Go to content

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Żeby ryż z kurczakiem nie był nudny, można przygotować go w towarzystwie sosu słodko-kwaśnego. Trudno jest opisać smak tego dania, trzeba je po prostu spróbować! Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest pyszny!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym prosty przepis

Składniki:

– Piersi z kurczaka 2 szt.
– Marchewki 2 szt.
– Pomidor 3 szt.
– Cebula 1 szt.
– Ananas konserwowy 1 puszka
– Papryka czerwona 1 szt.
– Pieprz czarny mielony
– Papryka słodka mielona
– Sól
– Czosnek granulowany

SOS DO KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM:
– Sos sojowy 2 łyżki
– Sok z puszki z ananasami 10 łyżek
– Ocet 1,5 łyżki
– Cukier 3 łyżki
– Ketchup łagodny 3 łyżki
– Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Trudno jest opisać smak tego dania, trzeba je po prostu spróbować! Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest pyszny!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Solimy i pieprzymy je oraz podsmażamy na rumiano. Odkładamy je do małej miseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a paprykę w większe kawałki. Oba warzywa wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i podsmażamy. Odkładamy je do osobnej miski.

2. SOS: Do miski wlewamy sok z ananasa, sos sojowy i ocet. Dokładamy ketchup, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy energicznie trzepaczką, aby cukier się rozpuścił i nie było grudek z mąki.

3. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy marchewkę i pomidory do garnka i dusimy do momentu, aż marchewki będą półtwarde. Następnie dorzucamy podsmażoną cebulę, paprykę oraz piersi z kurczaka. Dusimy jeszcze ok. 5-7 minut. Ananasa kroimy w średniej wielkości kawałki. Pod koniec czasu duszenia wrzucamy go do garnka. Zalewamy całość wcześniej przygotowanym sosem oraz doprawiamy to pieprzem, papryką słodką, solą oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia sosu i zdejmujemy z ognia.

Nie macie pomysłu na obiad albo deser? Nic nie szkodzi. Wypróbujcie także inne przepisy!