Lifestyle

Na czym zależy rodzicom? Przede wszystkim na ich bezpiecznej przyszłości. Jak najlepiej je chronić

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
7 września 2020
Fot. iStock / BraunS
 

Rok szkolny nabiera rozpędu. Jest zupełnie inny niż wszystkie dotychczasowe. Budzi skrajne emocje zarówno wśród nauczycieli, jak i rodziców i uczniów. Wszyscy wiemy, że nie będzie łatwo, że dopóki sytuacja się nie unormuje, nie pokaże, że zagrożenie zakażeniem nie jest tak duże, jak się go obawiamy, będziemy z niepokojem przyglądać się naszym dzieciom. 

 

Szkoły w zdecydowanej większości zastosowały się do wytycznych sanitarnych przygotowanych przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i GIS. W  placówkach oświatowych pojawiły się płyny do dezynfekcji, w części nakaz noszenia maseczek na przerwach, niektórzy nauczyciele – którzy obawiają się o własne zdrowie, proszą, by maseczki mieli uczniowie podczas ich lekcji. 

 

W miarę możliwości dyrekcje w planach zaznaczyły, by lekcje odbywały się w tym samych salach, by uczniowie bez potrzeby nie przemieszczali się.

 

I jasne, może się jeżyć, denerwować, są tacy, którzy buntują się przeciwko wprowadzonym obostrzeniom, ale trzeba przyznać, że przecież na samym końcu zależy nam na dobru naszego dziecka. Na jego bezpieczeństwie i ochronie przed nieszczęśliwymi wypadkami. 

 

Dlatego uważamy, że nie można stać w miejscu bezczynnie. Że warto rozejrzeć się i zastanowić się, jak wesprzeć nasze dziecko uprzedzając to, co mogłoby się wydarzyć. Nikt z nas nie chciałby w momencie trudnej, zagrażającej naszemu dziecku sytuacji rozłożyć bezradnie rąk i dopiero wtedy szukać pomocy. Można o tym pomyśleć wcześniej. 

 

Temat ubezpieczenia wraca we wrześniu jak bumerang. Za chwilę na zebraniach z rodzicami ta kwestia będzie poruszana. Jak zawsze pojawią się oferty ubezpieczeń, jednak coraz bardziej świadomi rodzice wiedzą, że nie mają obowiązku decydować się na “szkolne” ubezpieczenie, choć często to robią, bo nie mają za bardzo czasu szukać innej, bardziej odpowiadającej ich potrzebom ubezpieczenia. 

 

Chcemy opowiedzieć wam o jednym ubezpieczeniu, które wyszło zdecydowanie naprzeciw obecnie panującym warunkom, w jakich uczą się nasze dzieci. Ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków  proponowane przez InterRisk zwróciło uwagę na to, w jakiej rzeczywistości przyszło nam żyć i spełniać pasje naszych dzieci. Ubezpieczenie szkolne proponowane przez InterRisk zostało stworzone z myślą o potrzebach dzieci, uczniów, a także studentów, a cel ma jeden – ważnych dla nas wszystkich – chronić to, co jest dla nas najważniejsze w życiu. 

 

Po pierwsze – koronawirus

 

Ubezpieczenie szkolne InterRisk zwraca uwagę na te kwestie, o których często jako rodzice nie chcemy myśleć, ale niestety banał, że wszystko może się zdarzyć każdy z nas powinien mieć z tyłu głowy myśląc o bezpieczeństwie naszych dzieci. 

 

Dlatego właśnie ubezpieczenie, o którym mówimy, zawiera pobyt w szpitalu w wyniku choroby powstałe w następstwie lub w związku z pandemią i epidemią. Ponadto już w świadczeniu podstawowym (wariant I – składka roczna to 69,6 zł za jedną osobę) zawiera ubezpieczenie w przypadku zdiagnozowanie u ubezpieczonego sepsy, a także boreliozy – w tym wizyty u lekarza, diagnostyki, antybiotykoterapii. 

 

To szkolne ubezpieczenie obejmuje także wstrząśnienie mózgu, zatrucie pokarmowe, nagłe zatrucie gazami, porażenie prądem lub piorunem.

