Czujesz, że potrzebujesz silnego kopa energetycznego? Sięgnij po filiżankę kawy z dodatkiem kakao. Naukowcy dowiedli, że takie połączenie jest najlepszym dopalaczem dla mózgu. Dlatego już nie musisz sobie odmawiać dodatku do kawy i śmiało sięgaj po kakao lub gorzką czekoladę.
Kofeina i ziarno kakaowca to doskonale dobrany duet. Dowodzi tego badanie przeprowadzone na Clarkson University i University of Georgia. Zaproszonych uczestników podzielono na cztery grupy, na których testowano oddziaływanie kakao i kofeiny.
Jednej grupie podawano wyłącznie kakao, druga dostawała do picia kakao wzbogacone o dodatkową ilość kofeiny (kakao zawiera niewielkie „zasoby własne” tego związku). Osoby z kolejnych grup spożywały placebo w postaci napoju z dodatkami smakowymi i kolorystycznymi oraz analogiczny napój z dodatkiem kofeiny.
Uczestnicy zostali poddani serii 26-minutowych testów oceniających ich nastrój, motywację oraz uwagę: raz przed podaniem napojów i trzykrotnie po ich spożyciu. Po 48 godzinach powtórzono procedurę. Co się okazało? Że osoby, które otrzymywały kakao, popełniały mniej błędów fałszywego alarmu (polegają one na wykonaniu określonej reakcji mimo braku sygnału prowokującego taką reakcję). Taki stan utrzymywał się do dwóch godzin od spożycia napoju.
Dodatkowo wśród osób spożywających kakao z kofeiną stwierdzono niższy poziom niepokoju i nerwowości w porównaniu z ochotnikami, którzy pili wyłącznie napój z kofeiną, a także większą dokładność i niższy wskaźnik błędów związanych z niedopatrzeniem podczas wykonywania zadań niż w przypadku osób z grupy kontrolnej.
Dowodzi to, że połączenie kofeiny i kakao to… dobre połączenie. Kofeina redukuje zmęczenie, pobudza i podnosi poziom energii. Jednak po jej wypiciu pojawia się często uczucie niepokoju, a kakao obniża ten stan. Dodatkowo poprawia krążenie i dopływ krwi do mózgu, polepsza koncentrację. Taki duet sprawia, że mamy więcej siły i jesteśmy bardziej skoncentrowane oraz spokojniejsze.
Jednak naukowcy apelują, aby nie mylić takiego połączenia z mokką, która jest jednym z wariantów kawy latte. Składa się ona z espresso, gorącego mleka i ciemnej lub mlecznej czekolady. Często zawiera dodatek w postaci bitej śmietany i jest osłodzona syropami oraz pokaźną dawką cukru.
Źródło: hellozdrowie.pl