Mleko sojowe zawiera pełnowartościowe białko w ilości zbliżonej do mleka krowiego, oraz pełny zestaw aminokwasów. Badania wskazują na zależność między spożyciem diety bogatej w produkty sojowe, a zmniejszoną zachorowalnością na niektóre nowotwory (w szczególności sutka, prostaty i okrężnicy). Zawarte w soi izoflawony zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jest ono ubogie w cukry i dlatego często sprzedaje się je lekko posłodzone. Ten rodzaj napoju nadaje się do kawy, koktajli, płatków i in.
Przepis na domowe mleko sojowe
Potrzebujesz:
- 170 g soi (1 szklanka),
- 6 szklanek wody (1500 ml)
Przygotowanie:
- Szklankę soi zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (ziarna przed namoczeniem są owalne, a po namoczeniu stają się podłużne).
- Po tym czasie odlewamy wodę, w której ziarna się moczyły, i naczynie uzupełniamy taką samą ilością świeżej wody; następnie wszystko miksujemy.
- Po zmiksowaniu dolewamy 3 kolejne szklanki wody, a następnie gotujemy wszystko około 30 minut (czas liczymy od momentu zagotowania). Z uwagi na to, że soja zwiększa swoją objętość, warto użyć wysokiego garnka, a płyn gotować na małym ogniu, aby nie dopuścić do przypalenia się.
- Po 30 minutach gotowania rozdrobnione ziarna soi – tzw. okarę – odcedzamy i mleko jest gotowe. Nie należy przechowywać go w lodówce dłużej niż 3 dni.