 

Po drugie – hulajnogi i rowery

 

Świadczenie dodatkowe przy ubezpieczeniu szkolnym InterRisk proponuje OC w życiu prywatnym, bo przecież wiadomo, że nasze dzieci nie spędzają całych dni jedynie w szkole. Coraz częściej korzystają z elektrycznych hulajnóg i nie tylko, widać je na pumptrackach, skate parkach, gdzie ćwiczą przeróżne akrobacje jeżdżąc nie tylko na hulajnogach, ale też na rolkach, czy deskorolkach. 

 

Ubezpieczenie zapewnia ochronę w zakresie szkód spowodowanych osobom trzecim przez nasze dzieci właśnie podczas korzystania z tych wszystkich środków poruszania się, w tym także jazdę na rowerze, również z napędem elektrycznym, snowboardzie czy nartach. Przy urwanym lusterku samochodowym, zniszczonym innym rowerze czy jakimkolwiek mieniu podczas zbyt energicznej jazdy naszych pociech, to ubezpieczyciel pokryje straty (do wysokości sumy gwarancyjnej). 

 

Po trzecie – sport

 

Przez lata sport w życiu dzieci spychany był na margines. Jeszcze dwie dekady temu rodzice raczej pobłażliwie patrzyli na swoje pociechy, które swoją przyszłość chciałaby związać ze sportem. “Najpierw dobry zawód, a później przyjemności” – mówili. Na przestrzeni ostatnich lat ten pogląd się zmienił. Wychodzimy naprzeciw pasji naszych dzieci i chętnie zapisujemy na różnego rodzaju aktywności. Począwszy od piłki nożnej, przez siatkówkę, ściankę wspinaczkową, tańce, a skończywszy chociażby na jeździe konnej, nie zapominając o sztukach walki. 

 

A jak wiadomo, gdzie sport, tam mogą pojawić się kontuzje, oby oczywiście było ich jak najmniej. Ale jak pomóc dziecku, które zachłyśnięte uprawianiem sportu, mające widoczny talent i zacięcie do tego, by konkurować za chwilę  najwyższe trofea, pomóc, gdy przytrafi się mu nieszczęśliwy wypadek? O tym także pomyśleli twórcy szkolnego ubezpieczenia w InterRisk dodając opcję dla dzieci wyczynowo uprawiających sport. W tym przypadku w świadczeniu podstawowym składka wynosi 88,6 zł rocznie, można oczywiście zdecydować się na pakiet na wariant drugi lub trzeci, jak zresztą w każdym przypadku opisywanych powyżej opcji. 

 

Ubezpieczenie szkolne? Dlaczego nie, nikt nie mówi, że to coś, co rodzic musi zrobić, musi się zdecydować, jednak każdy, kto myśli o bezpiecznej przyszłości swojego dziecka, chce je chronić także przed nieszczęśliwymi wypadkami, by później nie martwić się o koszty ewentualnego leczenia. 

Więcej o ubezpieczeniu szkolny InterRisk dowiecie się na stronie: NWW szkolne.


Lifestyle

Ciastka francuskie z pysznym nadzieniem. Wypróbuj cztery słodkie wersje

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 września 2020
Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem
Fot. iStock
 

Ciastka francuskie z nadzieniem — tym delikatnym i chrupiącym wypiekom naprawdę ciężko się oprzeć. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się ciastka francuskie przygotowane na słodko, z serowym lub budyniowym nadzieniem i dodatkiem owoców.

Ciasto francuskie swój niecodzienny wygląd i kruchość zawdzięcza nie tyle użytym podczas jego przygotowania składnikom, ile jest skutkiem odpowiedniej techniki wyrabiania. A trzeba przyznać, że jest to niełatwe i czasochłonne. Zadanie polega na wielokrotnym składaniu i wałkowaniu ciasta — wg. oryginalnego przepisu, w sześciu etapach oddzielonych od siebie co kilka godzin. Masło musi być chłodzone do temperatury 10-16ºC, aby nie wyciekało. Potrzeba więc sporo czasu na to, by stworzyć ciasto francuskie w wersji klasycznej.

ciasto francuskie

Fot. iStock/ciasto francuskie

Można zrobić ciasto francuskie samemu, sięgając po przepisy dostępne w internecie lub książkach kucharskich, lub też pójść nieco na skróty i wykorzystać gotowe, kupne blaty. To drugie rozwiązanie nie jest złe, szczególnie że zawsze gwarantuje udane efekt, w dodatku zabiera o wiele mniej czasu, niż robienie wszystkiego od podstaw.

