Dzisiejsza propozycja to cytrynowy łosoś ze szpinakiem. Sprawdzi się zarówno do podania w domu, jak i do zabrania ze sobą do pracy w formie lunchboxa. Danie szybkie, pożywne i bogate w kwasy omega-3, który jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce ze stresem 😉
Z podanych składników przygotujesz 2 porcje.
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- 350g filetu z łososia
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 125ml słodkiej śmietanki 18%
- odrobina skórki z cytryny (około 1/4 powierzchni skórki)
- sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- dodatkowo do podania: kasza jaglana/kuskus lub ziemniaki
Przygotowanie:
- Gotujemy kaszę lub ziemniaki, jeśli chcemy podać je z łososiem.
- Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 st.C. (góra-dół)
- Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem.
- Z łososia usuwamy skórę, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy rybę na 2 kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Łososia przyprawiamy równomiernie solą i pieprzem. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny.
- W rondelu rozpuszczamy 1 łyżkę masła (doprowadzamy tylko do jego rozpuszczenia i ściągamy z ognia). Do rozpuszczonego masła dodajemy 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę lub starty na tarce. Tak przygotowane masło czosnkowe polewamy równomiernie na oba kawałki łososia.
- Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
- Szpinak myjemy i odcedzamy. W garnku lub na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i szklimy przez kilka sekund na małym ogniu. Dodajemy szpinak i dusimy przez kilka minut, aż straci objętość. Przyprawiamy solą, pieprzem, a następnie dodajemy śmietankę. Dusimy, aż do zagęszczenia konsystencji sosu.
- Łososia podajemy na szpinaku wraz z ugotowaną kaszą lub ziemniakami.
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.