywających przeciwciała. Badania te polegają na dwustopniowym oznaczaniu przeciwciał, które są produkowane w organizmie w odpowiedzi na zakażenie. Pierwszym etapem jest test przesiewowy, w którym są oznaczane przeciwciała IgM i IgG. Z założenia jest on bardzo czuły, więc gdy wyjdzie wynik ujemny, na tym można zakończyć diagnostykę laboratoryjną. W przypadku uzyskania wyniku niejednoznacznie ujemnego, kolejnym etapem badania jest test potwierdzenia, czyli Western blot. Jest on mniej czuły, ale bardziej swoisty.

„Pamiętajmy, że nie powinno się stosować żadnego z tych testów jako pojedynczego badania. Jeżeli ograniczymy diagnostykę do samego testu przesiewowego, możemy otrzymać wyniki fałszywie dodatnie z powodu reakcji krzyżowych z białkami innych bakterii czy wirusów, przy braku zakażenia Borrelia. Może to powodować rozpoznanie i leczenie choroby, której w rzeczywistości nie ma. Ograniczając diagnostykę do samego testu potwierdzenia Western blot, możemy uzyskać wyniki fałszywie ujemne i nie rozpoznać choroby w sytuacji, kiedy ona faktycznie występuje” – tłumaczy specjalistka.

W teście Western blot wykorzystywane są najczęściej antygeny rekombinowane, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji krzyżowych i uzyskania wyników fałszywie dodatnich. Największe znaczenie dla potwierdzenia boreliozy ma wykrycie przeciwciał przeciwko antygenom OspC oraz VlsE.

Na rynku dostępne są także testy do ilościowego oznaczania przeciwciał przeciwko VlsE stosowane w monitorowaniu efektów leczenia.

  • Przeciwciała klasy IgM po kilku tygodniach

Zazwyczaj przeciwciała IgM utrzymują się około 6 miesięcy, ale mogą też być wykrywane przez kilka lat pomimo skutecznego leczenia (mówimy wtedy o tzw. IgM przetrwałym). Jeżeli po miesiącu od pojawienia się przeciwciał IgM nie wykrywa się przeciwciał IgG, to wynik badania IgM należy uznać za fałszywy, wynikający z reakcji krzyżowych.

  • Późne stadium boreliozy charakteryzuje zwykle obecność tylko przeciwciał IgG.

„Dodatni wynik przeciwciał nie świadczy o aktywnym zakażeniu, a jedynie o kontakcie z bakterią, dlatego nie można na podstawie tylko oznaczenia przeciwciał odróżnić świeżej infekcji od przebytej w przeszłości” – zwraca uwagę dr Iwona Kozak–Michałowska.

Uwaga! Dodatni wynik badania serologicznego bez klinicznych objawów typowych dla boreliozy z Lyme nie upoważnia do rozpoznania choroby i jej leczenia! Przechorowanie boreliozy nie powoduje wystąpienia odporności i możliwe są reinfekcje!

Diagnostyka uzupełniająca

  • Test LTT

„Stosuje się go, jeżeli w rutynowej diagnostyce laboratoryjnej nie są wykrywane swoiste przeciwciała, pomimo występowania objawów klinicznych i/lub wywiadu sugerującego możliwe zakażenie krętkiem” – mówi lekarka. Test LTT może także być stosowany w ocenie skuteczności leczenia oraz potwierdzenia reinfekcji lub nawrotu choroby.

  • Badanie kleszcza

Badanie polega na poszukiwaniu materiału genetycznego krętka w materiale uzyskanym z układu pokarmowego kleszcza. Niestety wynik ujemny badania kleszcza nie wyklucza możliwości zakażenia człowieka, a wynik dodatni nie jest warunkiem zakażenia.

„Ograniczenie diagnostyki tylko do badania kleszcza może przynieść fałszywe uspokojenie pacjenta lub bez potrzeby wzbudzić niepokój. Z drugiej strony brak przeciwciał, zarówno bezpośrednio po ukąszeniu, jak i po 8 tygodniach oraz ujemny wynik obecności bakterii w kleszczu z dużym prawdopodobieństwem pozwala na wykluczenie boreliozy” – mówi specjalistka.