Ciastka francuskie z budyniem — przepis

Miękkie, chrupiące i pyszne — takie są ciastka francuskie z budyniem, które w niespełna godzinę można samodzielnie przyrządzić i upiec we własnej kuchni.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock/ciastka francuskie

Ciastka francuskie z budyniem — składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 czubatych łyżek gotowego budyniu waniliowego
  • żółtko
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie: 

  1. Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na 8 kwadratów, podziurkuj widelcem delikatnie.
  2. Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę budyniu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, dociśnij widelcem, by powstał wzór.
  3. Posmaruj wszystkie ciastka roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka przez ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
  5. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z jabłkami — przepis

Aromatyczne jabłka z dodatkiem cynamonu rewelacyjnie komponują się ze smakiem słodkiego ciasta francuskiego. Idealne na jesienny czas, gdy świeżych jabłek prosto z sadu mamy pod dostatkiem.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock

Ciastka francuskie z jabłkami — składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 średnie jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina wody do podlania

Przygotowanie: 

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wrzuć na suchą patelnię, dodaj cukier, wodę i podsmaż jabłka. Gdy zmiękną, dodaj sok z cytryny do smaku i  cynamon.
  3. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na mniejsze kwadraty, podziurkuj widelcem. Na środek każdego wyłóż nadzienie z jabłek i złóż w trójkąt lub na pół, zlepione brzegi dociśnij widelcem.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka do złotego koloru (czas zależy od wielkości ciastek — od 15 do 25 minut)
  5. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z serem i owocami — przepis

To kolejna, słodka wersja na ciastka francuskie. Do sera można dołączyć dowolne owoce — warunek — powinny być dojrzałe i miękkie. Sprawdzą się tu np. banan, maliny, jeżyny czy truskawki.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock

Ciastka francuskie z serem i owocami — składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g sera mielonego z wiaderka (do sernika)
  • miękkie owoce
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • ew. kilka kropel aromatu do ciast

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, obierz i pokrój na plastry, jeśli są duże (np. malin czy jeżyn nie trzeba kroić).
  2. Twaróg, żółtko, budyń i cukier puder włóż do miski, zmiksuj tak, by powstała jednolita, utarta masa. Jeśli lubisz, dodaj ulubiony aromat do ciast (waniliowy, pomarańczowy, migdałowy, itp.)
  3. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na 8 kwadratów, podziurkuj widelcem delikatnie.
  4. Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę masy serowej i ułóż owoce. Złóż ciasto na pół, posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i sklej brzegi. Dociśnij widelcem, by powstał wzór.
  5.  Wierzch ciastek posmaruj jajkiem z mlekiem.
  6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka do złotego koloru (czas zależy od wielkości ciastek — od 15 do 25 minut)
  7. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z dżemem — przepis

Najlepiej wykorzystać w tym przepisie domowy dżem lub konfiturę, ale sprawdzi się także kupny dżem o ulubionym smaku.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock/ Ciastka francuskie

Ciastka francuskie z dżemem — składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • dowolny dżem
  • żółtko

Przygotowanie: 

  1. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na kwadraty lub prostokąty, podziurkuj widelcem delikatnie.
  2. Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę dżemu. Złóż kawałki ciasta na pół, sklej brzegi. Dociśnij widelcem, by powstał wzór.
  3.  Wierzch ciastek posmaruj rozkłóconym żółtkiem.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka do złotego koloru (czas zależy od wielkości ciastek — od 15 do 25 minut)
  5. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl ,www.ekologia.pl 

Lifestyle

Ciastka pieguski na cztery różne sposoby. Sięgnij po proste i sprawdzone przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 września 2020
Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu
Fot. iStock

Pieguski, czyli ciastka z kawałkami czekolady, a czasem i bakalii, to wypieki, które cieszą się stałym powodzeniem. Mają one wielu amatorów, którzy nie tylko wędrują po sklepach w ich poszukiwaniu, ale chętnie przyrządzają je w domu. Przepis na pieguski domowe jest prosty, warto upiec je samodzielnie, na różne sposoby.

