Czas przygotowania: 40 min.
Składniki:
- pęczek świeżych zielonych szparagów
- 400 g pomidorów koktajlowych
- 4 filety z soli
- 3 łyżki masła klarowanego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej rzepakowy
- świeżo mielona sól himalajska i pieprz
Przygotowanie:
Jeśli ryba jest mrożona, należy ją całkowicie rozmrozić i osuszyć (można to zrobić dzień wcześniej wkładając rybę do lodówki).
Piekarnik nagrzać do 210°C. Pomidory umyć i osuszyć. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy je umyć i odciąć zdrewniałe końcówki.
Pomidorki i szparagi skropić oliwą, posolić i popieprzyć, wymieszać, a następnie wyłożyć na blaszkę.
Przygotować marynatę do ryby: masło klarowane rozpuścić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sól i pieprz oraz natkę pietruszki – wymieszać,
Rybę ułożyć na blaszce obok warzyw i dokładnie wysmarować marynatą.
Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min.
Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku! My co weekend będziemy na naszym portalu umieszczać dla was nowy przepis.
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.