Go to content

Trzy przepisy kuchni greckiej, które na nowo rozkochają cię w gotowaniu

Fot. iStock

Jak myślicie, dla kogo najlepsza jest kuchnia grecka? Dla amatorów wege smaków? A może dla tych, którzy kochają owoce morza? Nie! Jeśli tylko pozwolicie sobie na małą, kulinarną podróż, szybko zobaczycie, jak bardzo jest różnorodna. Kuchnia grecka jest dla wszystkich, którzy potrafią (i chcą) w jedzeniu zobaczyć ciut więcej.

Nie wierzysz? A gdybyś zamiast posiłku zobaczył okazję do poprawienia swojego życia? Biesiadowanie przestał kojarzyć tylko i wyłącznie z obżarstwem, a wszystko doprawił prostotą i minimalizmem?

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w fantastycznych warsztatach kulinarnych z Teo Vafidisem, podczas których mogliśmy poznać kilka sekretów prawdziwej, greckiej kuchni. Wypróbujcie koniecznie trzy przepisy – idealne, by oswoić południowe smaki i nauczyć się na nowo cieszyć gotowaniem.

Trzy przepisy kuchni greckiej, które na nowo rozkochają cię w gotowaniu

SPANAKOPITAKIA
ROŻKI Z CIASTA FILO Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM

19748105_1746559075357470_1087642300_o

Fot. Książka „Filozofia smaku”, Teo Vafidis, Wydawnictwo Edipresse

  • 125 g ciasta filo
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 200 g sera feta
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa mielona
  • do smaku: Sól morska jodowana, Pieprz czarny
Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebule pokroić na paski i zeszklić na oliwie.

Dodać pokrojony szpinak, dusić 3–4 minut.

Dodać drobno pokruszony ser feta oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i jedno świeże jajo.

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Ciasto filo (3 arkusze ciasta) pociąć na 4 pasy o szerokości 9 cm.

Na pasek ciasta nałożyć niewielką porcję farszu, zawinąć po przekątnej, aby uzyskać kształt trójkąta.

Blachę posmarować obficie oliwą i ułożyć rożki.

Oliwą posmarować również wierzchnią stronę rożków.

Piec 20–30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor. 

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

STAROŻYTNA SAŁATKA
Z PĘCZAKIEM I DRESSINGIEM Z GRANATU

Fot. Książka "Filozofia smaku", Teo Vafidis, Wydawnictwo Edipresse

Fot. Książka „Filozofia smaku”, Teo Vafidis, Wydawnictwo Edipresse

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 dojrzały granat
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 cebule dymki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 70 g sera feta
Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

NA DRESSING

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki moszczu winogronowego
  • 3 łyżki soku z granatu
  • szczypta Soli ziołowej
  • do smaku: Sól morska, Pieprz czarny
  • orzechy włoskie i granat do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę pęczak ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, odsączyć

i odstawić do wystudzenia.

Za pomocą łyżki wyjąć ziarenka granatu, z połowy wycisnąć sok.

Drobno posiekać dymkę i koperek, a orzechy rozdrobnić w moździerzu.

W misce wymieszać pęczak, ziarenka granatu, dymkę, koperek i rozkruszony ser feta.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować dressing, mieszając składniki w drugiej misce za pomocą trzepaczki, aż do połączenia.

Sałatkę wymieszać z przygotowanym dressingiem.

Podawać udekorowane orzechami i ziarenkami granatu.

OŚMIORNICA Z FENKUŁEM I ZIELONYMI OLIWKAMI Z MIASTA RETIMNO

Fot. Książka "Filozofia smaku", Teo Vafidis, Wydawnictwo Edipresse

Fot. Książka „Filozofia smaku”, Teo Vafidis, Wydawnictwo Edipresse

  • 1,5 kg świeżej ośmiornicy
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 8 pokrojonych w krążki cebul dymek
  • 1 posiekany fenkuł (koper włoski)
  • 3 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 150 ml wytrawnego wina białego
  • 100 g pokrojonych na połówki oliwek zielonych bez pestek
  • do smaku: Sól morska, Pieprz czarny
Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ostrym nożem odciąć główkę ośmiornicy od odnóży.

Nacisnąć tak, żeby wyszło tzw. oczko i wyrzucić je.

Ośmiornicę umieścić w garnku (głowę i odnóża).

Przykryć pokrywką i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 30–40 minut,

aż ośmiornica będzie miękka i zmieni kolor na różowy.

Podczas gotowania ośmiornica wydzieli sporo wody, ale jeśli będzie potrzeba, dodać niewielką jej ilość, żeby się nie przypaliła.

Ośmiornicę wyjąć z garnka razem z płynem i odstawić na chwilę, żeby przestygła.

W garnku, w którym była gotowana ośmiornica, rozgrzać oliwę z oliwek, dodać dymkę oraz fenkuł i zeszklić je.

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Następnie odnóża ośmiornicy pokroić na kawałki długości 2–3 cm, a pozostałe części na mniejsze kawałki.

Do garnka dodać czosnek i ośmiornicę, a następnie wino i świeżo mielony pieprz.

Przykryć garnek pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Jeśli będzie potrzeba, wlać trochę wody.

Ośmiornica będzie gotowa, kiedy będzie bardzo miękka.

Pięć minut przed zakończeniem duszenia dodać oliwki.

Doprawić do smaku.


Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

Te i inne wspaniałe przepisy znajdziecie w książce Teo Vafidisa „Filozofia smaku”. Cudowna i inna niż wszystkie pozycja. Zajrzyjcie koniecznie, bo nikt nie poprowadzi was po smakach Grecji lepiej, niż Teo. Kuchnia grecka, to więcej niż gotowanie – to radość z jedzenia i przede wszystkim ciepło ludzi, którzy nam towarzyszą.

 

Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

Teo Vafidis, polski Grek zaprasza! Podróż po kulturze i kuchni Grecji

Teo Vafidis z pochodzenia jest Grekiem, ale z wyboru Polakiem. Od wielu lat ambasador greckiej kultury i kuchni, którą przybliża w wielu programach telewizyjnych. Teraz w książce „Filozofia smaku” wspomina, że zamiłowanie do gotowania zaszczepiła w nim babcia jeszcze w dzieciństwie. Opowiada także o swoich początkach w zawodzie oraz miłości do Małgorzaty, dla której przeprowadził się do Polski. Teo Vafidis prowadzi czytelników także przez najważniejsze miejsca w Grecji, śladami kultury, tradycji i smaków, prezentując ulubione przepisy kuchni greckiej, które każdy może przygotować w swoim domu.

O autorze:

Teo Vafidis – to podróżnik i mistrz kulinarny o greckim pochodzeniu. Polakom dał się poznać jako powszechnie znana i lubiana postać telewizyjna, od lat bowiem zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. W książce „Filozofia smaku” na którą wielu fanów od dawna czekało, prezentuje swoje ulubione przepisy, które każdy może przygotować w swojej kuchni. Opowiada o smakach z dzieciństwa, potrawach i miejscach dla niego ważnych. Każdy kto chce dowiedzieć się więcej o Grecji i jej kuchni bezpośrednio od znawcy, ma teraz niezwykłą okazję by wybrać się w tę krajoznawczo-kulinarną podróż.