Ciastka pieguski maślane — przepis

Ten przepis pozwala upiec klasyczne ciastka pieguski, które sprawdzają się na imprezach, jak i do ciepłego kakao, kawy lub herbaty. Chrupiące i pyszne, szybko znikają z talerza.

Fot. iStock

Ciastka pieguski maślane — składniki: 

  • 100 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300 g czekolady (3 tabliczki)

Przygotowanie: 

  1. Mąkę przesiej do pierwszej miski, dodaj sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (przez ok.5 minut). Dodać jajko i ubijaj kolejne 5 minut. Wrzuć do miski z masłem i dodaj  sypkie składniki z pierwszej miski — zmiksuj wszystko.
  3. Posiekaj drobno czekoladę i dorzuć ją do masy — wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 160ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Nabierz ok. 2 łyżki masy, formuj kulki  i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce. Delikatnie spłaszcz dłonią ciastka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.

Uwaga — ciastka po upływie czasu pieczenia są jeszcze miękkie, ale zastygną podczas studzenia.

Ciastka pieguski z bakaliami i czekoladą — przepis

Ten przepis przypadnie do gustu wielbicielom wypieków z rodzynkami, orzechami włoskimi i czekoladą. Przepis można modyfikować, zamieniając np. rodzynki na żurawinę, a orzechy włoskie na laskowe lub jeszcze inne, zgodnie z ulubionym smakiem.

Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu

Fot. iStock/ciastka pieguski

Ciastka pieguski z bakaliami i czekoladą — składniki:

  • 200 g masła (kostka)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek

Polewa:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie: 

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę, rodzynki i orzechy posiekaj drobno.
  2. W misce utrzyj na puch miękkie masło  z cukrem. Nie przerywając miksowania dodaj jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Miksuj jedynie do połączenia składników, nie dłużej.
  3. Na blaszce z papierem do pieczenia kładź po czubatej łyżce ciasta, uformuj ciastka pamiętając o odstępach.
  4. W międzyczasie nastaw piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Włóż ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
  5. Przygotowuj polewę: czekoladę rozpuść z mlekiem, polej nią ostudzone ciastka i zostaw do zastygnięcia.

Ciastka pieguski owsiane — przepis

Jest to przepis na lżejszą, bo mniej kaloryczną i lekkostrawną postać klasycznych piegusków. Wykorzystanie płatków owsianych w przepisie doda po zjedzeniu tej przekąski długotrwałej energii i zapobiegnie napadom wilczego głodu.

Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru

Fot. iStock

Ciastka pieguski owsiane — składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 banan
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

  1. Jajka wbij do miski i wsyp płatki owsiane, dodaj pokrojonego banana i połamaną dość drobno czekoladę, rodzynki oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  2. W międzyczasie nastaw piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC.
  3. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180ºC, aż się zrumienią.

Ciastka pieguski bez glutenu — przepis

Pieguski bezglutenowe to przepis, który przypadnie do gustu osobom utrzymującym dietę bezglutenową, dzięki zamianie zwykłej mąki pszennej na kukurydzianą. Zapobiegnie to  m.in. kłopotom z trawieniem wynikającym z nietolerancji glutenu, takim jak wzdęcia, luźne stolce, nudności lub skurcze.

Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu

Fot. iStock/ciastka pieguski

Ciastka pieguski bez glutenu — składniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub innego, naturalnego słodzika
  • całe jajko
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • pasek czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wbij jajko i dołóż jogurt, zmiksuj dokładnie.
  2. Czekoladę pokrój na małe kawałki, wrzuć do ciasta i zmieszaj.
  3. W międzyczasie nastaw piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC.
  4. Na papier do pieczenia nałóż łyżką porcje „ciasta”, formując okrągłe ciasteczka.
    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170ºC przez około 20 min — do zrumienienia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Jak policzyć BMI (Body Mass Index)

Dietetyczne trendy, które pomogą ci… zniszczyć sobie zdrowie

Czym naprawdę nie powinnaś się martwić, czyli odrzuć zbędny ciężar i ciesz się ty, co masz

Co robisz z resztką wody z czajnika? Sprawdź, czy potrafisz „dobrze” zagotować wodę i dlaczego nie wolno tego robić kilka razy