Jeśli dotychczas na hasło „wegański” uśmiechałeś się tylko pod nosem, to pora, żebyś spróbował kilku wegańskich przysmaków. Może nie rzucisz nagle schabowym i o grillowanych filetach z kurczaka nie zapomnisz od razu, ale nie zamierzamy cię do tego namawiać. Jedno jest pewne, choć często wydaje się nam, że „wege” to przysłowiowa zupa z kapusty, w rzeczywistości smakołyki przeznaczone dla wegan, potrafią zaskoczyć… i mile połechtać podniebienie.
Wege dla mięsoluba
Przede wszystkim warto podkreślić, że niektóre wegańskie przysmaki i produkty doskonale sprawdzą się, jako zamienniki w tradycyjnej kuchni. Znajdziecie wśród nich majonez, który świetnie smakuje, ale jest mniej kaloryczny, produkty genialne dla osób wrażliwych i ze skłonnościami do alergii, produkty i przetwory bez glutenu, laktozy, jajek, soi. Zobaczcie sami.
Sery Verys
Dla kogo?
Pozbawiony jakichkolwiek alergenów wegańskie sery Verys nadają się dla wszystkich – dorosłych i dzieci, którzy dbają o zdrową, lekką dietę. Świetne zastąpią nabiał osobom z nietolerancją laktozy.
Kulinarne zastosowanie
To klasyczne sery o kremowym delikatnym smaku nadające się do spożywania na zimno, jak i na ciepło, a także do zapiekania. Występują w kilku wersjach: alternatywa dla mozzarelli klasycznej, mozzarelli z kurkumą, kremowych serów do smarowania oraz serów pleśniowych z algami nori i ulva. Dostępne są również w plastrach: z bazylią i typu cheddar.
Receptura
Podstawą jest „mleko” z pełnoziarnistego kiełkującego ryżu „Biosurice” – ziarna ryżu są poddane procesowi kiełkowania w wodzie pochodzącej z parku krajobrazowego Lessina w północnych Włoszech . W ten sposób uzyskuje się substancję o właściwościach odżywczych (białka, witaminy, aminokwasy) zbliżonych do mleka matki.
Ryż pochodzi z certyfikowanych upraw biologicznych w Piemoncie, bez OGM.
Alternatywa dla serów wędzonych z kurkumą z brązowego ryżu marki Verys
Alternatywa roślinna dla mozzarelli wędzonej, z kurkumą – włoski ser wegański typu mozzarella, z dodatkiem kurkumy, na bazie kiełkującego pełnoziarnistego ryżu marki Verys.
Alternatywa dla mozzarelli z brązowego ryżu marki Verys, czyli Roślinny ser wegański typu mozzarella
Alternatywa roślinna dla mozzarelli klasycznej – włoski ser wegański typu mozzarella na bazie kiełkującego pełnoziarnistego ryżu marki Verys.
100% składniki roślinne – bez laktozy – bez jajek – bez OMG – bez soi – bez glutenu – bez cholesterolu – bez konserwantów – bez barwników – ryżtylko z upraw włoskich.
Ser typu mozzarella, świetnie nadaje się do jedzenia na surowo, np. do klasycznej włoskiej sałatki Caprese, do kanapek, a także na ciepło, do zapiekania, do pizzy, itp. Receptura jest opatentowana przez producenta.
Pozbawiony alergenów wegański ser marki Verys jest propozycją dla wszystkich, dorosłych i dzieci.
Alternatywa dla serów pleśniowych z brązowego ryżu marki Verys – Roślinny ser wegański typu pleśniowego.
Ser wegański kremowy z dodatkiem alg świetnie nadaje się do smarowania, np. do kanapek, przekąsek, zarówno w wersji surowej, jak i na ciepło, do zapiekania, itp. Receptura jest opatentowana przez producenta.
Czekolady Amedei
Są słodkości, których po prostu trzeba w życiu spróbować. Amedei, to prawdziwa wirtuozeria w świecie słodkości dla wegan. Czekolady Amedei posiadają certyfikat koszerności, są bezglutenowe.
Cały proces wytwarzania odbywa się w cyklu zamkniętym – czyli od ziarna do tabliczki czekolady. Słodzone cukrem trzcinowym, bez dodatków lecytyny sojowej, bezglutenowe, nie zawierają barwników ani sztucznych aromatów.
Toscano Black 63%- czekolada gorzka 63% | Czekolada Gorzka z Migdałami | CRU Venezuela – czekolada gorzka 70%
|
Dodatki
Majonez wegański ryżowy marka Natura e’ Piacere
Kremowy, delikatny i pyszny.
Nie zawiera jaj, glutenu, świetny dla osób na diecie ze względu na fakt, że posiada 30% mniej tłuszczów niż majonez klasyczny.
Keczup wegański bez cukru marki Natura e’ Piacere
Keczup BIO bez cukru, z octem jabłkowym, wege, bezglutenowy.
* Produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Wartości odżywcze na 100g
Kalorie: 78 Kcal/329 kJ, Tłuszcze: 0,1 g, w tym tłuszcze nasycone: 0 g, Węglowodany: 18g, w tym cukry: 5g, Białka: 1,7g, Sól: 1,3g
Jedyny taki keczup, smak podkreśla dodatek octu balsamicznego.
Pesto wegańskie marki Natura e’ Piacere
Nie zawiera sera, pesto to klasyczny sos na bazie bazylii do makaronu, ale i do kanapek, sałatek, czy innych dań.
Wypróbujcie koniecznie. Naprawdę nie musicie od razu zmieniać swoich preferencji, ale jeśli można jeść smaczniej, zdrowiej… to dlaczego nie?
Najlepsze wege-smaki znajdziecie w delikatesach