Espresso, cappuccino, latte … Jeśli znudziła ci się klasyka, sięgnij po nowe, niebanalne smaki kaw. By poznać ich smak, nie musisz odwiedzać renomowanych kawiarni. Wystarczą ci dobrej jakości ziarna i wysokiej klasy ekspres domowego użytku, który niczym nie ustępuje profesjonalnym sprzętom. Wypróbuj najmodniejsze kawy sezonu, które z łatwością przygotujesz w ekspresach Breville.
Sezonowe mody pojawiają się także wśród baristów. By wprowadzić odmianę od klasycznej małej czarnej, specjaliści od parzenia kawy proponują nam co jakiś czas
nowe, zaskakujące smaki. Podstawą jest jednak zawsze dobrze zmielona, aromatyczna kawa, zaparzona w wysokiej jakości ekspresie. Przy jego wyborze warto zwrócić uwagę czy ma on wbudowany młynek z regulacją grubości mielenia ziaren, regulator temperatury wody, czy jest wyposażony w system preinfuzji, dzięki
któremu nasączona mieszanka pęcznieje i uwalnia dwutlenek węgla z czasu palenia ziaren. Liczy się też ciśnienie, które powinno wynosić przynajmniej 15 barów.
Ekspresy do kawy, które wykorzystują te najwyższej jakości technologiczne rozwiązania, znajdziesz w gamach Breville Barista i Prima Latte.
Espresso niejedno ma imię
Jeśli chcesz złagodzić goryczkę tradycyjnego espresso dodaj do niego odrobinę soku i skórki otartej z cytryny. W ten sposób otrzymasz modne espresso romano.
Jeśli zawsze dodajesz do kawy odrobinę mleka, to wypróbuj espresso machiato. Jest to klasyczne włoskie espresso lekko muśnięte spienionym mlekiem. Cała tajemnica tego przysmaku polega na tym, że dodane mleko nie zmienia całkowicie smaku kawy, a jedynie służy do jego przełamania. Dla wielbicieli słodkich i mlecznych akcentów w kawie powstało espresso affogato. W tym przypadku zamiast mleka do małej czarnej dodajemy łyżeczkę lodów.
Caffe frappe po grecku
Ten grecki koktajl kawowy wymaga niewielkiej ilości składników i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Najpierw wlej zimne, krótkie lub długie espresso z kilkoma
kostkami lodu do shakera. Jeśli chcesz dodaj cukier puder. Następnie wstrząśnij do uzyskania piany i podawaj w wysokiej szklance. Oryginalny grecki koktajl kawowy ma równie pyszną odmianę, która jeszcze bardziej przypadnie do gustu smakoszom. Jest równie szybka w przygotowaniu, co klasyczna frappe. W shakerze umieść krótkie espresso z jedną do dwóch łyżeczek cukru i dodaj kostki lodu. Następnie dodaj 4 łyżki stołowe mleka krowiego lub mleka roślinnego, np. sojowego, owsianego lub kokosowego. Przed podaniem energicznie wstrząśnij.
Co to jest Bulletproof Coffee?
To rodzaj kawy maślanej, inspirowanej herbatą z masłem z mleka jaka z Tybetu. W tym niezwykłym napoju znajduje się olej i masło. Kawa ta jest idealna na śniadanie, ponieważ udowodniono, że tłuszcz najlepiej spożywać w porze śniadania. Aby przyrządzić Bulletproof Coffee, należy przygotować klasyczną kawę i dodać do niej substancję tłuszczową, czyli jedną łyżkę stołową organicznego oleju kokosowego i pół łyżeczki niesolonego masła z mleka krowiego. Sportowcy mogą dodać niewielką ilość białka serwatkowego lub kazeinowego w proszku. Można również dodać szczyptę cynamonu, jeśli ktoś lubi jego smak. Najważniejsze jest, aby wybrać tłuszcz dobrej jakości: olej kokosowy i masło wzbogacone w kwasy Omega 3. Ponieważ woda i tłuszcz nie mieszają się zbyt dobrze, dlatego do przygotowania tej kawy warto użyć blendera lub trzepaczki elektrycznej. Wszystkie składniki dodaj do kawy i mieszaj aż do uzyskania gładkiego napoju, który należy spożyć, zanim olej i woda ponownie się rozdzielą.