Go to content

Słodka jesień: pomysły na proste i efektowne desery

Słodka jesień
Fot. iStock / Nikolay_Donetsk

Kiedy wieczory stają się dłuższe, za oknem szaro i zimno, a samopoczucie spada, pora na przygotowanie słodkości, które rozgrzeją każdy zmysł, szczególnie jesienią.

Uginające się pod ciężarem jesiennych smakołyków stragany są inspiracją do stworzenia prawdziwych kulinarnych cudów. Miód, sezonowe owoce i aromatyczne korzenne przyprawy to niektóre z naturalnych skarbów, po które chętnie sięgamy podczas obniżonych temperatur.

Gruszki w cieście

Pieczone, soczyste gruszki to prawdziwy hit jesiennego sezonu. Nadziane orzechami włoskimi i rodzynkami dodadzą witamin i poprawią koncentrację. Prawdziwie elegancką kompozycję pozwoli uzyskać otoczenie owoców ciastem francuskim. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Dyniowy mus

Dynia może być nie tylko ozdobą, która ozdobi nasz jesienny parapet. Przygotowana na słodko z dodatkiem czekolady rozgoni wszystkie smutki. Pokrojoną na mniejsze części dynię zapiekamy w piekarniku, następnie miksujemy blenderem. Dodajemy deserową czekoladę, banana, odrobinę cynamonu i mielonego imbiru.

Karmel i jabłka

Prosty deser jabłkowo-karmelowy jest idealnym smakołykiem na jesienne wieczory. Do pokrojonych w kostkę owoców dodajemy cynamon, cukier i odrobinę masła. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, aż zmiękną jabłka. Kiedy deser ostygnie, dodajemy karmel, bitą śmietanę oraz granolę.

Nastrojowe donuty

Słodka jesień

Fot. iStock / bhofack2

Drożdżowe i mięciutkie donuty z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Do klasycznego ciasta z użyciem drożdży, mleka, masła, mąki i jajek, dodajemy kojący ekstrakt z wanilii, a także kakao. Po usmażeniu, ciasto ozdabiamy płynną czekoladą i obsypujemy je posiekanymi orzechami.

Niebo pod kruszonką

Prosty i smaczny deser można zrobić już w kilkanaście minut. Sezonowe przysmaki przydadzą się do przygotowania crumble, czyli zapiekanych pod kruszonką owoców. Klasyczny przepis na kruszonkę z wykorzystaniem mąki i cukru wzbogacimy, dodając migdały. Umyte, z usuniętymi pestkami śliwki posypujemy cukrem i cynamonem. Po ułożeniu w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika o temperaturze ok 190 stopni. – Doskonałym dodatkiem do tego deseru będą lody – szczególnie waniliowe lub śmietankowe, które uzupełnią smak dorzuconych do kruszonki migdałów. Lody nadadzą ciastu charakteru, a także wzmocnią organizm na jesień – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. – Regularne spożywanie lodów przyczynia się do hartowania organizmu, dzięki czemu stajemy się bardziej odporni na zmiany temperatur – dodaje.


źródło: infowire.pl