Kochani, w odpowiedzi na Wasz konkurs podsyłam przepis na super zupę, którą zaskakuje czasem gości, ciekawą, inną niz wszystkie, orientalną.
Zupa z VIČI paluszki surimi
Składniki na 4 porcje:
- 3 nóżki z kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/2 cebuli
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 100 g VIČI paluszki surimi
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- chilli
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- sól
- szczypior z dymki
- 50 g cienkiego makaronu ryżowego
Wykonanie:
Z nóżek, warzyw, ziela i listków gotujemy wywar z 1,5l wody, na małym gazie. Następnie wszystko wyciągamy, żeby wywar został czysty.Użyjemy ok 750 ml. Do ciepłego wrzucamy pokrojone VIČI paluszki surimi– ok. 80 g i zmniejszamy ogień do minimum, a po chwili wyłączamy go całkowicie. Zupę doprawiamy octem ryżowym, cukrem, sosem sojowym, chilli i ewentualnie solą. Odlewamy pół szklanki płynu z naszej zupy i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną tak,by nie było grudek. Przelewamy całość do garnka. Ponownie podgrzewamy, ale tak, by nie dopuścić do gwałtownego gotowania – chodzi tylko o jej zagęszczenie. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i odstawiamy na 3-4 minuty. Odcedzamy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do miseczek przekładamy: porcję makaronu ryżowego, kawałki marchewki wyciągniętej uprzednio z wywaru, po 2 plasterki pora i pozostałe kawałki VIČI paluszki surimi. Zalewamy zupą i posypujemy posiekanym szczypiorem dymki. Warto podać osobno sos sojowy, aby każdy w razie potrzeby mógł sobie odpowiednio doprawić swoją porcję. Smacznego!
Autorka przepisu: Marta