Jak uniknąć zakażenia

  • Podczas spacerów, zarówno w lasach, jak i w parkach miejskich zabezpieczaj się zakładając odpowiednie ubranie: długie spodnie, długie rękawy, nakrycie głowy. Stosuj repelenty.
  • Po spacerze dokładnie oglądaj skórę. Jeśli znajdziesz kleszcza, usuń go jak najszybciej i zdezynfekuj miejsce po ukąszeniu.
  • Po usunięciu kleszcza przez około 30 dni obserwuj miejsce ukąszenia pod kątem rumienia wędrującego (który jednak może pojawić się także w innych miejscach ciała). Jeśli zauważysz rumień lub inne niepokojące objawy ogólnoustrojowe koniecznie wybierz się do lekarza.

Monika Wysocka, zdrowie.pap.pl

Źródła:

Tekst powstał na podstawie webinarium „Czy rozpoznanie boreliozy jest trudne? Prawdy i mity o diagnostyce”, które odbyło się 9.06.2021 r.

Neuroborelioza – trudności diagnostyczne (specjalistyczny artykuł z portalu Neurologia po dyplomie).

Źródło informacji: Serwis Zdrowie


Lifestyle

Sezonowe produkty i przepisy Jagny Niedzielskiej – jest naprawdę pysznie!

Redakcja
Redakcja
18 czerwca 2021
Jagna Niedzielska

Jak połączyć ekonomię i ekologię w kuchni? Czy można oszczędzać, a równocześnie mieć lodówkę wypełnioną pysznymi produktami najwyższej jakości? Jagna Niedzielska w swoim ebooku „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie” udowadnia, że tak. Krok po kroku wyjaśnia, jakie zasady warto wprowadzić do naszej codzienności, żebyśmy żyli w duchu zero waste i nie marnowali żywności. Podpowiada, na jakich produktach warto zaoszczędzić, a na jakich niekoniecznie. Przedstawia zasady, które sprawią, że w naszych portfelach zostanie więcej pieniędzy, a na naszych talerzach wylądują zdrowe i smaczne potrawy. Ale przede wszystkim – dzieli się swoimi autorskimi przepisami na dania z lokalnych, sezonowych produktów. Kilka z nich prezentujemy poniżej.

Rosti z jajkiem poche

Składniki (na 4 porcje):

  • 5 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości
  • szczypior
  • 3 ząbki czosnku
  • masło lub olej roślinny
  • 4 jajka
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • rukola (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz, dodaj posiekany czosnek i szczypior. Po minutce dodaj wystudzone i starte na tarce na grubych oczkach ziemniaki.
  2. Wszystko wymieszaj i ugnieć, smaż na małej mocy kuchenki przez około 5 minut. Po tym czasie przełóż na drugą stronę, pomagając sobie talerzem: zsuń rosti z patelni na talerz i z powrotem wrzuć na patelnię. Z drugiej strony smaż też przez jakieś 5 minut.
  3. W garnku zagotuj 1 litr wody, dodaj 3 łyżki octu jabłkowego.
  4. Jajko wbij do miseczki i z miseczki przelej do gotującej się wody, wprost do miejsca, gdzie bulgocze. Nie rób wiru, szkoda nadwerężać mięśnie.
  5. Po 3 minutach wyjmij jajko łyżką cedzakową.
  6. To samo zrób z pozostałymi jajkami.
  7. Rosti podawaj z rukolą i jajkami.

Chałka z jaglanymi klopsikami

Klopsiki nie tylko do chałki. Składniki (na 2 porcje):

Chałka:

  • 500 g mąki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 3 czubate łyżki masła (lub 3 czubate łyżki masła roślinnego albo około 1/3 szklanki oleju roślinnego)
  • 60 g cukru
  • 300 ml napoju roślinnego (np. owsianego)

Klopsiki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka rozmrożonego groszku lub jeden upieczony/ugotowany do miękkości burak
  • szklanka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Zielenina:

  • 2 garście szpinaku
  • oliwa
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Chałka:

  1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli.
  2. W rondelku rozpuść masło. Możesz nawet na chwilę o nim zapomnieć, do czasu, gdy delikatnie zbrązowieje – nabierze wtedy orzechowego smaku.
  3. Odstaw rondelek i do gorącego masła dolej napój roślinny, wymieszaj i wlej do suchych składników. Zagnieć całość na elastyczne ciasto, łatwo odchodzące od dłoni. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki, a jeśli za gęste, dodaj odrobinę ciepłego napoju roślinnego.
  4. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ja lubię zostawić na 4 godziny.
  5. Po tym czasie piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20–25 minut.

Klopsiki:

  1. Ugotowaną kaszę jaglaną zblenduj z groszkiem lub burakiem, dodaj cynamon i kmin rzymski, sól oraz tyle bułki tartej, ile trzeba, by uzyskać masę, z której łatwo uformujesz kule wielkości orzecha włoskiego.
  2. Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej klopsiki. Ciepło patelni uwolni aromat klopsików, które podczas smażenia nabiorą chrupiących rumieńców.
  3. Podawaj z ciepłą lub podsmażoną kromką chałki i zieleniną (szpinakiem) wytarmoszoną w oliwie, occie, miodzie, soli i pieprzu.

 

Tarta cebulowa

Składniki:

  • 250 g jakiejkolwiek mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła – tak zimnego, jak moje serce, gdy się złoszczę
  • jajko
  • około 10 cebulek szalotek
  • 70 g masła
  • 6 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g dowolnego twardego sera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę i sporą szczyptę soli, masło zetrzyj na grubych oczkach tarki
  2. Ciasto zagnieć ciepłą dłonią, dodaj jajko i znowu gnieć tak, by wszystko się połączyło. Odstaw do lodówki.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj miód i sól. Podgrzewaj na malutkiej mocy. Dodaj rozkrojone na pół cebulki. Smaż tylko z jednej strony, aż się wyraźnie przyrumienią.
  4. Ciasto rozwałkuj i włóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Widelcem zrób w nim dziurki. Ciasto przykryj warstwą papieru pergaminowego, nasyp np. suchą fasolkę (obciąży tartę, by nie wybrzuszyła się w trakcie pieczenia) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
  5. Wyjmij ciasto z pieca i ściągnij z niego fasolkę (włóż do słoika i użyj do kolejnego pieczenia).
  6. Na tartę połóż cebulki i podlej pozostałym masełkiem.

Kapustocca. Calzone ze smażoną kapustą

Składniki (na 2 duże lub 4 małe calzone):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej najlepiej chlebowej (typ 750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • oliwa
  • około 250 ml ciepłej wody
  • olej do smażenia
  • jajko do posmarowania calzone

Farsz:

  • 1/2 główki kapusty
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kapustę, cebulę i czosnek drobno poszatkuj.
  2. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i wrzuć warzywa. Dodaj sól i tyle pieprzu, żeby chciało się kichnąć, a następnie miód i rodzynki. Dodaj jeszcze jednej słodyczy… czyli czasu. Duś dłuuuugo i na małej mocy kuchenki. Dzięki temu kapusta będzie miękka i słodka jak wielki słój miodu.
  3. W tym czasie przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami, dodaj oliwę i wodę, całość zagnieć na elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, pod pierzynę lub dwa koce.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 większe lub 4 mniejsze części, każdą rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. Placki nadziej farszem i zawiń jak pierogi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby skórka nabrała świetlistości w trakcie pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut.

Więcej przepisów Jagny Niedzielskiej znajdziesz w ebooku „Smacznie, zdrowo, tanio. Jak gotować EKOnomicznie” dostępnym wyłącznie na platformie How2.


Zobacz także

Hygge po polsku. 5 sprawdzonych sposobów, aby Twój dom stał się jeszcze bardziej przytulny

Serek wiejski popijany piwem i niesamowity zapach kiełbasy. Droga do wegetarianizmu

Wszawica – nie udawajmy, że problem nie istnieje. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Jakie preparaty są skuteczne?